Annonce
Tønder

Bestået: Lokale skoler og elever leverer fremgang

Toftlund Distriktsskole har leveret fremgang over en bred kam. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Tre ud af fire distriktsskoler i Tønder Kommune leverede fremgang ved sommerens prøver. Kun i Tønder-distriktet gik det den forkerte vej.

Tønder: Det kommunale skolevæsen har været et ømt punkt - med blandt andet haltende karakterer. Men skoleåret 2017/2018's afslutning giver anledning til glæde.

Tønder Kommunes børn- og skoleudvalg gennemgik på det seneste møde en status over folkeskolernes afsluttende eksamener sammenholdt med tallene for året før, og formand Kim Printz Ringbæk (S) er efterfølgende en glad mand. Der er nemlig fremgang at spore.

- Det, synes vi, er en rigtig god historie. Det er da dejlig læsning, fortæller udvalgsformanden.

- Det er da dejligt at være vidne til, at en målrettet indsats også giver et synligt resultat, siger han.

Tre af fire distriktsskoler gik frem i karaktergennemsnit, når man ser på de bundne prøvefag. Tre af fire distriktsskoler leverede bedre matematikresultater, og tre af fire havde en højere andel af elever, der fik mindst karakteren 2 og dermed bestået i både dansk og matematik. Tre af fire distriktsskoler øgede endvidere andelen af elever, der gik op til alle prøver.

Annonce

Prøver

Der er set på 9. klasses resultater ved afslutningen af skoleåret 2017/2018 på følgende områder:

Karakterer i bundne prøvefag: Fremgang på tre skoler

Karakterer i dansk: Fremgang på to skoler

Karakterer i matematik: Fremgang på tre skoler

Andel af elever der opnår mindst 02 i dansk og matematik: Fremgang på tre skoler

Andel som gik op til alle prøver: Fremgang på tre skoler

Politikerne fik også tal på, hvordan skolerne forventedes at klare sig, når socioøkonomiske forhold blev taget i betragtning, og der blev set på elevernes overgang til ungdomsuddannelser med mere.

Udvalgsformand Kim Printz Ringbæk er godt tilfreds med den fremgang, som tre ud af fire distriktsskoler har leveret. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Kedelig udvikling i Tønder

Ifølge Kim Printz Ringbæk syntes man i udvalget, det var positivt, at flere går til eksamen.

- Ellers synes vi bare generelt, at det var flot over en bred kam. Så det var vi rigtig godt tilfredse med, siger Kim Printz Ringbæk.

Han vurderer, at der er flere årsager til, at der har været fremgang. Blandt andet tror han, skolerne er blevet opmærksomme på, hvordan man kan løfte opgaven i samlet flok.

- Det er det, der er lykkedes, vurderer han.

Oversigten, som udvalget har gennemgået, rummer dog også en enkelt kedelig udvikling. Distriktsskolen i Tønder, som ellers har været kommunens duks, er gået tilbage på alle parametre.

Umiddelbart kan Kim Printz Ringbæk ikke forklare udviklingen i distriktet.

- Vi vil selvfølgelig holde øje med, om det er noget, der fortsætter, siger udvalgsformanden.

De seneste to år er skolen i Tønder gået tilbage, når man ser på de afsluttende prøver, og der arbejdes på at afdække årsagerne til det. Kim Printz Ringbæk peger på, at karakterer først og fremmest er et øjebliksbillede, og han har en opfattelse af, at skolen arbejder målrettet med at løfte elevernes læring.

Overblik

Udover at tage orienteringen om karakterne til efterretning, ønsker børn- og skoleudvalget at se resultaterne fra fri- og privatskolerne for at få et samlet overblik.

- Vi har jo en interesse i, at vi lærer af hinanden, siger Kim Printz Ringbæk.

Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce