Annonce
Nordtyskland

Besked til alle ejere af ferieboliger: Rejs hjem

Blandt andet på Sild har mange velhavende tyskere ferieboliger. Foto: SHZ.

KIEL: Ejere af ferieboliger i Slesvig-Holsten bør rejse hjem, og det er udelukket at rejse ind i delstaten for at slå sig ned i sin feriebolig på grund af coronaepidemien. Sådan skriver ministerpræsident Daniel Günther fredag i en pressemeddelelse.

Noget egentligt forbud for hele Slesvig-Holsten er der ikke tale om. Antallet af ferieboliger varierer nemlig stærkt fra egn til egn. Derfor er det de lokale myndigheder, der bedst kan vurdere situationen og i givet fald sende folk retur til deres egentlige hjemegn eller forbyde dem at benytte ferieboligerne.

Delstaten har allerede i denne uge forbudt almindelige turister at rejse ind eller fortætte deres ophold.

- Formålet med alle foranstaltninger er at bremse smittespredningen. Ethvert ophold i en feriebolig er i modstrid med disse bestræbelser, mener Daniel Günther.

Slesvig-Holsten var allerede tidligt ude med forholdsregler som lukning af alle turisthoteller samt værtshuse og restauranter. Tilsvarende beslutninger bliver først nu truffet i andre forbundslande.

Med det seneste initiativ håber Daniel Günther at kunne undgå et generelt udgangsforbud. Han appellerer derfor til alle om at udvise solidaritet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce