Annonce
Sønderborg

Bevaringsforeningen trimmer Augustenborg inden ballet: Vi synes, her skal se pænt ud

Onsdag gjorde frivillige hos Hertugbyens Bevaringsforening 'rent' på Augustenborgs hovedgade. Årsagen er Den kongelige ballets besøg i byen torsdag. Foto: André Thorup
Det er ikke lige meget, hvordan en landsby tager sig ud. Derfor erklærede Hertugbyens Bevaringsforening i Augustenborg onsdag krig mod ukrudtet ved de gamle huse på Storegade i byen forud for den Kongelige Ballets besøg i byen torsdag. Vi synes, her skal se pænt ud, og det her koster jo ingen penge, siger formand.

Augustenborg: Det er ikke en soundbox, der onsdag formiddag skærer igennem stilhedens idyl på den historiske Storegade i Augustenborg.

I stedet høres et ukrudtsjerns skrab mod flisekanten, mens et hakkejern barberer toppen af en uvelkommen grøn gevækst mellem brostenene og en skovl henter igen og igen afklippede gespenster op fra fortovet.

Bag hovedgadens leben står ti frivillige pensionister fra Hertugbyens Bevaringsforening. For første gang har de sat sig for at rengøre byens hovedgade, så den fremstår præsentabel, inden den kongelige ballet torsdag gæster Augustenborg Slotspark.

Annonce

- Vi kan ikke være ligeglade med, hvordan her ser ud. Det er en gammel og unik hertugby, som opstod i forbindelse med slottet. Nogle af husene på gaden er fredede, og andre bevaringsværdige, og da jeg flyttede til byen, boede der mange funktionærer, der satte en ære i at passe deres hus. Den ene skulle helst overgå den anden i, at det så pænt ud, siger 76-årige Jytte Bay Urban, der er formand for Hertugbyens Bevaringsforening.

Derfor samles der cigaretskodder, klippes hække, fjernes ukrudt og fejes der langs Storegade, på Louise Augustas Plads og på Slots Alle. Og Jytte håber nu, at rengøringen af Storegade kan være med til, at folk i de historiske huse vil gå lidt mere op i at passe husene. I hvert fald det udvendige.

- Men vi kan jo ikke påvirke, hvordan husene er kalkede, selvom vi gør vores bedst for det. Men vi synes, det skal se pænt ud, og det her koster jo ingen penge, siger hun.

Spændt på reaktionen

Der kan hurtigt blive set skævt til uopfordret hjælp til at passe en boligs udenoms-arealer kan der blive set skævt til. Derfor skrev Jytte til husejerne på Storegade, som løber op til Augustenborg Slot, og til Sønderborg Kommunes Vej og Park om, at man ville gøre en indsats for at shine gaden op.

Flere både lå og stod med bagdelen i vejret, da der onsdag blev rykket ukrudt op, brugt gasbrænder, hækklipper, skovle og koste - blandt andet - da Hertugbyens Bevaringsforening onsdag foldede sig ud. Foto: André Thorup

- Jeg har været lidt spændt på det her, for nogle kan måske føle, at man overskrider deres grænser. Men det var lidt sjovt, for de fleste læste ikke rigtigt, hvad er stod; de gik i stedet selv i gang med at hakke ukrudtet, og andre ville sende manden ud for at ordne det, siger hun og fortæller, at også Sønderborg Kommunes Vej og Park sendte folk ud for at hjælpe.

65-årige Gitte Kørschen var også i gang med havehandskerne på. Og hun fik noget for hånden.  - Det ser jo bare ikke særligt pænt ud med ukrudt og visne planter. Så når jeg alligevel ligger dernede, så tager jeg alt det, der ikke er blomstret, siger hun med et grin. Foto: André Thorup

- Men mange syntes, det var en god ide, og kommunen valgte også at rykke ud med to mænd, der også er i gang. Jeg tror faktisk også, de har været i gang med fejemaskinen, så der må Sønderborg Kommune gerne få noget ros, siger hun med et smil.

Annonce

Vigtigt for turisterne

På hjørnet af Storegade og Elmegade står en ældre herre i grønne shorts, en hvid golftrøje, kasket og med de grå sokker trukket godt op over skinnebenet. Det er 77-årige Jan Mølgaard, som med et hakkejern ridser ukrudt op mellem brostenene.

- Det er lige til at holde til. Det eneste, jeg ikke kan nå i dag, er min daglige golfrunde. Men det er også helt fint, for det her giver da sved på panden, siger han med et smil.

- Nu skal vi jo have særligt fine gæster i morgen, hvor den kongelige ballet kommer, og så vil vi gerne have, at her ser pænt ud, så byen præsenterer sig fra sin pæneste side, siger 77-årige Jan Mølgaard om begrundelsen for, at han er med i 'rengøringen' af Storegade i Augustenborg. Foto: André Thorup

Han kommer fra Fyn, men har boet i Augustenborg i 23 år. Mange af dem har han brugt som medlem af bevaringsforeningen. Foreningen giver nemlig både noget til byen og noget socialt til ham, lader han forstå.

Derfor var han heller ikke sen til at springe til, da man besluttede at bruge knofedt i Storegade.

- Det her er et særligt prisværdigt område af byen, og det betyder meget for de gæster, der kommer her (at byen ser pæn ud, red.). Nu skal vi jo have særligt fine gæster i morgen, hvor den kongelige ballet kommer, og så vil vi gerne have, at her ser pænt ud, så byen præsenterer sig fra sin pæneste side, siger Jan Mølgaard.

Bevaringsforeningen arbejder fra 9.30 til 12.30 og slutter af med at grille ringriderpølser og en kold øl eller sodavand.

- Det er så dagens gevinst, og det er også ret hyggeligt, siger han med et smil.


Vi kan ikke være ligeglade med, hvordan her ser ud. Det er en gammel og unik hertugby

Jytte Bay Urban, formand for Hertugbyens Bevaringsforening
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce