Annonce
Kolding

Bertel på 8 år fejrede sin Unesco-by: Det er lidt specielt at komme på den liste

Otteårige Bertel, til højre, var med sin lillebror Laurits og deres mor Katja til Verdensarvsdag. Efter det lærerige børneshow med Bubber, der handlede om Christiansfelds historie, lagde Laurits lige et puslespil, der forestillede noget af Christiansfeld. Foto: Lotte Højstrøm
Hvert år fejrer Christiansfeld, at byen er på Unescos verdensarvsliste. Også byens alleryngste indbyggere var med til at markere dagen lørdag.

Christiansfeld: Selv om man kun er otte år gammel, behøver historien ikke at glide fuldstændigt hen over hovedet på en.

Det er otteårige Bertel Christensen fra Christiansfeld et lyslevende eksempel på.

Lørdag deltog han sammen med sin lillebror på knap fem år, Laurits, og sin mor Katja i den årlige Verdensarvsdag i Christiansfeld, som de bor lige udenfor, og Bertel var ganske godt klar over, hvad dagen handlede om.

Og var der noget, han var i tvivl om, blev han klædt på, da han deltog i en særudgave af Bubbers børneshow. I dagens anledning handlede det nemlig en hel del om Bertels hjemby, og her fik Bubber god hjælp af en af byens kompetente guider, Else-Marie Hjort, til at fortælle om Christiansfelds historie i øjenhøjde med børnene.

Annonce

Verdensarvsdagen

  • I år er det tredje år i træk, man fejrer Verdensarvsdag i Christiansfeld. Dagen er en del af Trekantområdets Festuge.
  • Det var den 4. juli 2015, at Christiansfeld blev optaget på Unescos verdensarvsliste.

Oplever sin egen by

- Bubber fortalte nærmest et eventyr om, hvordan byen var opstået. Det var bare en mere børnevenlig fortælling om byen, og det var egentlig meget godt, fortalte Bertel efter det historiske Bubber-show.

Ved du, hvorfor man holder den her Verdensarvsdag i Christiansfeld i dag og en gang om året?

- Det er, fordi vi er kommet på den verdensarvsliste, og det er lidt specielt at komme på sådan en liste. Det er meget spændende, at der er sådan en dag hvert år.

Der er nogle, der siger, at dagen skal være med til at huske jer, der bor her, på, at I skal passe godt på jeres by. Hvordan kan du og andre børn være med til det?

- Ved at lade være med at svine, slog Bertel fast.

Hans mor, Katja, er også glad for den årlige Verdensarvsdag.

- Det er fint at markere. Os, der bor i byen, oplever jo typisk aldrig vores egen by, men det giver den her dag os mulighed for, sagde hun.

Alles kulturarv

Lederen af Christiansfeld Centret, Birgitte Lamp, og hendes folk havde sørget for et program, hvor der både var noget for børnene og for de voksne, blandt andet et foredrag med TV2-journalisten Simi Jan, Bubber-show, italiensk gadeteater og mulighed for arkitektonisk sparring med folk fra Kolding Kommune.

- Det her er en festdag, for det er vigtigt stadig at markere og fejre, at byen er på Unescos verdensarvsliste. Vi skal mødes og snakke om, hvad det er for noget, for det er vores allesammens verdensarv. Det er ikke et elitært projekt men vores allesammens, mener Birgitte Lamp.

Hun peger på, at dagen også skal bruges til at huske hinanden på, at man skal passe på byen - og det er helt bevidst, at også byens børn får mulighed for at høre det budskab på Verdensarvsdagen.

Bubber, i baggrunden, underholdte - flankeret af guide i Christiansfeld, Else-Marie Hjort, om Christiansfelds historie for de mange børn og forældre, der var dukket op. Under showet var der også tid til lige at lave lidt sjov med sin sidemand. Foto: Lotte Højstrøm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Verdens Høredag i Vejen

Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Esbjerg

Brev sendt til to ministre: Esbjerg Kommune beder staten om hjælp til oversvømmelser

Annonce