Annonce
Esbjerg

Besøgshunde var til eksamen: Nova jagtede det orange tørklæde

Matilde Clausen og Nova var torsdag på session i Esbjerg. De håber, at Nova kommer gennem nåleøjet og får lov at blive besøgshund. Foto: Jesper Orry
28 hunde og deres ejere var torsdag til eksamen i Esbjerg. De håbede alle at blive fundet egnede som besøgshunde på plejehjem eller andre institutioner og tilbud. Men det kræver sin hund at opnå det orange tørklæde, som kendetegner besøgshunde.
Annonce

Esbjerg: Der var logrende haler og våde hundesnuder i massevis, da TrygFonden torsdag afholdt session ved EFI-Hallen i Esbjerg.

Snuderne forsøgte at snuse sig frem til en titel som besøgshund på plejehjem og bosteder, og 28 hunde og deres ejere stillede op til den lille eksamen.

- Første stop er ved dyrlægen, der tjekker hundens almindelige sundhedstilstand, og om der skulle være områder, hvor hunden er særlig følsom og kan reagere på tryk eller berøring. Til sidst er der en samtale med hundeejeren om det at være besøgshunde-team, hvilke opgaver, forventninger og forpligtelser, der ligger i det. Det er der, vi har mulighed for at få danne os et billede af mennesket i den anden ende af hundesnoren, forklarer Galina Plesner, der er projektchef i TrygFonden, der står bag besøgshundeordningen.

Galina Plesner fra TrygFonden tager en snak med Matilde Clausen om det at være besøgsven med hund. Matilde Clausen er selv kontaktperson for besøgshunde på et bosted i Ringkøbing, så hun ved godt, hvad det drejer sig om. Foto: Jesper Orry.

Imellem de to stationer er adfærdsgården, hvor hunden bliver observeret grundigt og testet på sine reaktioner.

Annonce

Kontaktsøgende

- Vi kigger på, hvordan hunden reagerer, når der for eksempel bliver tabt en krykke tæt på den, på lyden af en rollator, eller på lyden af en tabt æske. Den må gerne blive forskrækket, men skal helst hurtigt finde sig selv igen. Hunden skal være opsøgende og selv tage kontakt, og den skal vise, at den er glad for samværet med fremmede mennesker. Det er de vigtigste egenskaber for en hund, hvis den skal kunne blive besøgshund og få det orange tørklæde, siger Galina Plesner.

Den tre-årige golden retriever Nova får en lille pause i adfærdsgården, mens hendes ejer Matilde Clausen får en snak med en af TrygFondens hundespecialister. Foto: Jesper Orry

En af de 28 fremmødte på sessionen i Esbjerg var den tre-årige golden retriever Nova, der havde taget sin 27-årige ejer Matilde Clausen med.

Hun er en lidt atypisk ansøger, fordi hun i forvejen er kontaktperson for besøgshunde på  bostedet Holmehusene for voksne med hjerneskade i Ringkøbing, hvor hun arbejder.

Annonce

Glæde

- Lige nu har vi en enkelt besøgshund, og jeg kan jo med egne øjne se, hvor stor glæde den bringer vores beboere. De mangler noget at fylde hverdagen med, og der kan en gåtur med en hund eller bare det at sidde og klappe hunden være guld værd. I bund og grund gør en besøgshund ingenting, men alligevel gør den alting, siger Matilde Clausen.


I bund og grund gør en besøgshund ingenting, men alligevel gør den alting.

Matilde Clausen, hundeejer.


Hun håber at komme op på fire besøgshunde på Holmehusene, og at hendes egen hund Nova kan blive en af dem.

- Nova er blid, kærlig, glad og kontaktsøgende, og hun siger aldrig nej til at blive kælet med. Hun ville nyde at blive klappet og nusset dagen lang. Sessionen var så nogenlunde, som jeg havde regnet med, og det er altid lidt specielt at være til sådan en eksamen. Nova skulle lige se stedet an, men hurtigt var hun sit normale, glade jeg. Jeg synes, det gik rigtig godt, og jeg vil da blive lidt overrasket, hvis ikke hun bliver godkendt som besøgshund, siger Matilde Clausen.

Svaret må hun og Nova vente lidt på, der går typisk to dage, inden der tikker en e-mail ind med besked om, hvorvidt hunden er egnet til at bære det orange tørklæde som besøgshund.

Besøgshunde

TrygFondens besøgshundetjeneste har omkring 800 hunde og deres mennesker i folden.

Det er først og fremmest beboere på plejehjem, der får besøg af hundene, men også andre bosteder og institutioner kan være med i besøgsordningen.

Tjenesten har eksisteret siden 2010.

Da coronaen ramte Danmark i marts, blev der også lukket for besøgshunde på plejehjem, men nogle steder er der blevet åbnet igen.

Alle hunderacer kan som udgangspunkt blive besøgshunde, de fleste er dog ifølge Galina Plesner de mest almindelige familiehunde som for eksempel labrador og golden retriever.

I Esbjerg Kommune er der p.t. 11 besøgshunde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Annonce