Annonce
Kultur

Besættelsessamlingen kommer igen frem i lyset

Kurt Nørgaard, der er formand for Besættelsessamlingens Venner, glæder sig over udsigten til, at samlingen i løbet af 2020 igen kan komme frem i lyset. Arkivfoto: Chresten Bergh
Til næste år er det 25 år siden, at Besættelsessamlingen blev gemt væk. Det skal der nu laves om på, og derfor har kommunen afsat 750.000 kroner til en særudstilling, så samlingen igen kan komme frem i lyset.

Grindsted: Besættelsessamlingen skal igen frem i lyset. Siden 1995 har samlingen ligget og samlet støv, men som en del af det kommende års budget har politikerne i Billund Kommune bevilget 750.000 kroner til en særudstilling, hvor samlingen skal indgå.

Det er en prioritering, der glæder Ole Bisbjerg, som er leder af Billund Kommunes Museer. Han har længe gerne villet have samlingen frem i lyset, og arbejdet med at planlægge udstillingen går nu i gang.

- Vi vil gerne have denne vidunderlige, gode og flotte samling frem i lyset. Det er noget, vi går i gang med at arbejde med, men jeg kan ikke sige noget om, hvornår den åbner. Men det bliver i løbet af næste år, forhåbentlig til efterårssæsonen, siger Ole Bisbjerg.

Annonce
Besættelsessamlingen opstod på Vestre Skole, men siden 1995 har den været pakket væk. Siden er der blevet arbejdet for igen at få den frem i lyset, og i 2020 vil der blive lavet en særudstilling. Arkivfoto: Chresten Bergh

Særudstilling

Der er i første omgang tale om en særudstilling, men håbet er, at Besættelsessamlingen kan få en permanent plads i en kommende museumsbygning.

- Det ligger ikke fast endnu, hvor lang tid den vil være tilgængelig i den store udstillingsbygning, men i et nyt museumscenter vil den komme til at indgå. Hvis planerne falder på plads, vil Besættelsessamlingen blive integreret i det nye museum, så den altid vil være tilgængelig, siger Ole Bisbjerg.

Venneforening jubler

Hos Besættelsessamlingens Venner glæder formand Kurt Nørgaard siger over beslutningen, og han stiller sig gerne til rådighed med en hjælpende hånd.

- Vi vil gøre alt for at få Besættelsessamlingen frem, for det fortjener den i den grad. Næste år har den været pakket ned i 25 år. Det er synd og skam, og det kan vi ikke være bekendt over for de mennesker, der skabte den, siger Kurt Nørgaard.

Venneforeningen har ingen beslutningsret i forhold til en kommende udstilling, men er en støtteforening, der gerne bidrager med frivillige arbejdstimer, hvis det kan bruges.

- Vi står helt sikkert på sidelinjen og spørger, om der er noget, vi kan hjælpe med. Men hvordan udstillingen skal udformes, ligger hos museet, som ejer samlingen, siger Kurt Nørgaard.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce