x
Annonce
Aabenraa

Bevar din by: Aabenraa er på skønhedskur

Området foran Folkehjem er ved at blive omdannet fra parkeringsplads til genforeningspark. Foto: Claus Thorsted
Der graves, planeres og rumsteres i Aabenraa i denne tid. Men til august er byen klar med strandpromenade, markedsplads og genforeningspark.

Aabenraa: Kører du ad hovedvejen gennem Aabenraa i denne tid, vil du måske undre dig over al den aktivitet, der er langs vejen. Der graves og rodes foran Folkehjem, på den gamle markedsplads og ved pølsevognen på Sydhavn.

Det er Aabenraa Kommune, som alle tre steder er i fuld gang med at forskønne byen, men det er mere eller mindre tilfældigt, at det lige foregår på samme tid.

Foran Folkehjem er kommunen ved at indrette en genforeningspark, som er et projekt til 18 millioner kroner. Det er Aabenraas store bidrag til markeringen af 100-året for Genforeningen.

Naja Hansen, der er projektleder i drift og anlæg, fortæller, at Genforeningsparken skal være færdig midt i maj. Den 30. maj er der nemlig planlagt en folkefest foran Folkehjem for at fejre genforeningsjubilæet.

Om festen kan føres ud i livet, kommer an på, hvor længe corona-krisen varer.

Annonce

Campusområdet

  • Ud over de projekter, der er synlige langs hovedvejen gennem Aabenraa, er kommunen også i fuld gang med at færdiggøre campusområdet mellem IBC, UC Syd og Arena Aabenraa.
  • Planen er, at området skal opfordre til læring, bevægelse og socialt engagement. Der sker blandt andet gennem en række aktiv spots, hvor man kan få lidt motion.
  • Der er allerede etableret et motions- og basketball spot ved Arena Aabenraa og et spot med kombineret miniscene og fodboldbane med tre mål på campusområdet mellem IBC og UC Syd.

Færdig til august

Omlægningen af Markedspladsen i Aabenraa var oprindelig et led i byfornyelsen af den sydlige del af centrum. Alle øvrige projekter er afsluttet, men Markedspladsen er blevet forsinket af flere grunde. Blandt andet, fordi de oprindelige planer om at lave en legebakke på stedet er droppet på grund af folkelig modstand. I stedet sættes pladsen pænt i stand, og der laves grønne opholdsarealer, mens de fleste af parkeringspladserne bevares.

Dette projekt er ifølge Naja Hansen helt færdigt midt i august. Når der er ringridning i Aabenraa i juli, vil rytterne dog kunne bruge den sydlige de af pladsen. Kun den nordlige del står ufærdig på det tidspunkt.

Kommunen er samtidig ved at forlænge strandpromenaden fra Sønder Havnevej og hen til Michael Jebsens Plads. Det sker sideløbende med, at Hans Michael Jebsens ejendomsselskab, Stenbjerg Ejendomme A/S, er ved at opføre et nyt kontorhus.

Også strandpromenaden skal efter planen være færdig til august.

Fodspor

Den nye genforeningspark foran Folkehjem er tegnet af arkitektfirmaet Weile Arkitekter sammen med Urban Power og byMUNCH.

I parken fortælles historien om de 3000 danskere, der stod og hørte H.P. Hanssen tale fra Folkehjems balkon den 17. november 1918. Det var her, han fortalte om den kommende folkeafstemning, hvor sønderjyderne fik mulighed for selv at afgøre deres tilhørsforhold.

Det synliggøres gennem en masse fodspor, der nedfældes i belægningen.

Der lægges også en tidslinje i belægningen, som kan danne udgangspunkt for en snak om de historiske begivenheder, der førte til Genforeningen.

Genforeningsparken skal også rumme en legeplads, et springvand, der bliver belyst om aftenen, og forskellige grønne opholdsarealer.

Desuden flyttes monumentet Sønnen fra Genforeningshaven midt i Aabenraa til Genforeningsparken foran Folkehjem. Monumentet blev givet til sønderjyderne fra staten for at mindes H.P. Hanssen.

Aabenraa Kommune benytter samtidig lejligheden til at flytte bibliotekets indgang, så Folkehjem og biblioteket fremover vil få en fælles indgang.

Sådan forestiller arkitekterne sig, at den nye genforeningspark kommer til at se ud. Illustration: Aabenraa Kommune

Forbi havnegrillen

Markedspladsen i Aabenraa har længe trængt til forskønnelse, men projektet har trukket lidt i langdrag - blandt andet, fordi der har været modstand mod at sløjfe parkeringspladserne.

Nu indrettes pladsen, så der fortsat bliver mulighed for både parkering og for at afvikle marked med blomster, fisk, ost, frugt og grønt hver lørdag.

Pladsen bliver dog mere indbydende at se på, og i kanten af pladsen laves grønne opholdsområder.

Strandpromenaden fra Sønder Havnevej til Michael Jebsens Plads kommer på en del af strækningen til at løbe oven på et dige, som samtidig skal skærme byen, når der er højvande.

Stien slår et smut forbi en hel nybygget grillbar, der erstatter den nuværende bygning på Sydhavn, hvor Havnegrillen har til huse.

Markedspladsen i Aabenraa ligner mest af alt en sandkasse i øjeblikket. Men til august står den færdig i en ny og pænere udgave. Foto: Claus Thorsted
Der kan fortsat parkeres på Markedspladsen, når den engang står færdig, men ud mod Rådhusgade og H.P. Hanssengade bliver der også indrettet opholdsarealer. Illustration: Aabenraa Kommune
Den gamle kampestensmur forsvinder og erstattes af en ny strandpromenade, som også skal beskytte byen mod oversvømmelser. Foto: Claus Thorsted
Den nye strækning af strandpromenaden anlægges, så man går lige forbi Havnegrillen. Illustration: Aabenraa Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce