Annonce
Tønder

Vandet fossede ud i 51 dage: Landmand opdagede skjult læk

Nu er der igen styr på vandet fra Abild Vandværk. Det har taget 51 dage at finde lækken på en mark. I mellemtiden er der fosset 1000 kubikmeter vand ud. Foto: Martin Franciere
I 51 dage fossede vandet ud i undergrunden, før lækagen blev afsløret af en landmand. Nu er der igen styr på vandet i Abild. Læk har kostet 1000 kubikmeter vand.
Annonce

ABILD: Efter at have ligget unormalt højt, er der atter styr på vandforbruget i Abild.

Bestyrer Tobias Andresen kunne til sin forfærdelse i august pludselig notere sig, at vandforbruget med et snuptag steg med 40-50 procent. Efter nogen tid stabiliserede vandforbruget sig dog på et nyt, lidt lavere niveau - men stadig noget højere end normalt.

Tobias Andresen kunne ikke forstå, hvordan det kunne gå til. Var det varmen, der bevirkede det højere vandforbrug, eller var der en læk?

Nu har han fundet grunden til vandspildet.

Annonce

Landmand opdagede læk

Eller rettere sagt, det var en landmand der på den fire kilometer lange strækning mellem Vennemose og Abild langs Nørrevej under harvning, som studsede over et lille fugtigt areal, der ikke var meget større end en kvadratmeter.


Jeg har ligget vandret i luften i 51 dage, og jeg er meget glad for, at vi nu har fundet lækken.

Tobias Andresen, bestyrer, Abild Vandværk


Det viste sig her, at der var en sprække i vandledningen i en samling. Den lille sprække har gennem de seneste mange uger ladet vandet sive ud. Og som bekendt gør mange bække små en stor å.

- Fra den 5. august til sprækken bliver opdaget den 25. september, er der nok løbet 1000 kubikmeter vand ud ad den lille sprække, siger Tobias Andresen, som er lettet over, at han nu med hjælp fra landmanden har fået stoppet hullet.

Annonce

Vand løb i drænrør

Det har krævet masser af spekulationer og natarbejde at nå hertil.

- Jeg har ligget vandret i luften i 51 dage, og jeg er meget glad for, at vi nu har fundet lækken. Det blev fejret med en gang fondue og et glas rødvin, siger Tobias Andresen og forklarer grunden til, at vandspildet ikke blev opdaget.

- Der ligger et lerlag over vandledningen, så vandet har løbet vandret under jorden og i dette tilfælde hen i et drænrør, der har ledt vandet væk. Derfor kunne det ikke ses. Normalt plejer det at komme op til overfladen som en vandpyt, forklarer Tobias Andresen og tilføjer, at den lille sprække har medført det største vandtab i de syv-otte år, han har været vandværksbestyrer.

Dermed er vandforbruget i Abild igen nede på de normale 105-110 kubikmeter drikkevand i døgnet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Statsministeriet indkalder til pressemøde om corona

Annonce