Annonce
Udland

Berygtet krigsherre fra DRCongo får dom på 30 år i Haag

Peter Dejong/Ritzau Scanpix

Straffedomstol i Haag har idømt berygtet krigsherre 30 års fængsel - den hidtil strengeste straf.

Den Internationale Straffedomstol i Haag har torsdag idømt den berygtede krigsherre Bosco Ntaganda fra DRCongo 30 års fængsel for en lang række forskellige krigsforbrydelser.

Det er den strengeste straf, som domstolen nogensinde har afsagt.

Den ledende dommer, Robert Flemr, sagde, at "et stort antal krigsforbrydelser", som omfatter sexslaveri, fører til en overordnet dom på 30 års fængsel.

Straffedomstolen fandt i juli den tidligere militsleder skyldig i grusomme forbrydelser. Blandt andet drab, voldtægter og organisering af børnesoldater.

Forbrydelserne blev begået i 2002 og 2003, mens den nu 46-årige Ntaganda var et højtstående medlem UPC-militsen i den østlige del af DRCongo

Retten havde blandt andet fokus på en massakre i en landsby, hvor beboerne inklusive børn fik skåret maven op eller kvast deres hoveder.

Det blev også påpeget, at Ntaganda var ansvarlig for voldtægter af piger og for at gøre mindreårige til sexslaver.

- Ntaganda gav direkte ordre til at ramme og dræbe civile, hed det i juli.

Krigsherren var den første efterlyste person, der nogensinde selv har meldt sig til straffedomstolen.

En talsmand for Den Internationale Straffedomstol bekræfter, at det er den strengeste straf, som er afsagt af domstolen, som blev oprettet i 2002 for at behandle verdens værste forbrydelser.

Dommerne siger, at Ntaganda var "den centrale leder" i FPLC-militsen.

Frygtsomme landsbyboere har sagt til domstolen, at Ntaganda blev kaldt "Terminator" efter Arnold Schwarzeneggers film om en nådesløs dræberrobot.

I alt er han dømt for 13 anklagepunkter om krigsforbrydelse samt fem punkter om forbrydelser mod menneskeheden. Han er den første, som ved domstolen i Haag er blevet dømt for sexslaveri.

Ntaganda, som er kendt for sin smalle moustache og udpræget gode spisemanerer, sagde i retten, at han er "soldat - ikke forbryder", og at betegnelsen "Terminator" ikke var møntet på ham.

Domstolen har ført eller fører sager mod fire andre krigsherrer fra DRCongo.

Over 60.000 mennesker er blevet dræbt, siden en voldelig konflikt brød ud i Ituri-regionen i 1999 mellem forskellige militser, som kæmpede om kontrol med mineraler.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce