Annonce
Varde

Betalte stemmer i Varde får konsekvenser for alle i Venstre

Venstres landsorganisation har på sit hovedbestyrelsesmøde bakket fuldt op om, at sagen om brug af penge ved valg af lokale borgmesterkandidat i Venstre i Varde Kommune skal føre til vedtægtsændring for at forhindre lignende metoder fremadrettet. Arkivfoto: Christer Holte
Med afsæt i sagen om betalte stemmer ved valg af borgmesterkandidat i Venstre i Varde Kommune bliver reglerne strammet ved partiets kommende vedtægtsændring.

Varde: Onsdag evaluerer Venstre i Varde Kommune sit valg af spidskandidat, der fandt sted den sidste mandag i januar.

Valget faldt ud til Mads Sørensens fordel, og rimeligheden i det er blevet diskuteret lige siden. Fordi der kan sættes spørgsmålstegn ved, hvad der sikrede ham de afgørende stemmer.

Måske fik han dem, fordi han er det engagerede Venstre i Varde Kommunes foretrukne kandidat, men måske fik han dem mest, fordi han bare var ”bedst” til at få nye medlemmer meldt ind med rabat, med det formål at give ham en stemme. En rabat, hans valgkreds gav for penge, man havde modtaget fra en lokal virksomhed.

Annonce


Det er komplekst, og det kræver en ændring af vores vedtægter, men der var fuld enighed om, at muligheden for at betale for stemmer skal elimineres.

Lotte Højmark Tang


Og desuden var han også bedst til at få de stemmer, som kandidaten, der røg ud i runde tre, efterlod. Her i blandt var stemmer sikret ved en fuldt betalt masseindmeldelse af 35 medarbejdere fra Skamstrup Maskinstation, hvis ejer er kasserer i den lokale Venstre-afdeling.

Landsorganisationen tager affære

Dønningerne har rullet lige siden. En del af de lokale Venstre-folk i Varde Kommune synes ikke, det er i orden med hverken rabatter eller betalte masseindmeldelser. Som formand for den største af de lokale kredse, Ole Hansen, formand for Venstre i Varde Sydvest, siger, så synes han, det er amoralsk at blande penge og politik.

Valget i Varde og dønningerne lige siden kommer til at sætte sig spor i Venstre på landsplan. Det har kommuneformand Lotte Højmark Tang sikret. Hun kaldte i kampens hede Mads Sørensens metoder "usympatiske", og hun fik i sidste uge Venstres hovedbestyrelse taget i ed på vedtægtsændringer, der sikrer mod lignende situationer.

- Det er komplekst, og det kræver en ændring af vores vedtægter, men der var fuld enighed om, at muligheden for at betale for stemmer skal elimineres, siger Lotte Højmark Tang.

En af de måder, det muligvis skal ske på, er ved at fjerne muligheden for masseindmeldelser.

Dårlig dømmekraft

Med en vedtægtsændring mener valgforsker Roger Buch, Danmarks Medie & Journalisthøjskole, at de fleste vil afholde sig fra at lede efter flere huller i osten - men, han karakteriserer Mads Sørensen brug af betalte stemmer som dårlig dømmekraft, også selvom det foreløbig falder "indenfor skiven", som Mads Sørensen kaldte det på valgdagen.

Valgforsker Roger Buch kalder sponserede stemmer ved Venstre-valg i Varde for dårlig dømmekraft. Arkivfoto: Morten Strickler


- Hvis det foregik i forbindelse med selve kommunalvalget, ville det være helt åbenlyst ulovligt. Det er det, vi kalder stemmekøb. Nu foregår det jo ikke ved det rigtige valg, men kun ved Venstres interne valg, men jeg synes stadig, at det er udtryk for utrolig dårlig dømmekraft. For en ting er, at det er lovligt, men at det er ulovligt ved det rigtige valg, er udtryk for, at det er forkert.

- Og, det er dårlig dømmekraft, for man kan være sikker på, at når man kommer til valget, vil der falde bemærkninger om det, og så rammer man sig selv i nakken, siger Roger Buch.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Varde For abonnenter

Lystfiskere fatter ikke Fødevarestyrelsens forbud: Årtiers succesfyldt yngelpleje sat på pause på grund af fiskevirus i dambrug

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Varde

Kreativ redningsaktion: Naturbussen reddede turister fra overnatning på oversvømmet halvø

Annonce