Annonce
Debat

Bidens nye amerikanske arbejdsminister er nøglen til fremgang

Claus Jensen, Dansk Metal
Annonce

Debat: USA har fået en ny præsident i Joe Biden. Vi er mange i Europa, der har berettigede forventninger til Biden og USA de kommende år, når det gælder klima, handel og sikkerhed. Min analyse er dog klar: Skal Biden levere til gavn for USA og den vestlige verden, så starter indsatsen på arbejdsmarkedet og et løft af den almindelige lønmodtager.


Skal Biden levere til gavn for USA og den vestlige verden, så starter indsatsen på arbejdsmarkedet


Jeg har besøgt USA flere gange. Sidste gang jeg tog turen over Atlanten, var det for at besøge Boston i Massachusetts. Her så jeg med egne øjne, hvor langt fremme USA er på teknologi. Men jeg lærte også at vores virksomheder i Danmark sagtens kan konkurrere med vores amerikanske kollegaer, når det gælder om at bruge moderne teknologi på arbejdspladsen. Og at vi danskere heldigvis i modsætning til vores amerikanske kollegaer også har en ordentlig løn at leve af, når man arbejder i industrien. Nu har Biden nomineret Bostons borgmester, den tidligere fagforeningsmand, Marty Walsh, til posten som arbejdsminister. Det må alt andet lige højne forventningerne for lønmodtagerne i USA.

Lønmodtagerne i USA har nemlig flere udfordringer. Dels har alt for mange dårlige løn- og arbejdsvilkår og dels er deres fagforeningerne svage. Det er ikke overraskende, hvis det skaber en stor frustration hos sygehjælperen og automekanikeren. Nogle steder i landet har mange lønmodtagere mistet deres arbejde og hele byer er i forfald. Og coronakrisen har bestemt ikke gjort det bedre. Det er med til at skabe store forskelle på land og by, rig og fattig.

Det står i modsætning til Danmark. Her har vi en velfærdsstat og en dansk arbejdsmarkedsmodel, som i forening stiller de svageste langt stærkere. Som jeg plejer at sige til mine amerikanske fagforeningskollegaer, så er den danske model ikke bare garant for lighed – det er også den bedste forsikring, hvis man ønsker politisk stabilitet. Er man i tvivl, så tag et kig på, hvad den stigende splittelse i USA har ført til.

Min påstand er, at den økonomiske og politiske polarisering, vi har set i USA de senere år har været kraftigt medvirkende til for eksempel den skandaløse storm på Kongressen fra Trump-tilhængere tidligere på måneden. I Europa har vi også set oprør fra for eksempel gule veste i Frankrig. Forudsætningen for et stabilt samfund er lighed og et godt arbejdsmarked, som vi har i Danmark.

I Europa falder mange debattører og politikere lige nu over hinanden med ønsker til, hvad Biden kan gøre for os. Hvordan Biden skal være verdens redningsmand i en tid med sundhedskrise, økonomisk krise, klimakrise og med store sikkerhedspolitiske udfordringer. Men vigtigst for Biden må være, at få styr på arbejdsløsheden og leveret gedigen politik for amerikanerne på kanten af arbejdsmarkedet. Det er fundamentet for meget af det andet.

Heldigvis virker det til, at Joe Biden har forstået alvoren. Han vil skabe arbejdspladser ved at bygge ny infrastruktur og nye vindmølleparker. Han vil få flere amerikanere i fagforeninger. Og han vil styrke indsatsen for de lavestlønnede amerikanere. Donald Trump snakkede godt nok meget om at sætte amerikanske arbejdere forrest, men i realiteten var det vist mere Trump first end alt andet. De fattigste amerikanere fik ikke meget ud af Donald Trumps skattelettelser til de allerrigeste amerikanere.

Da den nye arbejdsminister, Marty Walsh, blev nomineret af Joe Biden, holdt han en tale. Hvor andre amerikanere ville sige ”God bless the United States of America” som afslutning, sagde Marty Walsh i samme åndedrag “God bless the american worker”. Vil Joe Biden have succes, så er det den helt rigtige kurs. Både for USA og for os andre. Og skulle Joe Biden være i tvivl om, hvordan man sikrer et godt samfund, så er han i øvrigt velkommen til at kigge til Danmark og til vores danske model.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce