Annonce
Danmark

Besøg fra USA er vigtigt for Danmark: Over Atlanten tænker man mest på situationen i Israel

Udenrigsminister Jeppe Kofod, USAs udenrigsminister Antony Blinken og en albuehilsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mandag var den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken på besøg i Danmark. I danske medier har besøget fået enorm opmærksomhed - i modsætning til i de amerikanske medier. Besøget er nemlig langt vigtigere for vores lille land end for USA, og det kan skabe gode muligheder for samarbejde og handel i fremtiden, fortæller forsker.

Samarbejde: Har du fulgt med i nyhedsstrømmen, har du formentlig ikke kunnet undgå at høre eller læse om den amerikanske udenrigsminister Antony Blinkens besøg i Danmark. Besøget er nemlig blevet dækket grundigt af danske medier - noget, man ikke kan sige om dækningen i de amerikanske medier.

Situationen er nemlig den, at sådan et besøg er temmelig vigtigt for Danmark, mens amerikanerne ikke selv går synderligt op i det. Det forklarer Rasmus Sinding Søndergaard, der er seniorforsker i USA's udenrigspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Det viste sig i allerhøjeste grad på det pressemøde, som både danske og amerikanske journalister var inviteret til mandag eftermiddag, hvor Antony Blinken og den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fortalte om landenes samarbejde og dagens samtaler.

Annonce

Mens de danske journalister spurgte ind til samarbejdet mellem de to lande, var de fremmødte amerikanske journalister kun interesserede i at få kommentarer fra Blinken til den igangværende konflikt mellem israelere og palæstinensere.

Ligegyldigt besøg?

Men hvis den almene amerikaner er ligeglad, hvilken betydning kan sådan et besøg så overhovedet få for Danmark? Ikke så lidt endda, for den slags udenrigspolitiske møder er temmelig vigtige for et lille land som Danmark, forklarer Rasmus Sinding Søndergaard.

- Grundlæggende handler sådan et besøg om at bekræfte det gode samarbejde med USA og de gode forhold, vi har til amerikanerne. Vi bekræfter det nære venskab og de gode personlige forhold, der er mellem Antony Blinken, Jeppe Kofod og Mette Frederiksen. Det er vigtigt for os og betyder, at hvis vi i fremtiden får brug for at tale med USA, har vi en god indgang gennem Blinken og en mulighed for indflydelse og for at blive hørt, siger han.

De tre vigtigste pointer fra pressemødet

  1. På pressemødet roste Blinken os i Danmark for de steder, man mener, at Danmark gør det godt: Arbejdet i Nato, lederskabet på klimaområdet og nye investeringer i Arktis. Som et mere overraskende, men ifølge seniorforsker ved DIIS Rasmus Sinding Søndergaard, mindst lige så vigtigt punkt, lagde Blinken vægt på Danmarks syn på demokrati og menneskerettigheder. Det er et stort fokus for Biden-administrationen, og det er også vigtigt i Danmark.
  2. Udenrigsminister Jeppe Kofod fremhævede på pressemødet det gode forhold, som Danmark har til USA og hvor vigtigt det gode forhold er. Ifølge Rasmus Sinding Søndergaard er der ikke tvivl om, at det venskab mellem landene, som begge bryster sig af, er ægte.
  3. Der blev talt meget om situationen i Israel, men dette kom ikke som nogen overraskelse. Selvom det ikke var det store emne på dagsordenen for dagens møder, var det ikke til at komme uden om. I USA er Israel-Palæstina lige nu det vigtigste at tale om, og derfor benyttede Blinken selv muligheden til at appellere til at bremse konflikten, ligesom de fremmødte amerikanske journalister udelukkende stillede spørgsmål til situationen langt fra Danmark.

Derudover bliver besøget kun mere relevant for danskerne af, at den nye Biden-administration deler mange værdier med den danske regering. Særligt det fælles syn på klimaforandringer og bevidstheden om behovet for at gøre noget ved dem kan være til gavn for Danmark.

Det medfører nemlig blandt andet økonomiske muligheder i forhold til handel og investering i den danske teknologi og de danske virksomheder, som er foran i forhold til blandt andet vindenergi.

Annonce

Arktis på programmet

Efter Danmark rejste Blinken nemlig videre til Island for senere på ugen at deltage i et møde i Arktisk Råd i Reykjavik. På den måde var klimaforandringerne også en del af årsagen til besøget. Det er nemlig grundet dem og den smeltende is, at Arktis de senere år er blevet mere relevant for amerikanerne.

- Arktis har en voksende betydning sikkerhedspolitisk i verden. Derudover handler det selvfølgelig også om USA's klimainteresser, adgang til særlige mineraler og en hurtigere handelsrute mellem Europa og Asien, forklarer Rasmus Sinding Søndergaard om USA's voksende interesse for Grønland og Arktis.


Det er tydeligt, at det er noget mere gnidningsfrit nu og at forholdet er bedre.

Rasmus Sinding Søndergaard, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier


Det sikkerhedspolitiske aspekt fik også lov at fylde på mandagens pressemøde, hvor Blinken roste Danmark for at investere i netop sikkerheden i Arktis. Investeringer, som skal hindre russerne i at angribe USA ved at skyde genvej gennem Arktis.

Annonce

Ægte venskab

En detalje, som USA-forskeren bed særligt mærke i, var forholdet mellem repræsentanterne fra den danske regering og Antony Blinken. På pressemødet mandag eftermiddag kaldte Jeppe Kofod den amerikanske udenrigsminister for sin ven, ligesom han flere gange omtalte ham uformelt som Tony.

- Det er tydeligt, at det er noget mere gnidningsfrit nu og at forholdet er bedre, siger Rasmus Sinding Søndergaard.

Det er nemlig ikke længe siden, at en amerikansk udenrigsminister sidst gæstede Danmark og fik en noget anden modtagelse. Det var i sommeren 2020, da Trump-administrationens Mike Pompeo var på besøg. Han blev eksempelvis ikke inviteret til audiens hos dronningen, hvilket ellers som udgangspunkt er kutymen ved den type besøg.

Ved mandagens besøg var Antony Blinken dog forbi Amalienborg, hvor ikke alene dronningen, men også kronprinsen deltog.

- Man har de samme interesser under Biden, som man havde under Trump. Man ønsker større tilstedeværelse i Arktis. Man ønsker at bruge det gode forhold til Danmark til at holde kineserne ude, og man ønsker at få Danmark til at investere i overvågning. Men det er en anden stil nu. Man vil ikke købe Grønland, som Trump erklærede i 2019, men det er noget af det samme, man gør, siger Rasmus Sinding Søndergaard.

Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sydjylland

Ingen kommuner er over kritisk corona-grænse: Se her hvem der intet smittetryk har

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Erhverv For abonnenter

Ny lov: Din kat skal mærkes, hvis du gerne vil se den igen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Erhverv

Gennembrud for Legos 150 eksperter: Nu er der lavet en klods af brugte plastikflasker

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Sydjylland

Har skudt 157 dyr: Nu er alle vildsvin i Danmark døde

Annonce