Annonce
Esbjerg

Beslutning i sag om rygeforbud kan trække ud

Enhedslistens Sarah Nørris har forlængst gjort partiets holdning til en mulig indførelse af et totalt rygeforbud klar. Det skete den 3. maj i år. Arkivfoto: André Thorup
Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) tvivler på, at den politiske debat om Esbjerg Kommunes fremtidige rygeregler udmønter sig i en endelig beslutning på økonomiudvalgsmødet mandag.

Esbjerg Kommune: Sagen om indførelse af et totalt rygeforbud uden undtagelser for medarbejdere ved Esbjerg Kommune tog sin begyndelse for omtrent fire og en halv måned siden, men alligevel skal man ikke regne med, at økonomiudvalget træffer en beslutning mandag.

Det siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der forudser, at sagen endnu engang sendes ud i de politiske grupper til drøftelse.

- Det er jo ikke en sag, der haster - det er langt vigtigere, at vi får sagen landet ordentligt. Nu har vi fået en anbefaling fra dels samarbejdsudvalget Hoved-MED, dels fra den kommunale direktion, og så vil jeg tro, der i udvalget er stemning for at sende sagen igennem en ny runde i grupperne, siger han.

Annonce

Høring

  • Røgfri arbejdstid i Esbjerg Kommune har blandt andet været drøftet i den interne sundhedspolitiske gruppe den 22. december 2018. Gruppens anbefaling er, at der i Esbjerg Kommune indføres røgfri arbejdstid uden undtagelser.
  • Samarbejdsudvalget Hoved-MED indledte drøftelserne om sin holdning i juni i år med udgangspunkt i følgende: Fordele og ulemper ved røgfri arbejdstid, hvordan sikrer vi ordentlighed i forhold til rygerne, hvordan skal vi arbejde videre med røgfri arbejdstid og røgfri arbejdstid og tillidsbaseret ledelse. I Hoved-MED var der enighed om, at røgfri arbejdstid er en proces, der kun kan forankres som et led i en generel kulturforandring på vej mod røgfri fremtid i Esbjerg Kommune.
  • Direktionen har nu indstillet til politikerne, at de nuværende regler fastholdes, og at der generelt arbejdes med en kulturforandring henimod røgfri fremtid inden for rammerne af den nuværende strategi. Og specifikt, at Børn & Kultur i samarbejde med Sundhed & Omsorg vil arbejde med indsatsområder der, hvor kerneopgaverne er rettet mod børn og unge.

Et valg

Har du selv en forestilling om, hvordan den sag i sidste ende skal lande?

- Jeg synes, der er behov for at få strammet op, især hvor der er børn og unge. Og som jeg umiddelbart ser situationen nu, står valget nu mellem at holde fast i den nuværende rygepolitik, som den er, eller supplere med et øget fokus på røgfrie miljøer omkring børn og unge. Det sidste tror jeg faktisk, der er bred stemning for - også hos de politikere, der ikke ønsker et totalt forbud, siger Jesper Frost Rasmussen.

Som nævnt andetsteds har Enhedslistens Sarah Nørris, der ikke har sæde i økonomiudvalget, allerede i begyndelse af maj meddelt sine byrådskolleger, hvordan Enhedslisten ser på sagen.

Forbud og succes

Hun slog i et høringssvar blandt andet fast, at forbud kan bruges i mange sammenhænge, "og endda nogle gange med succes", men i dette tilfælde er partiet ikke overbevist om, at det er vejen frem.

"..(...) Uagtet at ønsket om en røgfri arbejdsplads er både nobelt og sundhedsmæssigt korrekt må det ikke gå forud for den enkeltes selvbestemmelse over eget liv …(....) Afviklingen af rygepauserne skal naturligvis foregå uden at genere andre og ikke i nærheden af indgangsdøre eller lignende. Vi ser dog en del udfordringer i at forbyde rygning på matriklen, idet nogle af kommunens matrikler er temmelig omfangsrige, og det ser rent faktisk endnu mere tåbeligt ud, hvis der står en række medarbejdere på fortovet på modsatte side og ryger. Samtidig er der større risiko for, at cigaretskoddene således blot smides på jorden og herved forurener og sviner.", skriver Nørris og anbefaler i den forbindelse, at der så vidt muligt bør være et specifikt sted på hver matrikel, hvor det er muligt for medarbejderne at gå hen for at ryge, og hvor det samtidig er muligt at smide sine skodder i en dertil indrettet beholder.

"Uanset, hvilken retning økonomiudvalget måtte vælge at gå, mener vi, at det er enormt vigtigt at intensivere kampagnen for rygestop og at MED-systemet naturligt inddrages i processen", slutter hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce