Annonce
Sønderborg

Beruset mand rendte rundt med oversavet jagtgevær i Sønderborg

En mand trak i pinsen et oversavet jagtgevær på gaden i Sønderborg. Modelfoto: Claus Thorsted

Den 34-årige Brian Lendzian fra Broager skal to år og fire måneder i fængsel for at have trukket et oversavet jagtgevær frem og truet fem mænd på gaden i Sønderborg.

Annonce

Sønderborg: Det gik helt galt for Brian Lendzian og en af hans venner i pinsen 2018. Søndag 20. maj havde han taget stesolider, drukket en del øl og en halv flaske vodka.

Så selv om han havde en veludviklet alkoholtolerance, så var han bestemt ikke upåvirket.

Sidst på eftermiddagen henunder aften mødtes han med sin ven ved Rutebilstationen i Sønderborg. De gik lidt rundt og drak øl. I en rygsæk havde Brian Lendzian et oversavet jagtgevær, som han gik med som en slags beskyttelse. Han har overfor Syd-Sønderjyllands Politi tidligere forklaret, at han havde overtaget en narkogæld fra sin bror, der er tidligere stiknarkoman.

- Min bror rejste jo væk, fordi han havde mange problemer i forvejen. Han var jo min bror så ..., forklarede Lendzian i retten om, hvorfor han gik rundt med et oversavet jagtgevær midt inde i byen. Alene den del kostede ham to års fængsel ved Retten i Sønderborg torsdag, hvor han blev idømt i alt to år og fire måneders fængsel for ulovlig våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder, for at have truet de fem mænd med jagtgeværet ved at holde det frem og endelig for at have en del ammunition og mange dolke, sabler og sværd i sit hjem hos moderen i Broager.

Så siger han, at det kommer vi til at fortryde. Han tager et oversavet jagtgevær op, peger på os og siger: "Nu skal I fucking dø". Så stikker vi af.

Vidne i retten
Annonce

I skal fucking dø

Sammen med "sin drukkammerat" mødte Brian Lendzian tidligt på aftenen pinsedag en flok mænd, der ville i byen for at drikke øl efter en pinsefrokost. Gruppen var på fem mænd, og de væltede et vejskilt på Jernbanegade. Det ville Lendzian og kammeraten ikke finde sig i. De råbte dem an og bad dem rejse det skilt. Det ender i et skænderi mellem de to grupperinger i området Jernbanegade og Perlegade.

- Så bliver jeg slået i hovedet, og det er det sidste, jeg husker. Det er sort for mig, indtil vi bliver anholdt på pizzeriaet, forklarede Brian Lendzian. To af de fem mænd, der blev truet, vidnede i retten.

- De er begge meget ophidsede og siger, vi kan få nogen på hovedet, hvis vi ikke får rejst det skilt op. Så slår min makker ham først, forklarede den ene.

- Så siger han, at det kommer vi til at fortryde. Han tager et oversavet jagtgevær op, peger på os og siger: "Nu skal I fucking dø". Så stikker vi af, forklarede manden, der kender våben, fordi han har våbentilladelse og er jæger.

Det viste sig dog, at geværet ikke var skarpladt, og den patron, der blev fundet i rygsækken passede slet ikke til det oversavede gevær.

Annonce

Modtog dommen

Retten fandt det dog ikke bevist, at Lendzian rent faktisk havde sagde "Nu skal I fucking dø", men han blev dømt for at true alene fordi, han tog geværet frem. For i første omgang havde vidnerne ikke forklaret til politiet, at Lendzian havde råbt, de skulle dø. Den ene mand fortalte i retten, at den verbale trussel kom frem, da de fem mænd mødtes dagen efter den voldsomme oplevelse for at tale den igennem. Retten fandt det heller ikke bevist, at truslen var sket i forening med hans ven.

Brian Lendzians bror og mor var til stede i retten. Både broderen og moderen er førtidspensionister, og Brian Lendzian selv har aldrig haft en fast tilknytning til arbejdsmarkedet. Han lider af social fobi og angst - og han forklarede i retten, at han er alkoholiker, men ikke afhængig af narkotika. Han blev sendt direkte tilbage bag tremmer, og han modtog dommen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Den irske pub i turistby får bøde og sur smiley

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce