Annonce
Indland

Bertel Haarder om kapitalismen: Der er møl i moralen

Bertel Haarder (V) er rundet af den danske højskoletradition, og skal man forstå ham, skal man forstå bevægelsen. Hans moralske kompas er styret af værdier som ordentlighed, at svare enhver sit og at tage ansvar. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Venstres grand old man i Folketinget er bekymret. På Danmarks og liberalismens vegne. I et juleinterview med avisen Danmarks politiske redaktør Thomas Funding fortæller Haarder, at grådighed og manglen på patriotisme i erhvervslivet risikerer at gøre Danmark mindre frit. Og så kunne han ikke drømme om at indstille Caroline Wozniacki til prisen som årets dansker.

Annonce

Bekymret: Man kan sige meget om en mand ud fra de bøger, der står i hans bogreol. I Bertel Haarders tilfælde tager det imidlertid lidt tid at få sig et overblik.

Bogreolerne på kontoret på Christiansborg er mange, og de strækker sig fra gulv til loft. De mange sangbøger er det første, der falder i øjnene. Salmebøger og højskolesangbøger og en grundbog i hymnologi. 14 i alt. Så er man glad for at synge.

En række bøger om højskolebevægelsen er der også blevet plads til. Den er Bertel Haarder som søn af en højskoleforstander rundet af, og skal man forstå ham, skal man forstå bevægelsen. Hans moralske kompas er styret af værdier som ordentlighed, at svare enhver sit og at tage ansvar.

Og netop det er en mangelvare ifølge Bertel Haarder. Den erfarne politiker ser med stigende bekymring på et erhvervsliv, hvor grådighed og manglende "patriotisme" ifølge ham viser sit ansigt hyppigere og hyppigere.

- Der har helt åbenlyst været møl i moralen nogle steder. Problemet lige nu er manglende moral hos mennesker, som har ansvar for store virksomheder og vigtige beslutninger, som får konsekvenser for os alle sammen, fortæller Bertel Harder og fortsætter.

- Den magt og det ansvar, de har, det er betroede talenter. Det er noget, de har fået lov til at bestemme på det vilkår, at de lever op til et samfundsansvar. Og det gælder også private penge.

Bertel Haarder

Navn: Bertel Geismar Haarder.Alder: 74 år.

Fødested: Rønshoved Højskole ved Flensborg Fjord.

Forældre: Højskoleforstander Hans Haarder og Agnete Haarder.

Civilstand: Gift med lærer Birgitte Haarder med hvem han har fire børn.

Uddannelse: Cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og seminarieadjunkt fra Aalborg Seminarium.

Karriere: Lærer ved Askov Højskole og timelærer ved Haderslev Statsseminarium.

Politisk: Folketingsmedlem fra 1975 til 1999 og igen siden 2004. Medlem af Europaparlamentet 1994-2001. Tidl. kirke- og kulturminister, indenrigs- og sundhedsminister, minister for nordisk samarbejde, kirkeminister, undervisningsminister, udviklingsminister, minister uden portefølje og europaminister, integrationsminister og forskningsminister.

Bertel Haarder fotograferet i sit hjem, da han var kulturminister. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Annonce

Kapitalismen er syg

Bertel Haarder er aldersformand i Folketinget. Det vil sige, at han er det folketingsmedlem, der har siddet længst tid i Folketinget. 38 år er det blevet til. Han mener, at der i den tid er sket noget med kapitalismen.

- Den er syg, og den kan slet ikke fungere, hvis ikke den holdes oppe af, at borgerne af sig selv holder sig på måtten etisk og moralsk, fortæller Bertel Haarder.

- Men har der ikke altid været brodne kar?

- Det nye er jo, at nogle meget velbjærgede ledere her i landet svigter samfundssindet. Det er jo det, der er nyt.

- Hvis du har ret i, at det bliver værre, hvorfor så?

- Det gør det, fordi der er for mange, der har glemt, hvad vores samfundsmodel hviler på. Dansk folkestyre er bygget på frivillighedstanken, foreningstanken, højskoletanken, andelstanken og så videre. Det består alt sammen af tillid, tillid, tillid, svarer Bertel Haarder og fortsætter:

- Hvis guldflipperne tror, at alt liberalistisk og markedsøkonomisk i sig selv er godt uden det moralske kompas, hvis de nedbryder den tillid, så bliver det skidt for os, som gerne vil bevare en fri økonomi.

Bertels sorte bog


  • Danske Bank. Hele hvidvasksagen er ifølge Bertel Haarder en skamplet på den danske banksektor og Danmark som helhed. Men også Nordea har "møl i moralen" ifølge Bertel Haarder.
  • Iværksættere. Der er brug for mere patriotisme blandt nogle unge iværksættere. De skal give noget tilbage til fædrelandet, og ikke bare gå efter den hurtige gevinst og sælge så snart, der er en køber på bedding. Bertel Haarder mener, de kan lære noget af virksomheder som Mærsk, Lego og Danfoss, der ifølge ham havde en national vision, der blandt andet gik på at skabe arbejdspladser i Danmark.
  • Danisco. Salget af det engang så hæderkronede Danisco til en kapitalfond var en tragedie ifølge Bertel Haarder. Arbejdspladserne forsvandt ud af landet som konsekvens. Generelt mener han, at det er trist, når virksomheder bliver solgt, fordi nogle få kan tjene penge på det, men hvor samfundet som helhed står tilbage som tabere.
  • Wozniacki. Bertel Haarder er ikke imponeret over, at tennisstjernen Caroline Wozniacki har valgt at bosætte sig i Monaco, hvor skatten er markant lavere end i Danmark. Det er ifølge ham udtryk for manglende patriotisme.
  • Højt sygefravær. Også i det offentlige er der ifølge Bertel Haarder problemer med moralen visse steder. Visse personalegrupper i især Østdanmark har ifølge ham så højt sygefravær, at det i et eller andet omfang er udtryk for "et element af pjæk og dårlig moral". Hvilke grupper, han henviser til, vil han dog ikke fortælle.
Annonce

- Hvis kaptajnen drikker

Bertel Haarder vender igen og igen tilbage til hvidvaskskandalen i Danske Bank. Det er arnestedet for hans frustration. Han bebrejder ledelsen af banken, og han håber, at ledelsen ender med at blive straffet.

- Det var jo på Thomas Borgens vagt, at der skete en hel masse. Jeg håber ikke, han slipper for tiltale, fortæller Bertel Haarder.

- Men vi aner jo ikke endnu, om Danske Bank har foretaget sig noget egentligt ulovligt?

- Hvis det ikke er ulovligt, og han derfor slipper for tiltale, så er der jo ikke andet at gøre, end at vi som forbrugere giver Danske Bank den straf, som myndighederne åbenbart ikke kan give, svarer Bertel Haarder, der med andre ord opfordrer folk til at skifte bank.

Problemerne i Danske Bank er ifølge den uddannede cand.scient.pol. udtryk for et mere generelt problem i banksektoren. Han langer således også ud efter mastodonten Nordea.

- Jeg vil vove den påstand, at der i Nordea også vil vælte skeletter ud af skabet, fordi jeg tror, at Nordea er angrebet af den samme bacille som Danske Bank.

- Hvad bygger du det på?

- Fordi jeg har hørt Nordeas formand, Björn Wahlroos, tale til et arrangement ude ved PFA (pensionsselskab, red.). Det var ved den lejlighed, at han sagde, at de 20 procent altid har levet højt på de 80 procent, som er idioter.

- Hvad har det med hvidvaskning at gøre?

- Han var leder af den bank i Estland, som hele hvidvasksagen udspringer af. Og når kaptajnen drikker, er der også stor sandsynlighed for, at besætningen drikker, og han var jo kaptajn, fortæller Bertel Haarder.

Annonce

- Selv om det er lovligt, kan det godt være tovligt

Det er en interessant diskussion, Bertel Haarder åbner op for. Antagelsen om at vi som borgere er forpligtiget ud over loven. Der er givetvis en række virksomhedsejere, der vil mene, at det er et urimeligt krav at stille.

- Hvorfor er det egentlig rimeligt at pålægge virksomheder større krav end loven?

- Det skal jeg sige dig. Den gamle formand for Grosserer-Societetet Aage Rask-Pedersen han sagde altid: En handel er kun god, hvis begge parter, synes den er god. Og deri ligger, at der ikke kommer noget godt ud af at snyde, fortæller Bertel Haarder og kommer straks i tanke om et andet citat til lejligheden.

- Tilsvarende sagde den tidligere amtsrådsformand i Vejle Erling Tidemann (V) noget klogt. Han sagde, at selv om noget er lovligt, kan det godt være tovligt.

- Skubber du ikke ansvaret fra dig, kunne I politikere ikke bare lave nogle bedre love?

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan, men vi skal ikke bureaukratisere og overkontrollere. Det skal jo ikke være et samfund, hvor man kun handler, hvis man har fået lov.

Annonce

- Så går det virkelig galt

Genfinder erhvervslivet ikke moralen, er der ifølge Bertel Haarder meget på spil. Selve sammenhængskraften i vores samfund.

- Hvis den manglende moral breder sig til også almindelige mennesker. Nu er de også trætte af at betale så meget i skat, så hvorfor ikke også prøve at snyde lidt, og hvorfor ikke malke det offentlige maksimalt. Så går det virkelig galt, fortæller Bertel Haarder og uddyber.

- Men det gør alle os, der går med bukser på, jo ikke. Vi holder os jo af egen drift inden for visse normer. Også selv om det ikke står i loven.

Annonce

Liberalismens død

Når Bertel Haarder råber vagt i gevær, er det i et håb om, at erhvervslivet begynder at udøve en form selvjustits. Alternativet er, at man politisk bliver nødt til at indføre flere regler, og det mener Bertel Haarder på sigt kan blive liberalismens død.

- Sker der ikke noget, vil den frie økonomi blive lagt for had og lagt i spændetrøje af flere og flere regler, og så er det da meget bedre, at vi af os selv holder os på måtten, at erhvervsorganisationer af sig selv slår ned på deres kollegaer, når de ikke efterlever en høj moral, fortæller Bertel Haarder, der dog ikke er særlig optimistisk.

- Jeg er bange for, at vi går kontrolvejen og derved generer folk med initiativer, som gerne vil sætte noget i gang.

Annonce

Kunne ikke drømme om at indstille Wozniacki

Ansvaret for at vise samfundssind eller "patriotisme", som Bertel Haarder kalder det, påhviler ifølge 74-årige sønderjyde ikke kun erhvervslivet, men os alle sammen.

Som tidligere undervisningsminister mindes han, at han engang oplevede at blive kontaktet af en gruppe danskere, der var bosat på solkysten i Spanien. De ville gerne have hans hjælp til at sikre, at deres børn fik en ordentlig undervisning i Spanien.

- Jeg svarede lige så venligt, at det ville jeg meget gerne, men selvfølgelig kun for dem, der betaler skat i Danmark. Så hørte jeg ikke mere, fortæller en smilende Bertel Haarder og drager pludselig hele Danmarks tennis-darling ind i samtalen.

- Og nu inviterer Berlingske Tidende til, at man indstiller årets dansker, og der er Caroline Wozniacki jo et oplagt emne, men fordi hun ikke betaler skat i Danmark, så kunne jeg ikke drømme om at indstille hende, fortæller Bertel Haarder med henvisning til, at den berømte tennisspiller har boet i Monaco siden 2008.

- Det jeg siger, er i virkeligheden meget banalt. For hvad var det, hele folkehøjskolebevægelsen gik ud på? Det var jo at opbygge et samfundssind hos borgerne. Og samfundssind er det samme som ansvarlighed over for samfundet, og det er det samme som moral, slutter Bertel Haarder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark For abonnenter

Transport-mastodont sender advarsel til vognmænd: Hvis I frasælger pengetank, risikerer vi at lukke

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce