Annonce
Læserbrev

Besparelser Vor tids paradokser.

Kommunalreformens bagside viser sig overalt nu. Skattefiduser, svindel og rod. Vandløb der flyder over deres breder.

Alle de specialenheder, som amterne varetog, blev bare nedlagt, og alt den special- og ekspertviden gik tabt. De kommunale politikere skulle varetage dobbelt så meget arbejde, på den samme tid. De mennesker der er i berøring med systemet, mangler stabile voksne. Engang blev man tjenestemandsansat og dermed belønnet for lang og tro tjeneste. Vores børn får diagnoser, fordi de ikke kan få en stabil relation i hjemmet, i daginstitution eller i skolen. Når nu samfundet er i konstant udvikling, og familier er i konstant forandring, kunne det måske gavne os alle, hvis samfundets "rammer" var stabile for hvad er velfærd? Den langstrakte rettidige omhu mangler.

Et eksempel, man vil bygge et prestige universitet på Esbjerg Strand, ligesom Sønderborg. Det næste bliver vel en letbane projekt.

Men med butikscenter Broen har man jo ødelagt den fremtidige mulighed, og i tiden høre man intet om, hvordan de svage trafikanter skal kunne færdes i området, eller de kommende studerende kommer til og fra universitetet. Ingen kan da bygge et hus, uden en solid sokkel og fundament.

Men det er jo ikke nemt, hvis de rette eksperter med specialviden mangler, og resten ikke har den fornødne tid. Så er det måske, som med meget andet, man tager problemerne når de kommer. Måske var der penge at spare ved at være på forkant.

Har vi råd til denne handlemåde, i disse ressource og klimatilpasnings tider?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce