Annonce
Kolding

Beretning fra borgmesteren: Tankevækkende at det største problem for mange er at komme af med haveaffaldet

- Jeg er normalt sammen med rigtig, rigtig mange mennesker i løbet af en uge. Nu ser jeg dem kun via video eller telefon, fortæller Jørn Pedersen her fra "kommandobunkeren" i hjemmet i Vester Nebel. Foto: Søren Gylling
Under coronakrisen vil Koldings borgmester Jørn Pedersen løbende dele sine tanker, overvejelser og oplevelser med JydskeVestkystens læsere. Her er kapitel to, hvor han funderer over, at alt for mange ikke helt har forstået alvoren.
Annonce

Godt nok er det blevet lysere, men det var fortsat mørkt, da min fredag startede i sidste uge. Men dejligt, at dagene er blevet længere, at foråret spirer, buske og planter springer ud. Det giver tro på en lysere tid.

Men der er et stykke vej endnu. Gik i seng med billedet af landkortet, der viser, at Kolding Kommune er en af de hårdest ramte kommuner i Danmark, når det gælder antal smittede.

Det viser meget godt, at vi er en international- og netværksby. Rigtig mange har stor fornøjelse af netværksture på ski, denne gang var det bare med voldsomme konsekvenser for alt for mange at hygge sig på løjperne og nok ikke mindst på de små sjove steder bagefter.

Giver mig den tanke, at alt for mange ikke helt har forstået, hvor alvorligt det er, når man tænker på, hvad der er igangsat, konsekvenserne af det og ser på verden omkring os med udgangsforbud og forsamlingsforbud.
Annonce

Videomøde med Mette F.

Det blev en travl afslutning på en vild uge. Interviews, skrive to vielsestaler og telefonmøder. Skypemøde med kulturlederne for de store kulturinstitutioner. Lukkede kultursteder betyder selvfølgelig enormt meget for dem. Så krisestabsmøde også via Skype. Hvor hovedfokus jo er: Er vi klar til weekendens udfordringer og næste uge? Og ja, det var vi. Så til Rådhushaven, hvor jeg havde to vielser. Det ene par har termin nu, så en ny koldingborger er på vej, dejligt livsbekræftende. Og det andet par vil bekræfte deres kærlighed og sikre sig i en svær tid.

Retur til "kommandobunkeren" i Vester Nebel, hvor den stod på et to timers videomøde med statsministeren. Sagt med al mulig kærlighed så var det vist en øvelse for nogle af deltagerne. Der blev råbt til fruen i huset, at man gerne så en leverpostejmad serveret, og en anden gav interview til et medie undervejs, hvor han sagde "ikke noget nyt, har hørt det hele fra KL". Så smil blev det også til.

Men nyt kom der. For det handlede jo også om, at vi fra borgmestrenes side kom med input. Jeg spurgte blandt andet til, hvornår det skal besluttes, at forældrene ikke skal betale for børnepasning og f.eks. musikskole, som de ikke får. Tidligst efter påske var svaret. Men alt i alt et godt og konstruktivt møde.

Og så blev afslutningen på denne dag Facebook-live fra ProRepubliq, hvor den først stod på 30 minutters hård træning og så 30 minutters yoga. Lige afbrudt af et interview til radioen. Godt lytterne ikke kunne se påklædningen.

Annonce

Ø-kuller

Weekenden gik med at svare på rigtig mange mails og messengerbeskeder, løbetur, gåtur, feje fortove og alt det, man kan, når man nu ikke kan være social.

Og ja, som så mange andre er jeg ved få ø-kuller. Jeg er normalt sammen med rigtig, rigtig mange mennesker i løbet af en uge. Nu ser jeg dem kun via video eller telefon.

Mandagen skulle have været brugt i København på generalforsamling i SamPension. Nu klares det pr. fuldmagter og elektronisk, ligesom KL's blev det i sidste uge og mange andre også gør. Godt nok lidt mærkeligt, at demokratiet udleves på denne måde, men omvendt også glædeligt, at der er den tillid på tværs af uenigheder og forskelle.

Et par Skypevideomøder og så var jeg, som så mange andre klar til statsministerens pressemøde. Helt som forventet med det budskab, at restriktionerne fortsætter til og med påsken. Og med en klar opfordring til ikke at besøge familie og holde påskeferie. Det kommer til at udfordre mange med de mange traditioner. Tag ikke i sommerhuset, lød det også, men hvad så med på camping? Ja, spørgsmål bliver ikke alle besvaret, og her må det gode råd være, at man bruger den sunde fornuft.

Annonce

Påskegaven

Under aftensmaden besluttede vi, hvad der skal serveres fredag aften, og det blev at støtte et af de mange takeaway-initiativer: Mad fra Brødremenighedens Hotel i Christiansfeld. Og så kunne jeg lige slå to fluer med et smæk og få bestilt påskegaven til min hustru hos Donslund Vine, en Christiansfeld- kaffelikør med sødt til.

Tirsdagen blev igen skypemøde på skypemøde. Drøftelser om at sikre positivt medspil til Kolding City, så vi reelt er klar til at fastholde det gode momentum, som der er lige nu i opbakning til det lokale.

Webinar med erhvervslivet om deres muligheder her i krisen i et samarbejde imellem jobcenter, Business Kolding, IBC og andre. En løbetur og lidt flere skypemøder.

Aftenen blev brugt på at skabe endnu mere synlighed på, at vi heldigvis støtter vores erhvervsdrivende ved at bestille takeaway-mad, drikkevarer og meget andet. Jeg kørte sushi-bestillinger ud fra 17-21 for Bar´Sushi. Fedt at opleve den positive stemning, og at omsætningen faktisk blev fantastisk hos dem den aften. Så kom til tasterne og bestil fra dit favoritsted, det har brug for din støtte.

Annonce

Egentlig dejligt

Onsdag nye skypemøder om alle mulige emner. Rigtig mange dialoger om åbning eller ej af genbrugspladserne. Egentlig dejligt, at det er det eneste problem, jeg hører om gentagne gange.

Med al respekt. Hvis det største problem er at komme af med haveaffaldet, så går det hele nok. Men mon ikke der findes løsning på det, det arbejder jeg da i hvert fald også for. Men også spørgsmål om refusion for madordning i børnehaven, byggeprojekter, hvorfor kan man ikke besøge sin ældre pårørende og alle mulige andre relevante problemstillinger.

En cykeltur i den virkelige natur blev det også til.

Dagen sluttede med breaking news på, at nu bliver der lavet et lovforslag, så man kun kan forsamles to personer. Helt vildt som det udvikler sig, hvilket vi jo desværre også ser i det nære, hvor det nu også er vores ældre, som bliver indlagt. Det første dødsfald i vores kommune vil vel snart indtræffe.

Annonce

Alvoren

Med den virkelighed in mente startede min torsdag, som igen blev præget af en del møder via video, telefonsamtaler og andet.

Her med fortsat fokus på Covid 19 og de afledte problemstillinger, men der er også andre politiske emner som egnsteateraftale eller ej med TeaterTid og politisk aftale på, at vi kan løfte anlægsloftet. Og igen: Adgang til genbrugspladserne, som jo fylder meget ved borgerne. Tankevækkende, at det er det vigtigste for så mange, når man tænker på, at vi nu er på næsten 500 nye ledige på grund af krisen, de første dødsfald er på vej, og vi må måske ikke engang samles med de nærmeste i påsken. Giver mig den tanke, at alt for mange ikke helt har forstået, hvor alvorligt det er, når man tænker på, hvad der er igangsat, konsekvenserne af det og ser på verden omkring os med udgangsforbud og forsamlingsforbud.

Nogle spørger, om jeg har noget at lave nu, når udgangspunktet er "kommandobunkeren" i Vester Nebel og det klare svar er: Helt vildt meget, tidligt som sent, men det er jo ikke at regne i forhold til det som ansatte, virksomheder, foreninger, iværksættere, medier og mange andre slås med.

Pas på jer selv og dermed på hinanden.

Jørn P.

Borgmester.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce