Annonce
Kolding

Beslutning om at lukke SFO'er i ferier droppes fuldstændigt: Embedsmænd beklager fejl

Man kan fortsat få passet SFO-børn i Vamdrup, Lunderskov og Christiansfeld i ferieperioder i fremtiden. Politikerne i børne- og uddannelsesudvalget omgjorde på et onsdag formiddag den beslutning om at samle al feriepasning i en enkelt SFO, som embedsmænd i børne- og uddannelsesforvaltningen ellers havde truffet. Arkivfoto: Timo Battefeld/Jysk Fynske Medier
En embedsmandsbeslutning om fremover kun at holde én SFO i hele Kolding Kommune åbent i fire-fem ferieuger om året skrinlægges efter politisk møde, og man holder fast i den hidtidige ordning med fem åbne SFO'er i disse perioder. Forvaltningen fik desuden klar besked om, at politikerne altid skal godkende beslutninger, der medfører ændringer i serviceniveauet.

Kolding: Opdateret med kommentar fra formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Kristina Jørgensen. Den omdiskuterede beslutning om at det i fremtiden kun er Brændkjærskolens SFO, der skal holde åbent i fire-fem ferieuger om året, er nu blevet helt og aldeles droppet.

Det sker efter et møde i børne- og uddannelsesudvalget onsdag formiddag. Her gik politikerne i rette med den beslutning om centralisering af feriepasningen, som embedsmænd i børne- og uddannelsesforvaltningen har truffet, og som der egentlig blot var lagt op til, at de ville orientere politikerne om på dagens møde.

Næstformand i udvalget, Poul Erik Jensen (S), fortæller, at ledelsen i forvaltningen på mødet beklagede, at man har lavet en fejl og truffet en beslutning på embedsmandsniveau i stedet for bede politikerne tage stilling til sagen.

Annonce


Alle kan begå fejl, men vi er alle enige om, at nu laver vi en tilbageføring til den hidtidige ordning, og vi beklager overfor forældre og skoler.

Poul Erik Jensen (S)


Siden JydskeVestkysten fortalte om beslutningen i søndags, har den været kraftigt debatteret og kritiseret - fra blandt skolebestyrelsesformænd og flere politikere, der absolut ikke var enige med embedsmændene i det hensigtsmæssige i at samle al SFO-pasning i en enkelt SFO i bestemte ferieperioder.

Beslutningen ville have betydet, at man ville gå fra at have fem SFO'er i kommunen åbne i tre bestemte uger af sommerferien, dagene mellem jul og nytår, de tre hverdage op til påske og dagen efter Kristi Himmelfartsdag til kun at have én SFO åben. Hidtil har Bramdrup SFO, Brændkjær SFO og SFO'erne i Vamdrup, Lunderskov og Christiansfeld været åbne i de nævnte ferieperioder.

Skal på politikernes bord

Det er især den planlagte lukning af SFO'erne i de tre oplandsbyer, der har givet både diskussion og kritik af embedsmændenes beslutning.

På mødet i børne- og uddannelsesudvalget onsdag besluttede politikerne i enighed at droppe embedsmændenes beslutning, så man holder fast i den nuværende ordning med de fem åbne SFO'er i ferieperioderne.

Desuden gav politikerne på mødet en klar besked til cheferne i forvaltningen om, at det ikke er i orden, at embedsmænd selv træffer beslutninger, som har betydning for serviceniveauet på børne- og uddannelsesområdet. Den slags afgørelser skal altid godkendes af børne- og uddannelsesudvalget, lød det fra en stribe enige politikere.

Dertil har man i udvalget udtrykt ønske om, at de berørte skolebestyrelser altid skal inddrages, hvis der skal træffes beslutninger om ændringer i SFO'erne, der får konsekvenser for forældre eller børn.

Det har man fra forvaltningens side heller ikke gjort i sagen om SFO-pasning i ferier. Da JydskeVestkysten kontaktede skolebestyrelsesformændene på skolerne i Vamdrup, Lunderskov og Christiansfeld i fredags angående beslutningen om at samle pasningen i én SFO, var de  ikke orienteret om sagen, og de kritiserede den alle skarpt.

Annonce

Mangelfuldt materiale

- Alle kan begå fejl, men vi er alle enige om, at nu laver vi en tilbageføring til den hidtidige ordning, og vi beklager overfor forældre og skoler, siger Poul Erik Jensen.

Formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Kristina Jørgensen (DF), oplyser, at hun godt kan se de pædagogiske fordele ved at samle børn sammen i ferierne, hvis der kun er 1-2 tilmeldte, men der ville også være ulemper ved centraliseringen.

Desuden kunne hun på mødet i børne- og uddannelsesudvalget konstatere, at det var et mangelfuldt datamateriale angående tilmeldings- og fremmødetal for SFO i ferierne, som forvaltningen havde præsenteret politikerne for i dagsordenen.

- Forvaltningen har lagt sig fladt ned, og fremover vil man være opmærksom på at tage det nødvendige data med, siger Kristina Jørgensen.

SFO-sagen

  • Embedsmænd i børne- og uddannelsesforvaltningen havde besluttet at man fremover vil samle al SFO-pasning i kommunen bestemte ferieperioder i én SFO.
  • Fra forvaltningen fremlagde man tilmeldings- og fremmødetal til SFO-pasning fra tre i sommeren 2020 for at vise, at kun få har brug for pasning i ferierne. Ifølge forvaltningen har man ikke tal for, hvor mange der er blevet passet i tidligere sommerferier eller i de andre ferieperioder, som ville blive berørt.
  • Argumentet fra forvaltningen for at samle pasningen ét sted var, at man kan forbedre det pædagogiske indhold og lave flere alderssvarende aktiviteter, når flere børn er samlet. Hvis der kun er få børn fremmødt i en SFO, kan der være stor aldersspredning i børnegruppen, lød det i dagsordenen.
  • Børn, der kan gå i SFO, er fra 0.-3. klasse.
Annonce
Kolding For abonnenter

Oprensning af åen forhindrer ikke oversvømmelser: - Vi kan grave åen fem meter dybere, uden at det vil gavne noget som helst

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Annonce