Annonce
Varde

Beskyldt for ulovlig download: Natalia har betalt 2000 kroner for film, hun ikke har set

Filmen Automáta har Natalia Andersen betalt 2000 kroner for. Nu kunne hun godt tænke sig at se den. Foto: Morten Nielsen

Ølgod: Filmen Automáta er med skuespillerne Antonio Banderas, Birgitte Hjort Sørensen og Dylan McDermott.

- Det ser ud som om, at det er en god film, lyder reaktionen fra Natalia Andersen, 38 år og projektleder med bopæl i Ølgod. For hun overvejer at se filmen. Den har nemlig kostet hende 2000 kroner - altså selv om hun endnu ikke har set den. Hun har måttet betale pengene, selv om hun er frikendt for beskyldninger om at have downloadet filmen ulovligt.

Man risikerer altså i dagens Danmarks at skulle betale et relativt meget stort beløb for en film, man ikke har set og beviseligt ikke er kommet ulovligt til. Hvis du vil vide, hvordan det kan hænge sammen, så læs med i plusartiklen. "Sådan slap Natalia ud af anklager om ulovlig download: Det kostede"

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];