Annonce
Esbjerg

Berlinmuren står i Esbjerg

To stykker vaskeægte Berlinmur i fuld højde står i Esbjerg. (Privatfoto)
Der er ingen grund til at køre til den tyske hovedstad for at se på resterne af Berlinmuren. To velvoksne stykker står rent faktisk i Esbjerg.

Esbjerg: På Kvaglundvej lige over for Arla står to stykker velvoksen verdenshistorie.

I form af originale stykker af den Berlinmur, der faldt i dag for 30 år siden. Rundt over hele kloden er spredt et utal af småstykker fra muren, men på Kvaglundvej er der tale om to stykker Berlinmur i fuld højde.

De står foran firmaet Incado, der hverken har særlig samhandel med Tyskland eller aner i det germanske, men hvis indehaver købte stykkerne af en sønderjysk mand, der i 1989 havde kørt sin gummiged til Berlin for at deltage i nedrivningen af muren.

- Jeg købte stykkerne for vel 15 år siden egentlig mest som en happening. Jeg opfatter dem dybest set som to stykker kunst, og selv om vi selvfølgelig betalte lidt for dem og i øvrigt kan sælge dem for meget mere i dag, vil vi ikke af med dem, fortæller indehaveren af firmaet Incado Frank B. Rasmussen.

Firmaet beskæftiger sig med salg af brugskunst og inventar til hjemmet, så de to stykker Berlinmur har ikke noget med forretningen at gøre.

- Af og til kommer en skoleklasse herud og kigger på dem, og det må de også meget gerne, vi vil jo gerne have, at folk ser sådan et par stykker historie, siger Frank B. Rasmussen.

Og skulle nogen været i tvivl, er det altså Berlinmur med graffiti og det hele på. Dog kun på den ene side - den østtyske side af Berlinmuren er som vasket med skuresvamp.

- De blev jo skudt, hvis de gjorde sådan noget. Men vores stykker er i øvrigt også med de særlige rundinger på toppen. De blev sat på, sådan at eventuelt flygtende ikke kunne få godt fat, når de ville over til vesten, siger Frank B. Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Borgerlige må ind i kampen

Socialdemokratiet kan glæde sig over det borgerlige Danmarks tillid. Den kommer til udtryk, hver gang socialdemokraterne overtager regeringsmagten. Det er jo ikke verdens undergang og skal såmænd nok gå alt sammen. Sådan plejer det jo at være, lyder det borgerlige kor så. Erkendelsen er korrekt. Med de ulyksalige 1970-ere som den eneste, alvorlige undtagelse har ingen regeringer i efterkrigstiden uanset kulør ført en politik, som tilnærmelsesvis har bragt vores sikkerhed eller velstand i fare. Den nuværende regering er ingen undtagelse. En stram udlændingepolitik, endnu hårdere kurs mod kriminelle, et robust forsvar samt velfærd er mærkesager. Alt dette skal gå hånd i hånd med en ansvarlig økonomi, som den skarpe, interne debat med støttepartierne om minimumsnormeringer viste. Og så skal der kæmpes for klimaet. Ovenstående turde også være målene for enhver borgerlig regering, efter man også til højre for midten har sat miljø øverst på dagsordnen. Eneste stridspunkt mellem regeringen og de borgerlige kunne være skattepolitik og marginale forskelle på, hvordan man vil fordele samfundskagen. Er der et borgerligt projekt? Spørgsmålet er berettiget, for vi har intet hørt om det. Blandt andet lover Venstre blot, at være endnu grønnere end regeringen. Til gengæld hersker der åbenbart intern uenighed om udlændingepolitikken i det største borgerlige parti, hvis profil for øjeblikket står alt andet end skarpt. Alt dette må udløse selvransagelse hos deltagerne i Venstres landsmøde i denne weekend. Men også fra de øvrige, borgerlige partier savner vi visioner. Måske var det ikke blot en påstand, men den fulde sandhed , da Venstre i valgkampen forklarede, partiet ville ganske det samme som Socialdemokratiet – blot uden skattestigninger. Ja, det kan såmænd vise sig at være fortællingen om hele det borgerlige Danmark. Det er - undskyld udtrykket – fesent. Det borgerlige projekt er for vigtigt til, at ansvaret for det (alene) kan betros Socialdemokratiet.

Annonce