Annonce
Danmark

Beskæftigelsesminister: Arne-plan mangler lige det sidste

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Ny undersøgelse viser en stor frygt for, at nedslidning og ikke lyst bliver afslutning på arbejdslivet.

Ifølge Dansk Folkepartis Arne-ur, der tæller antallet af dage fra statsministeren Mette Frederiksen (S) lancerede planen om en ret til tidlig tilbagetrækning for nedslidte, er der gået næsten 500 dage, uden en plan er lagt frem.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fortæller, at en plan næsten er færdig. Og at den - udskudt af coronakrisen - vil blive lagt frem efter sommerferien.

- Planen mangler lige det sidste, fordi vi ikke har kunnet arbejde på det under coronakrisen, siger ministeren.

- Det er og har været en vanskelig opgave at lave en model, der hænger sammen og er en egentlig rettighed. Derfor har alle andre også givet op. Det har vi ikke gjort, og vi er nu så langt, at vi kan se, at det kan lade sig gøre.

- Derfor glæder jeg mig også til at kunne fremlægge modellen for offentligheden og forhåbentligt få den igennem Folketinget.

Det fortæller ministeren, efter at ny forskning fra Projekt Seniorarbejdsliv viser, at ganske mange har forladt eller forventer at forlade arbejdsmarkedet på grund af nedslidning.

Undersøgelsen dækker omkring 15.000 beskæftigede, ledige, efterlønnere og førtidspensionister over 50. Omkring hver femte har eller forventer at forlade arbejdsmarkedet grundet opslidning. I produktionsfag og fag som eksempelvis sosu'er er tallet over en tredjedel.

- Vi ved, at der er et arbejdsmarked derude, hvor der er stor forskel på, hvilke arbejdsliv man har. Hvor slidt man bliver, og hvor hårdt det er at starte i en tidlig alder og skulle forlade arbejdsmarkedet senere og senere.

- Undersøgelsen viser, at behovet er uforandret, siger Peter Hummelgaard.

Retten til tidlig tilbagetrækning for nedslidte spillede en stor rolle under valgkampen. Og efter coronakrisen har der været tvivl om, hvorvidt det var muligt at finde finansiering.

Socialdemokratiet har tidligere meldt ud, at tilbagetrækningen blandt andet skulle finansieres via en bankskat. Det har mødt modstand, i lyset af at corona kan udløse en økonomisk krise.

- Vi har hele tiden sagt, at vi vil fremlægge en fuldt finansieret model. Det har ikke ændret sig. Vi har vores egne forslag.

- Så må forhandlingerne føre derhen, hvor de gør. Men det er vigtigt for os, at vi skaber en ret til tidlig pension, der er finansieret socialt retfærdigt, siger Peter Hummelgaard og svarer på, hvorvidt en omkostning på omkring tre milliarder kroner stadig er det, der er planen:

- Det er stadig udgangspunktet, ja.

/ritzau/

Arne-uret Arnestur
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Stor vognmand lander rekordregnskab på over 23 mio. kroner i kølvandet på politianmeldelse og sager om løndumping

Esbjerg For abonnenter

Vores madanmelder giver seks stjerner til klassisk badehotel: Maden er i top, betjeningen er i særklasse og indretningen er lige i øjet – det er rejsen værd

Haderslev For abonnenter

Kørelærer snød køreskolen: Elever satte penge for køretimer direkte ind på lærerens eller hans kone konto

Erhverv For abonnenter

Populær campingplads tjente millioner trods byggeprojekter: - Anne og Jonas har haft én uges ferie i fem år

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Varde For abonnenter

Omstridt dyrepark kendt delvist skyldig i at overtræde lov om velfærd for dyr og i at ignorere myndighedernes krav om byggestop

Aabenraa For abonnenter

Steen fik den bedst tænkelige fødselsdagsgave: Efter tre års kamp med kommunen kan han nu få livet tilbage

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Haderslev

Det kan blive svært at finde en seng i pinsen: Store begivenheder sætter pres på hotellerne

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

Vejen

Der bliver ingen handel med vej ved populært marked: Kommunen afviser at sælge

Annonce