Annonce
Esbjerg

Berlinmuren står i Esbjerg

To stykker vaskeægte Berlinmur i fuld højde står i Esbjerg. (Privatfoto)
Der er ingen grund til at køre til den tyske hovedstad for at se på resterne af Berlinmuren. To velvoksne stykker står rent faktisk i Esbjerg.

Esbjerg: På Kvaglundvej lige over for Arla står to stykker velvoksen verdenshistorie.

I form af originale stykker af den Berlinmur, der faldt i dag for 30 år siden. Rundt over hele kloden er spredt et utal af småstykker fra muren, men på Kvaglundvej er der tale om to stykker Berlinmur i fuld højde.

De står foran firmaet Incado, der hverken har særlig samhandel med Tyskland eller aner i det germanske, men hvis indehaver købte stykkerne af en sønderjysk mand, der i 1989 havde kørt sin gummiged til Berlin for at deltage i nedrivningen af muren.

- Jeg købte stykkerne for vel 15 år siden egentlig mest som en happening. Jeg opfatter dem dybest set som to stykker kunst, og selv om vi selvfølgelig betalte lidt for dem og i øvrigt kan sælge dem for meget mere i dag, vil vi ikke af med dem, fortæller indehaveren af firmaet Incado Frank B. Rasmussen.

Firmaet beskæftiger sig med salg af brugskunst og inventar til hjemmet, så de to stykker Berlinmur har ikke noget med forretningen at gøre.

- Af og til kommer en skoleklasse herud og kigger på dem, og det må de også meget gerne, vi vil jo gerne have, at folk ser sådan et par stykker historie, siger Frank B. Rasmussen.

Og skulle nogen været i tvivl, er det altså Berlinmur med graffiti og det hele på. Dog kun på den ene side - den østtyske side af Berlinmuren er som vasket med skuresvamp.

- De blev jo skudt, hvis de gjorde sådan noget. Men vores stykker er i øvrigt også med de særlige rundinger på toppen. De blev sat på, sådan at eventuelt flygtende ikke kunne få godt fat, når de ville over til vesten, siger Frank B. Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce