Annonce
Danmark

Bertel Haarder: Åbn grænsen for sommerhusgæster

Bertel Haarder (V) føler sig overbevist om, at den stramme, socialdemokratiske krisestyring kommer til at udløse en sult efter borgerlige løsninger, som i højere grad lægger vægt på tillid og ansvar. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Rizau Scanpix
Lukningen af grænserne for sommerhusgæster fra vores nabolande er et af de skadelige og unødvendige indgreb, som Venstres borgerlige nestor og Grænsehindringsrådets formand Bertel Haarder har identificeret i coronakrisen. Han føler sig sikker på, at den stramme, socialdemokratiske krisestyring vil udløse et sult efter liberale løsninger. - Der bliver brug for antibureaukrater som aldrig før, siger han.

Krisestyring: Mens stort set hele den ene side af dansk politik leder efter sine borgerlige ben i en totalt socialdemokratisk domineret coronakrise, går den borgerlige nestor Bertel Haarder (V) og samler på, hvad han kalder unødige indgreb. Indgreb, der tager ansvaret fra borgerne, signalerer mangel på tillid og skader økonomien. Uborgerlige indgreb. Ikke-liberale indgreb.

- Den vigtigste er lukningen af grænserne. Det er meget væsentligt for mig, at den ikke er anbefalet af Sundhedsstyrelsen. Alligevel pønser regeringen på at plage pendlerne i grænseområderne yderligere - bl.a. de 1.800 svenskere, der arbejder på danske hospitaler og plejehjem. Husk lige, at der er mindre corona i Skåne end på Sjælland. Så det begriber jeg ikke, siger Bertel Haarder til avisen Danmark.

Han er sit partis ordfører for nordisk samarbejde og ikke mindst formand for Grænsehindringsrådet under Nordisk Råd, så han føler sig på sikker grund i forhold til partidisciplinen, når han taler om grænser især og stiller spørgsmål ved coronarestriktioner.

Den svenske tilgang er frihed under ansvar og tillid til, at svenskerne af sig selv kan finde ud af at opføre sig fornuftigt. Jeg håber inderligt, at det vil vise sig, at den er lige så god som den danske.

Bertel Haarder (V)

Stol på styrelsen

- Det er slemt nok, at svenskere, nordmænd og tyskere, der har en lejekontrakt på et sommerhus, ikke kan få lov at komme ind i Danmark og holde deres ferie. Det begriber jeg slet ikke. Det ligner skud i egen fod. Danskere kan jo frit tage i sommerhus i Sverige. Tænk hvad det koster Danmark i indtægter. Jeg troede, vi skulle være fælles om at værne økonomien, og så skader vi den på den måde. Jeg mener, at vi i højere grad skal bede om Sundhedsstyrelsens vurdering af effekten af dette indgreb. Jeg er ret sikker på, hvad svaret vil være i dette tilfælde - at det ikke har nogen nævneværdig effekt at forhindre nordmænd, svenskere og tyskere at rejse ind i Danmark for at bo i de sommerhus, som de har lejet, siger Bertel Haarder.

Han er sikker på, at danskerne vil ophobe en større og større irritation over "unødige indgreb, som ikke har nævneværdig effekt på smittespredningen." Og ligesom coronakrisen bliver omtalt som den største krise i Danmark siden verdenskrigene, sammenligner Bertel Haarder vejen ud af krisen med de to begivenheder. Eller rettere: Han knytter et håb til sammenligningen.

- Under Første Verdenskrig etablerede den radikale indenrigsminister Ove Rode et statsstyre med omfattende reguleringer, vi ikke havde set magen til. Det blev afviklet af en V-regering. Under Anden Verdenskrig blev fordelingen af fødevarer og andet styret af rationeringer, som den socialdemokratiske regering holdt fast i længe efter krigen. Det kostede Hans Hedtoft statsministerposten i 1950, at han ikke afskaffede smørrationeringen. Han gled i smørret, som man siger, og blev afløst af en VK-regering. Det samme kan komme til at ske her, siger han.

Annonce

Fra skræk til håb

For Bertel Haarder er det svaret på, hvor de borgerlige skal finde deres ben i en tid, hvor statsminister Mette Frederiksen ikke levner meget spillerum til andre partier - hverken i politikken eller i meningsmålingerne.

- Vi var alle sammen skrækslagne og gik med til det hele i marts, men nu er det tid at bede om sundhedsmyndighedernes vurdering af effekterne på en række områder. Og så varmer vi op til at fyre op under regeringen, hvis den holder fast i unødige restriktioner, siger han.

- Der bliver i den grad brug for liberale, antibureakrater og folk, der vil bekæmpe unødig regulering. Mere end nogensinde før, siger han.

- Er det ikke bare et håb? Vi kan se i meningsmålinger, at danskerne ikke bare har accepteret den meget stramme, socialdemokratiske krisestyring, men også bifalder den og belønner den.

- Det er ikke så mærkeligt, når vi andre har stemt for det hele. Vi har bøjet os meget langt for Socialdemokraterne og Mette Frederiksens lederskab. Men nu er vi i gang med et nyt kapitel, hvor vi skal lukke op. Der bliver der brug for de liberale holdninger - at give befolkningen mere ansvar.

- Så for dig er dette ikke en tid, hvor det er vanskeligt at være borgerlig?

