Annonce
Varde

Kjeld Anker går af - bevaringsforeningen må ikke blive for støvet

Kjeld Anker Espersen, tv, i aktion ved uddeling af roseprisen sidste år sammen med Jens Christian Holm og Laurids Bjerregaard. Roserne gik til  Jakob Grønne, arkitektfirmaet Grønne & Jessen A/S, for bevaringen af den gamle toldbod i Varde. Arkivfoto: Malene Wonsbek
Det er nemt at rive ned, men meget svært at fortryde. Bevaringsforeningen for Varde er konstant på vagt, og derfor vil den gøre sig endnu mere interessant for nye medlemmer.
Annonce

Varde: Kjeld Anker Espersen er på vej ud af rollen som formand for Bevaringsforeningen for Varde. Han stopper til februar, men han bliver i foreningen, der det seneste år har arbejdet på at gøre sig mere interessant.


Det rider os som en mare. Den sag blev et mareridt, men hvis vi springer alt det over, så synes vi, det er endt godt.

Bevaringsformanden er stadig berørt af sagen om æresmedlemmets bevaringsværdige hus, der styrtede sammen


- Vi har været lidt støvet, men vi er godt og grundigt i gang med at lave en fremadrettet plan for at blive mere synlige i området, siger han.

Faktisk er det af samme årsag han stopper.

- Folk i min aldersgruppe har fremtiden bag sig. Jeg kunne nok have fortsat nogle år, men jeg synes, det er bedre, der kommer yngre kræfter, siger han, der er rundet 72 år.

Annonce

Konstant på mission

Præcis i år ville bevaringsforeningen deltage på livsstilsmessen, og den var også i fuld gang med at arrangere bevaringsaftener for håndværkere. Begge dele er midlertidigt sat ud af drift på grund af corona, men de kommer, når det bliver muligt. Kjeld Anker Espersen og de andre 80 medlemmer af bevaringsforeningen synes, de har en sag at kæmpe for.

Bevaringsforeningen for Varde

  1. Får lokalplaner i de gamle midtbyer til høringsudtalelse.
  2. Bevaringsforeningen dækker hele Varde Kommune, og har blandt andet øje på de gamle kystgårde, der står langs strandene, og som foreningen gerne vil have bevaret.
  3. Har omkring 80 medlemmer. Generalforsamlingen er til februar, hvor Kjeld Anker Espersen trækker sig.
  4. Bevaringspris 2020 bliver uddelt fredag den 23. oktober.

- Jeg synes, der er mange ting her i Varde by og i de øvrige byer i Varde Kommune, vi skal værne om. For eksempel i Ølgod kan man frygte, de vælter en del af den gamle by. Der trækker vi i den modsatte retning. Vi vil ikke være modstander af udvikling på nogen som helst måde, men hvis man kan tænke bevaring ind, er vores mission opfyldt, siger han.

Annonce

Præstegården - et klassisk eksempel

En af de sager, der har trukket overskrifter, er præstegården i Alslev. Den blev ramt af skimmelsvamp, og menighedsrådet og præsten og provsten så den helst revet ned, men et flertal af politikerne, fuldt bistået af bevaringsforeningen, kræver renovering.

Kjeld Anker Espersen ved overrækkelse af sidste års bevaringspris, til Dan B. Larsen og Inge Evald Hansen for deres hus på Frisvadvej. Bevaringspris 2020 bliver uddelt fredag 23. oktober. Arkivfoto: Karina Øhlenschlæger

Er det ikke romantik? Man kan jo bare bygge nyt præcis som det gamle?

- Vi vurderer, at præstegården i Alslev er bevaringsværdig ud fra arkitektoniske og bygningsmæssige særpræg. Så kommer der det med skimmelsvamp. Ifølge de fagpersoner, vi har kontakt med, kan sådan noget sagtens fjernes på forsvarlig vis. Du kan jo heller ikke få garanti mod skimmelsvamp i et nyt hus, og den første renovering, man lavede derude, gjorde bare tingene værre, fordi den blev lavet forkert. Man lukkede skimmelsvampen inde.

Men hvorfor er en ny bygning, der er mage til, ikke lige så godt?

- Fordi vi har til formål at bevare de ting, vi har mulighed for at bevare. Du kan bygge alting op fuldstændig mage til. Men det er jo ikke det gamle. Der er jo ikke den der historie i det længere. Når man kan bevare, hvorfor skal man så rive ned? Det er meget nemt at rive ned, men det er svært at fortryde, når det er sket.

Kjeld Anker Espersen har været formand for Bevaringsforeningen for Varde i to år. Han har også siddet i byrådet i 16 år for Socialdemokratiet og i amtsrådet. Til februar stopper han. Arkivfoto: Jacob Schultz

Det med hvis murene kunne tale, men det kan de jo ikke?

- Jo, de kan. Man kan sagtens både mærke og se på et hus, om det er bevaret, eller om det er nyt.

Annonce

Mareridtet i Storegade

En anden sag, der blev skrevet en del om, gør stadig ondt på bevaringsformanden. Nemlig sagen om Storegade 71, der tilhørte æresmedlem i Bevaringsforeningen for Varde, Erik Hansen, der testamenterede sit hus til foreningen.

- Han forærede os det, så vi kunne sælge det og bruge pengene til bevaring. Det rider os som en mare. Den sag blev et mareridt, men hvis vi springer alt det over, så synes vi, det er endt godt, siger Kjeld Anker Espersen.

Fordi køberen af Erik Hansens hus lod ydermure og spær stå tilbage uden tilstrækkelig støtte, faldt hele huset sammen og er i dag genopført som et nyt hus i gammel stil.

Altså faktisk præcis det, Bevaringsforeningen vil undgå. I hele Varde Kommune. Det er derfor, Kjeld Anker og kammeraterne vil gøre sig mindre støvede for at få flere med – for de meneer stadig, der er nok at kæmpe for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce