Annonce
Kolding

Biblioteket vil gerne gøre det sjovere at bo i Vamdrup, Lunderskov og Christiansfeld

Sarah Kidmose Hansen og Bitten Møller Johansen, begge fra Kolding Bibliotekerne, arbejder sammen om projekt "Levende lokalområder". De glæder sig til at samarbejde med ildsjæle i Vamdrup om at skabe mere liv i byen. - I stedet for at vi kommer med noget udefra, så er det meningen, at vi tager afsæt i det, som allerede findes i byen, siger Bitten, der har kontaktet over 30 lokale foreninger for at høre, om de vil være med til at skabe nye aktiviteter enten med hinanden eller i et samarbejde med Vamdrup Bibliotek. - Jeg har snakket med rigtig mange, og vi kan konstatere, at der i hvert fald ikke er mangel på ildsjæle i Vamdrup, smiler Bitten. Foto: John A. Petersen
Koldingbibliotekerne vil gerne gøre det endnu sjovere at bo i lokalområderne. Den første indsats bliver i Vamdrup, hvor biblioteket indkalder til borgermøde for både at informere og få gode ideer på bordet.

Opland: Biblioteket er et sted, hvor man kan låne bøger. Men biblioteket er meget mere end det. Det er udgangspunktet for, at Koldingbibliotekerne nu kaster sig ind i kampen for at skabe flere aktiviteter i Vamdrup, Lunderskov og Christiansfeld.

"Levende lokalområder" hedder projektet, og Vamdrup er udvalgt som den by, hvor man vil gøre sig de første erfaringer.

I første omgang har biblioteket kontaktet over 30 lokale foreninger for at høre, om de har lyst til at bidrage, og desuden er der indkaldt til et borgermøde den 28. maj, hvor alle kan komme, hvis de vil være med til at skabe flere aktiviteter i Vamdrup.

- Vores udgangspunkt er ikke, at vi skal til at udlåne flere bøger, eller at der nødvendigvis skal flere besøgende på biblioteket i Vamdrup. Men vi har opfattelsen af, at biblioteket kan spille en rolle i forhold til at få flere ting til at ske i lokalsamfundet, siger Sarah Kidmose Hansen, der er formidler og koordinator på projektet.

Annonce

Borgermødet

Projekt Levende lokalområder begynder med et borgermøde på Vamdrup Bibliotek den 28. maj klokken 17-19. Mange foreninger er inviteret allerede, men alle kan dukke op.

På mødet sker følgende:
En beskrivelse af de tilbud og services, som biblioteket kan tilbyde.
Man kan høre om den nye mulighed for at lokalbiblioteker kan søge penge hos Kolding Kommunes Kulturpulje – i samarbejde med lokale aktører.
Der vil være en idé-workshop, hvor alle får muligheden for at formulere konkrete forslag og ”tænke højt” om, hvordan biblioteket i fremtiden kan understøtte Vamdrup bedst muligt.
Der serveres kaffe og lidt at spise. Biblioteket vil blive glad for en tilkendegivelse, hvis man kommer, og det er på bijoh@kolding.dk

Hvad vil Vamdrup?

Hun understreger, at det ikke er bibliotekets rolle at skabe de nye tilbud på egen hånd. Men biblioteket vil meget gerne være en medspiller, så foreninger og borgere i Vamdrup kan lave flere aktiviteter til glæde for alle.

- Som bibliotek har vi et medansvar, som vi gerne tager på os, fordi vi et centralt kulturhus, hvor alle har adgang. Men vi skal ikke fortælle borgerne i Vamdrup, hvad de skal gå op i. Vi vil hellere høre, hvad de kunne tænke sig i Vamdrup, og så skal vi se på, hvordan vi som bibliotek kan støtte de ideer, siger Sarah Kidmose Hansen.

Penge fra kulturpuljen

Kulturudvalget har åbnet for, at biblioteket kan søge penge fra kulturpuljen til nye aktiviteter, hvis det sker i samarbejde med lokale foreninger eller enkeltpersoner. Det er blandt andet den mulighed, man gerne vil fortælle om på borgermødet.

Her bliver der også tid til en workshop, hvor man kan "tænke højt" og få ideer til, hvordan man kan skabe mere liv i Vamdrup.

- Det kunne være fantastisk, hvis vi kunne få ideer til eksempelvis tre ansøgninger til kulturpuljen, siger Sarah Kidmose Hansen, der understreger, at det ikke er aktiviteter, som nødvendigvis behøver at foregå rent fysisk på biblioteket, selv om det også vil være en mulighed.

Skal der være en brætspilscafe på biblioteket? Er der lokale foreninger, som kan se en pointe i at gå sammen om at skabe en ny, fælles aktivitet? Er der brug for flere læsekredse? Det er den slags spørgsmål, som Sarah Kidmose Hansen (til venstre) og Bitten Møller Johansen håber, at Vamdrup-borgerne vil være med til at besvare. Derfor inviterer de til et borgermøde her på biblioteket sidst på måneden. Foto: John A. Petersen

Lavthængende frugter

Hun forklarer, at ud over at lægge hovedet i blød og få gode ideer, er der også nogle lavthængende frugter, som man kan høste i forhold til at skabe mere aktivitet på biblioteket, hvor borgerne fra fri adgang med deres sygesikringskort fra klokken 07 til 22 hver dag året rundt.

- For eksempel er der mange, som ikke er klar over, at biblioteket har lokaler, som man frit kan låne, hvis man vil lave et arrangement. Den slags vil vi også fortælle om på borgermødet, siger Sarah Kidmose Hansen.

Når biblioteket har gjort sig erfaringer i Vamdrup, er det hensigten, at man næste år begynder at rette fokus videre mod Lunderskov og Christiansfeld.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge måtte trække sig fra Sygehus Sønderjylland: Nu huserer han andre steder i landet

Fodbold

Finnerne får deres EM-fest

Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Endelig plan for millionerstatning er landet: Støjramte F-35-naboer kan få 70.000 kroner i hånden

Annonce