- Nej, tænk, det synes jeg overhovedet ikke. Det værste, man kan gøre som liberal, er at give indtryk af, at man er mindre optaget af borgernes sundhed end andre. Som liberal skal man kendes på, at man tør giver borgerne ansvar. Og det bedste, vi kan uddrage af den seneste tid, er, at borgerne har taget ansvar og holdt social afstand. Det er jo det, der har overrasket så positivt.

Sådan har coronaen ramt Danmark og Sverige

1. Døde

Danmark: 443 (74,8 pr. mio. indbyggere)

Sverige: 2462 (233,2 pr. mio indbyggere)

2. Indlagt på intensiv

Danmark: 66

Sverige: 531

3. Registrerede smittede:

Danmark: 9008

Sverige: 120.302

Kilde: Sundhedspolitisk Tidskrift. Tallene er senest opdateret kl. 14:35 29. april

Annonce

Hepper på Sverige

Mens danskerne som helhed har været måbende over for den svenske strategi, som af mange bliver opfattet som dumsdristig, er Venstres ordfører for nordisk samarbejde anderledes tiltrukket af den. Også her nærer han et håb.

Meget tyder på, at det absolut vigtigste element i alle strategier mod corona er håndhygiejne og social afstand. Og Bertel Haarder mener, at tillid er den grundlæggende forskel mellem udførelsen af den strategi i Danmark og Sverige:

At myndighederne i Sverige har tillid til, at borgerne følger anbefalinger, selv om de stadig har lov at gå på restaurant, i fitnesscenter og i skole f.eks.

At vi i Danmark ikke har tillid til, at borgerne i tilstrækkelig grad følger anbefalingerne, hvis ikke de bliver fulgt op af restriktioner, der understreger situationens alvor.

- Den svenske tilgang er frihed under ansvar og tillid til, at svenskerne af sig selv kan finde ud af at opføre sig fornuftigt. Jeg håber inderligt, at det vil vise sig, at den er lige så god som den danske. Lige nu er det op ad bakke, fordi der er højere dødstal i Sverige end i Danmark, det må jeg indrømme. Men det bliver spændende at se, om den anden bølge, man regner med til efteråret, bliver mildere i Sverige, fordi flere har antistoffer i blodet - om de kommer hurtigere ud af det, så de kan begynde at genoprette deres økonomi, siger Bertel Haarder

- Hvis det på den lange bane viser sig, at den svenske tilgang er bedre eller bare lige så god som den danske, vil der så være grund til at revse de ansvarlige danske politikere, eller er det bare godt, at vi har fået testet forskellige tilgange?

- Viser det sig, at den svenske er bare næsten lige så god som den danske, betyder det, at man kunne have opnået næsten det samme uden at lukke restaurantlivet, uden at foretage en række kostbare tiltag som generer danskere og udenlandske pendlere og besøgende. Det bør give os alle anledning til selvransagelse. Langt det bedste vil være, hvis man kan gå ansvarets og tillidens vej.

Annonce

V ville ikke have lukket grænsen

- Hvis Venstres formand havde været statsminister, ville Danmark så havde været tættere på den svenske tilgang?

- Lars Løkke har skrevet, hvad han ville gøre som statsminister (i klummer på bt.dk, hvor han blandt andet har gjort sig til talsmand for at lukke tidligere op for restauranterne, at lade skolebørn tæt på afgangseksamen komme før den mindre klasser osv. red.). Hvis der er noget, han ved noget om, er det altså sundhedspolitik. Det har hverken slået skår af Venstre eller Jakob Ellemann-Jensen. Jeg har med stor interesse læst Løkkes klummer. Han er inde på lidt af det samme, som jeg taler om.

- Tænker du, at vi stadig ville have åbne restauranter, fitnesscentre, grænser osv., som de har i Sverige, hvis statsministeren var fra Venstre?

- Hvis Sundhedsstyrelsen siger, at det ikke går med åbne restauranter, ville en Venstre-regering også rette sig efter det. Men jeg tror ikke, vi ville have lukket grænsen på samme måde. Vi ville i højere grad lytte til sommerhuskommunerne og spørge sundhedsmyndighederne, hvad risikoen er ved at lade det være et anerkendelsesværdigt formål for at krydse grænsen, hvis man kunne stikke en lejekontrakt ud af bilruden eller har en dansk ægtefælle.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Eksplosionsbrand ved Rema 1000: Købmand kalder branden meget voldsom

Sønderborg For abonnenter

Sidste kapitel i Ejgils liv kunne ikke være skrevet bedre: Kørte næsten sig selv i graven

Tønder

Han fik den helt rigtige ide: Kaspers nye donuts bliver revet væk i sommerlandet

Nordtyskland

Danske gæster kan være blevet smittet med coronavirus, hvis de har besøgt bestemt bar i Flensborg

Erhverv For abonnenter

Morten bruger alle vågne timer på cannabis-stiklinger: Han skal finde dén sort, som kan blive til medicin

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Uddannelse: Færre vil passe og undervise børn

Sønderjyske Fodbold

Sådan blev løsningen på Haji Wright-problemet: SønderjyskE forlænger kontrakten og lader angriberen spille i Tyrkiet

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Esbjerg For abonnenter

Boliger på Støberigrunden: Forventer afklaring i løbet af efteråret

Sydjylland For abonnenter

Markant flere fravælger UC Syd, når de skal uddannes til lærere, sygeplejersker og socialrådgivere: - Det er rigtig skidt

Livsstil

Seks singler, to hjul og en passion: Motorcykler binder dem sammen

Annonce