Annonce
Læserbrev

Besparelser: Nu må nok være nok

Læserbrev: Så skal der spares igen.

Til min store frustration læser jeg, at der skal spares på ældreområdet, denne gang vil det bl.a. gå ud over dem, som bor i ældreboligerne, bl.a. Hybenbo i Årre. Det personale, der er der nu, løber så stærkt, at kommunen ikke kan være det bekendt. Den stakkel, der har dagvagten, er jo ikke færdig med at tage de ældre op, inden de skal have middagsmad.

For nogle år siden havde vi et stormøde på Hybenbo. Den sommer havde der været 36 afløsere inde i sommerferien. De ældre var frustrerede og dybt ulykkelige. De kendte dem jo ikke, var virkelig ikke trygge. På daværende møde sagde Thyge Nielsen, at der ikke var forskel på en ældrebolig og en plejehjemsplads, forskellen var, at der ikke var en nattevagt fra klokken 23. Hvad så nu?

Nu kan de få en ble på og et kaldeanlæg. Det har de fleste vist på Hybenbo. Hvis en beboer mangler hjælp, kan der gå op til en halv time til tre kvarter, inden hjælpen kommer.

Når I nu vil spare og så kun kører med afløser, så sker der jo det samme igen.

Kunne der ikke spares andre steder, for eksempel alle de store fratrædelsespenge, som fosser ud af Varde kommune, hver gang en stor person fratræder. Det bliver dejligt, når I politikere skal passes, så er der jo slet ikke nogle penge tilbage til jeres pleje, hvis I fortsætter sådan.

Jeg glæder mig i al fald ikke til min alderdom efter det, jeg har set indtil nu.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce