Annonce
Esbjerg

Besparelser på Fanø: Bibliotekerne for dyre i drift

Fanøs Byråd vedtog i mandags, at der skal spares 417.000 på kommunens biblioteker. Det skyldes et ønske om at reducere biblioteksudgifterne per indbygger. Arkvifoto
På byrådsmødet mandag den 19. august godkendte Fanøs byråd en besparelse på kommunens biblioteker. Hvor besparelserne skal findes, er der endnu ikke taget stilling til.

Fanø: Nu kan Fanøs borgere komme til at vente længere på at låne bøger på kommunens biblioteker. Det skyldes, at Fanøs byråd til det seneste byrådsmøde vedtog en besparelse på 417.000 kroner på kommunens biblioteker.

I første omgang vedtog Fanøs byråd en besparelse på 200.000 kroner under budgetlægningen for 2019. Besparelsen, som var et led i effektiviseringen af biblioteksvæsenet på Fanø, blev i mandags øget til det dobbelte. Det skyldes, at Fanø Kommunes biblioteker er drevet af Esbjerg Kommune, som selv er i gang med at effektivisere sin biblioteksdrift. Derved vil Esbjerg Kommunes besparelser også gøre sig gældende for Fanø Kommunes biblioteker.

Annonce

Biblioteksudgifter per indbygger

Esbjerg Kommune har i et notat til Fanøs Børne- og kulturudvalg sammenholdt en liste over forskellige kommuners biblioteksudgifter per indbygger.

  • Læsø: 318 kroner
  • Esbjerg: 374 kroner
  • Langeland: 404 kroner
  • Samsø: 476 kroner
  • Ærø: 501
  • Fanø: 610 kroner

Dyr i drift

Besparelserne tager udgangspunkt i kommunens udgifter per indbygger, der er næsten dobbelt så høje som Læsø Kommunes og knap 240 kroner mere end Esbjerg Kommune. Fanø Kommune har en udgift på 610 kroner per indbygger, hvilket ifølge formanden for børne- og kulturudvalget Niels Heinel (Miljølisten) skyldes tre ting. For det første betaler Fanø Kommune mere for biblioteksmaterialer, da Fanøs borgere låner mere end dobbelt så meget per person end borgerne i Esbjerg Kommune. Oveni det beløb betaler Fanø Kommune også et overhead på 25 procent til Esbjerg Kommune. Et overhead er betaling for den tjenesteydelse, en kommune gør for en anden. Det vil sige, at udover at betale den pris det koster for Esbjerg Kommune at drive Fanø Kommunes biblioteker, betaler Fanø Kommune et frivilligt tillæg som tak for hjælpen. Det sidste punkt er høje lønudgifter, som ifølge Niels Heinel blandt andet skyldes driften af filialen i Sønderho to timer om ugen.

- Essensen er, at vi kommer tættere på de andre kommuner i forhold til udgifter, siger Niels Heinel.

Længere ventetid og slidte bøger

Esbjerg Kommune foreslog i marts måned, at man enten lukkede filialen i Sønderho eller hentede hele besparelsen på Nordby Bibliotek. Hvor, besparelserne skal findes, er der dog endnu ikke taget stilling til. Derfor kan Niels Heinel heller ikke forklare, hvor besparelserne vil blive udmøntet. Han slår dog fast, at Fanøs borgere ikke kommer til at mærke besparelsen, da der ikke bliver skåret i bemandingstiderne. Det gælder også filialen i Sønderho, som Fanøs byråd har holdt hånden over. Det understreger Fanøs kommunaldirektør Vibeke Kinch også med sine bud på, hvor kniven skærer, når pengene skal findes. Hendes bud bærer dog præg af visse serviceforringelser.

- Det kan for eksempel være, hvor mange eksemplarer man køber hjem, eller hvor ofte man skifter bøgerne ud, siger Vibeke Kinch.

Med besparelserne kan Fanø Kommune reducere biblioteksudgifterne per indbygger til 490 kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Danmark

Endelig plan for millionerstatning er landet: Støjramte F-35-naboer kan få 70.000 kroner i hånden

Danmark

Lokal V-politiker trodser eget parti: Raser mod kompensationsmodel til kampfly-naboer

Annonce