Annonce
Sønderborg

Besparelser på handicapkørsel var for vidtgående

Næstformand i handicaprådet Bente Rey er rystet over de tanker, forvaltning og politikere har gjort sig om besparelser på handicap- og lægekørsel, men glæder sig over, de aldrig kom videre. Arkvifoto

640.000 sparede kroner på handicap- og sundhedsområdet bliver ikke til noget.

SØNDERBORG: Handicappede, der ikke kunne få kørsel til steder med trapper eller ikke kan komme til aktiviteter som fysioterapi, rideterapi og fodpleje. Det ville være nogle af konsekvenserne ved at stramme ordningen for handicap- og lægekørsel med det formål at spare 640.000 kroner om året. Et indhug i handicappede borgeres servicetid ville give en besparelse på 200.000 kroner. Til gengæld ville deres muligheder for udfoldelser i det daglige blive væsentligt indskrænket. Sparekataloget blev sat i verden i 2015 med henblik på at hente effektiviseringer på handicap- og lægekørsel. Besparelserne er dog allerede forkastet af teknik- og miljøudvalget.

- Besparelserne ville medføre så store forringelser for de berørte grupper, at vi ikke kunne acceptere det. De var en del af budgetdrøftelserne i sin tid. Vi blev enige om at bibeholde kørselsforholdene for handicappede og svagelige. Skal der ske besparelser, må det ikke forringe vilkårene så drastisk, siger teknik- og miljøudvalgsformand Frode Sørensen, S.

Han har altså ikke forringet kvalitetsstandarderne for de berørte grupper. Besparelserne var regnet ud efter, de kun lige nøjagtigt overholdt de lovbefalede standarder.

Var teknik- og miljøudvalget gået videre med forringelsen af kvalitetsstandarderne for handicap- og lægekørsel, skulle handicaprådet og ældrerådet være hørt, men da udvalget selv forkastede sparekataloget på 640.000 kroner, blev det ikke nødvendigt. Besprelserne ville blandt andet indebære indskrænkninger i muligheden for at få ledsagere med til lægeundersøgelser eller samtaler og ventetid på op til 30-45 minutter både ved hen- og tilbagekørsel til lægekonsultationer, samt at borgeren kun kunne blive kørt til nærmeste læge med trappelift til konsultationen, hvor der i dag er frit valg til at blive kørt til den lægepraksis, man ønsker. Det er forvaltningen selv, der har gjort opmærksom på besparelsernes drastiske konsekvenser. Blandt kunne det give flere ansøgninger om bevilliger til handicapbiler, så det ville reelt ikke give den ventede besparelse.

Rystet næstformand

Næstformand i handicaprådet er rystet over, at besparelserne ikke er blevet forlagt rådet.

- Det ville i allerhøjste grad have indflydelse på handicappedes forhold, hvis de ydelser var blevet fjernet. Så var vi virkelig blevet buret inde. Vi oplever ofte kun at blive hørt, når udvalget behandler regulær tilgængelighed på stier, og når det drejer sig om at komme over gaden, men vi er påvirket af rigtig mange ting, siger Bente Rey.

- Det er da dejligt, udvalget har fungeret som handicapråd og forkastet besparelserne, men vi skulle være hørt først, selv om problemet nu ser ud til at have løst sig selv. Var de gået videre med de besparelser, havde vi naturligvis været nødt til at rette en skarp kritik mod forvaltningen fra handicaprådets side, sige formand Tharben Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce