Annonce
Haderslev

Besøg på en byggeplads: Nogle går på arbejde som altid - næsten

-Det er efterhånden helt psykedelisk. Ligesom en Hollywoodfilm, siger Patrick Cheeseman. Han er tømrer, og må spise sin madpakke i bilen sammen med sin faste makker. Skurvognen er lukket for at forhindre spredning af coronavirus. Foto: Jacob Schultz
På den 6.000 kvadratmeter store byggeplads og kommende skole i sydbyen bliver der fortsat arbejdet, selv om coronavirusset har lagt en dæmper på det meste af landet. Men arbejdet foregår ikke helt som det plejer.
Annonce

Haderslev: Det går ikke helt så hurtigt som før, men det går faktisk fremad med byggeriet af den nye skole i Sydbyen ved Erlev Bjerge.

For selv om det meste af Danmark er gået i stå eller arbejder hjemme, så er der jobs og produktion, som fortsætter med lidt ekstra forsigtighed.

Entreprenør fra Rødekro, Ommen & Møller, står for byggeriet, og folkene på pladsen har været nødt til at organisere arbejdet anderledes end de ellers ville gøre.

Det fortæller afdelingchef i Ommen & Møller, Søren Wittorff.

- Vi er blevet bedt om at sikre fremdriften, og vi efterlever budskabet om mindst mulig kontakt samtidig med at vi skal holde driften i gang.

En skole i træ

Haderslev Kommune opfører en ny skole i den sydlige bydel mellem Erlev Bjerge og Gammel Hørregårdsvej kaldet Sønder Otting Skole.

Skolen skal rumme børne- og juniorunivers - 0. til 6. årgang - og bliver hjemsted for omkring 500 elever og 65 medarbejdere.

Bygge og anlægsopgaven består af opførelse af ny folkeskole på cirka 6.000 kvm i to etager samt tilhørende udearealer.

Skolen udføres som træbyggeri med bærende konstruktion i limtræssøjler og bjælker. Der ligges op til udfyldningselementer i præfabrikerende lette træydervægselementer samt vinduespartier ligeledes i træ.

Annonce

To og to

JydskeVestkystens fotograf fik lov at komme på afstand af det arbejdende folk på byggepladsen. Folkene arbejder kun sammen to og to med en fast makker, og arbejdet er delt op i "rum", det vil sige opgaverne er fordelt sådan, at der ikke er for mange på et sted af gangen.

- Så holder vi også pauser på skift. Vi sidder altså ikke en masse folk i en skurvogn og spiser. Det er klart, siger Søren Wittorff.

Der er også kommet flere toiletter til byggepladsen, og der bliver gjort ekstra rent i dem.

Annonce

Lange arbejdsdage

Byggeledelsen holder sig til skype-møder over nettet, og derfor er det færre tilstede på byggepladsen fra byggeledelsen, der ud over Ommen & Møller også tæller arkitektfirmaet og Haderslev Kommune.

Men mange af håndværkerne på pladsen har også børn hjemme, som der skal tages vare om.

- Derfor har vi gjort det muligt at holde tre-dages arbejdsuge med længere arbejdsdage, så de ansatte også har mulighed for at hjælpe med børnene derhjemme, siger Søren Wittorff.

Derfor vil forbipasserende opleve, at der bliver arbejdet efter normal fyraften.

Sebastian Scharen, som står bagerst, tager turen hjem til Tyskland én gang om ugen. Indtil videre har der kun været lidt ventetid ved grænsen for vvs'eren, men han frygter, at grænsen lukker helt i nærmeste fremtid. I orange jakke er det afdelingschef Søren Wittorff. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Forsinket proces?

Det er endnu for tidligt at sige, om byggeriet af skolen bliver forsinket på grund af corona. Men det vil ikke være overraskende, hvis det sker.

- Det går naturligvis ud over produktiviteten. Uden tvivl. Med længere arbejdsdage og de nødvendige hensyn til sikkerheden bliver folkene trætte og kan ikke yde helt det samme. Sådan er det. Men den her situation tager vores tidsplan ikke højde for lige nu, siger Søren Wittorff.

Der bliver monteret lyddæmpende lofter over i det meste af skolen. Håndværkerne er nået længst med dette arbejde i den østligste del af byggeriet. Foto: Jacob Schultz
-Der er ingen grund til at lave sine egne instruktioner for at mindske smittefaren. Sundhedsstyrelsens anbefalinger omfatter alle de vigtige foranstaltninger, siger Søren Wittorff. Foto: Jacob Schultz
Idrætshallen med synlige træbjælker er ved at tage form på Erlev skole. Foto: Jacob Schultz
Søren Wittorff leder byggeriet af den skole i sydbyen for Ommen & Møller. Byggeriet af Erlev Skole i Haderslevs sydby fortsætter med de ændringer af adfærden, som smittefaren fra coronavirus pålægger håndværkerne. Foto: Jacob Schultz
Byggeriet af Erlev Skole i Haderslevs sydby fortsætter med de ændringer af adfærden, som smittefaren fra coronavirus pålægger håndværkerne. Foto: Jacob Schultz
Byggeriet af Erlev Skole i Haderslevs sydby fortsætter med de ændringer af adfærden, som smittefaren fra coronavirus pålægger håndværkerne. Foto: Jacob Schultz
Der er hængt en facadeprøve op på skolen øst-side. Træet er ikke en del af klimaværnet - det er kun et arkitektonisk udtryk. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce