Annonce
Sydjylland

Biljagt, Joachim B. Olsen og pension: Her er højdepunkterne fra Mette Frederiksens besøg i Esbjerg

Foruden at fremlægge sin politik, fortalte Mette Frederiksen underholdene anekdoter til forsamlingen. Blandt andet fik tilhørerne svar på, hvorfor partilederen aldrig møder op på Christiansborg iført cowboybukser: Det har hun fået forbud mod af sin farfar, der ikke mente, at cowboybukser er ordentligt. Foto: Chresten Bergh
Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen talte om alt fra biljagt og dødløft til pension og udlændinge foran JydskeVestkystens læsere i Musikhuset i Esbjerg tirsdag eftermiddag. Avisen giver dig her arrangementets højdepunkter fra A - og ikke helt til Å - men til V.

A for Anker Jørgensen

Nok var Anker Jørgensen (S) en folkekær fortaler for velfærdssamfundet, men han huskes også for at sidde som statsminister i en tid med elendig økonomi. Tirsdagens ordstyrer var JydskeVestkystens chefredaktør Mads Sandemann, og han spurgte Mette Frederiksen, om vi i stedet for at bruge flere og flere penge på velfærd ikke burde spare op, til hvis økonomien dykker, og vi får endnu en alvorlig finanskrise.

Mette Frederiksen påpegede, at intet lige nu tyder på, at vi er på vej mod en ny krise. Og selv hvis vi er, er vi ikke herrer over det, sagde hun.

- En krise betyder ikke, at vi skal skære ned. Lige nu skal vi gøre gode tider bedre og gøre kagen større, sagde oppositionslederen.

Annonce
Vennerne Karsten Linddal og Bjarne Fugleberg fra Esbjerg er af vidt forskellig politisk overbevisning, men var tirsdag mødt op i Musikhuset for at høre Danmarks måske kommende statsminister tale. Foto: Chresten Bergh

B for biljagt

I vinters var Mette Frederiksen med politiet på patrulje i Esbjerg. Her gik hele dagen gik med at løse problemer, der relaterer sig til dårlig integration af udlændinge. Det være sig narko, bandekrig og en farlig biljagt gennem byen. En bil kørte med 130 kilometer i timen gennem byen og krydsede på et tidspunkt en cykelsti, hvor en pige blev ramt. Hun slap på mirakuløs vis uskadt.

- Der er nogle ting i på integrationsområdet, der fungerer godt, men der er i den grad også noget, der ikke fungerer godt nok, sagde Mette Frederiksen og understregede, at hun derfor både under og efter valgkampen vil stå for en stram udlændingepolitik.

C for cigaretter

Højere afgifter på cigaretter vil formentlig kunne nedbringe livsfarlig rygning, men omvendt vil det med al sandsynlighed øge grænsehandlen, påpegede chefredaktør Mads Sandemann og spurgte Mette Frederiksen, om hun agter at hæve afgifterne. Det ville hun dog hverken svare ja eller nej på.

- Det er et problem, at særligt flere unge er begyndt at ryge. Det højeste bud, jeg har hørt, er 100 kroner for en pakke, men jeg ved som socialdemokrat, at nogle rygere ikke har mange penge. Jeg siger ikke, at vi ikke skal kigge på priserne, men jeg vil gerne se, om vi kan gøre det på en måde, så vi ikke straffer dem, der i forvejen har mindst, sagde hun.

Chefredaktør Mads Sandemann (tv) interviewede Mette Frederiksen til arrangementet. Desuden ses i baggrunden folketingskanditat i Esbjerg Anders Kronborg (tv) og nyhedsredaktør på JydskeVestkysten Kim Dahl. Foto: Chresten Bergh

D for "dum nums"

Mette Frederiksen startede valgkampen ud i sygesengen, hvor hun led af det, vittige journalister har kaldt "dum nums". Men farven var tilbage i partiformandens kinder tirsdag aften, hvor hun spurgte tilhørerne, om de egentlig kunne holde til 22 dages valgkamp endnu. På grund af sygdommen fik hun selv mulighed for at opleve valgkamps start med vælgernes briller, og det var en øjenåbner.

- Jeg stod selv af, da der blev afbrudt og råbt i studiet. Det er en lang valgkamp med mange løfter, ord og tal. Gør det os rigere og stærkere? Jeg har min tvivl, sagde hun.

E for Esbjerg

Mette Frederiksen understregede, at hun vil decentralisere for at skabe mere balance i Danmark. Hertil ville chefredaktør Mads Sandemann vide, hvad hun konkret vil gøre, som borgerne lige her i Esbjerg - og i resten af Syd- og Sønderjylland - vil kunne mærke.

Først og fremmest understregede Mette Frederiksen, at hun vil aflyse regeringen og Dansk Folkepartis sundhedsreform, som lægger op til at lade sundhedsvæsenet styre af professionelle bestyrelser frem for folkevalgte regionsråd.

- Er professionelle bestyrelser optaget af Tønder? Af Nyborg? Og vil de sørge for, at der fortsat er et stort sygehus i Esbjerg?, spurgte Frederiksen retorisk.

Desuden vil hun gøre det til en pligt for unge læger at praktisere i områder med lægemangel, hun vil oprette to ud af fire skattecentre med 250 medarbejdere i Jylland, oprette mindre nærhospitaler i områder uden sygehuse og sætte mere politi ind i hele Danmark.

F for fadøl

JydskeVestkysten mødte kammeraterne Bjarne Fugleberg, 65 år, og Karsten Linddal, 53 år, i baren i Musikhuset. Den ene medlem af socialdemokratiet, den anden med et andet politisk udgangspunkt. En fadøl hører sig til på en dag efter fyraften, hvor Mette Frederiksen kommer til byen. Symbolværdien er klar, mener de.

- Vi er ikke bange for at diskutere, men vi skal have en god stemning, sagde Karsten Linddal, der ikke er socialdemokrat af overbevisning, men som alligevel er nysgerrig på, hvad den måske kommende statsminister har at sige.

- Min oplevelse er, at der ikke er den store forskel på en rød og en blå regering, siger han.

G for ghettoer

For at løse integrationsproblemerne er det nødvendigt at rive visse boligblokke i ghettoområderne ned, sagde Mette Frederiksen, efter at en spørger udtrykte sin frustration over, at milliondyre boligrenoveringer på Stengårdsvej i Esbjerg nu står til at være spildt.

- Vi må erkende, at nogle boligområder ikke har fungeret godt nok, sagde partiformanden.

H for hvidvask

En læser spurgte Mette Frederiksen, hvad hun vil stille op med den finansielle sektor, der har vist sig at medvirke til hvidvask og skatteunddragelse. Mette Frederiksen slog fast, at Finanstilsynet skal styrkes, og hun foreslog, at almindelige borgere skal repræsenteres i bankernes bestyrelser.

- I gamle dage sad der én person i bestyrelserne, som ikke var aktionær. Vedkommende skulle varetage vores andres interesser og holde øje med tingene, sagde Mette Frederiksen, der også pegede på, at svindel i finanssektoren er et grænseoverskridende problem, som skal prioriteres på europæisk plan.

J for Joachim B. Olsen

Mette Frederiksen roste trods uenigheder alle sine politiker-kollegaer på Christiansborg for deres engagement og vilje til at gøre det bedste for Danmark. Kun én kollega volder problemer, fortalte hun med et glimt i øjet.

- Træningscenteret ligger lige over mit kontor og Joachim B. Olsen løfter 300 kilo, når han løfter mest. Nogle gange er jeg bekymret for, at han falder gennem gulvet og lander midt i Socialdemokratiet ligesom i Otto er et Næsehorn.

K for kontanthjælpsloftet

Mette Frederiksen understregede, at hun ikke går til valg på afskaffe samfundets laveste ydelser. Gør man det, får udlændingepar med tre børn ifølge hende 117.000 kroner ekstra til sig selv om året. Det skal kunne betale sig at arbejde, slog hun fast, men erkendte dog, at for mange børn ender i fattigdom.

- Vi skal finde en løsning, der balancerer mellem at få flere i arbejde og sikre, at børn ikke kommer i klemme. Vejen til bedre integration er ikke, at børn ikke har råd til at gå til fodbold.

L for lærere

Mette Frederiksen er optaget af, hvor fremtidens lærere skal uddannes. I gamle dage hed uddannelsesinstitutionen lærerseminariet. I dag hedder det eksempelvis UC Syd i Esbjerg, og Mette Frederiksen påpegede, at regeringen nu lægger op til at gøre læreruddannelsen som en del af universitetet.

- Der er ikke behov for at akademisere lærere, og det vil blot være endnu en omgang centralisering, sagde hun.

P for pension

Når man siger Mette Frederiksen og Socialdemokratiet, kan man i disse tider ikke undgå også at sige pension og tidlig tilbagetrækning. Spørgsmålet om, hvornår danskerne skal gå på pension fyldte da også under tirsdagens arrangement. Ordstyrer Mads Sandemann forlangte svar på, hvorfor Mette Frederiksen vil målrette tidlig pension til bestemte brancher, selvom det ikke er alle i de givne brancher, der har lige hårdt brug for det. Ville det ikke være mere retfærdigt at kigge på det enkelte menenske, lød spørgsmålet fra Sandemann.

- Jeg møder mange mennesker, som føler sig klemt i udredning og visitation, og det gør ikke nødvendigvis ting mere retfærdigt. For mig handler det om dem, der er startet tidligt i et hårdt arbejdsliv, sagde Mette Frederiksen, der vil drøfte kriterierne for tidlig pension med arbejdsmarkedets parter efter valget.

R for regnedrenge

En tilhører med fortid i politiet pegede over for Mette Frederiksen på, at der er kommet alt for mange regnedrenge i politikredsene, som ifølge ham har ødelagt alt for mange ting. Han refererede til Socialdemokratiets plan om at skære ned på brugen af konsulenter.

- Hvis man kigger på velfærdssamfundet, sidder der i dag mange flere bag skrivebordene på alle niveauer. Noget er fornuftigt, men andet er på bekostning af det, der sker ude på sygehusene, plejehjemmene og skolerne, lød kommentaren fra partiformanden.

S for SV-regering

Mette Frederiksens gamle partifælle Bjarne Corydon, der nu er topchef på dagbladet Børsen, har foreslået en regering bestående af Venstre og Socialdemokratiet. Men det kan der ikke blive tale om, slog Mette Frederiksen fast. Hun forstår godt erhvervslivets ønske, fordi landets virksomheder er i hård global konkurrence på eksportmarkedet, og det derfor er en fordel med kontinuitet og ro på hjemmefronten. Men de politiske uenigheder mellem V og S er simpelthen for store, lød det.

Hun pegede blandt andet på store knaster i forhold til pension, skat og centralisering.

U for udviklingshæmmede

- Hvorfor bliver vi handicappede altid gemt væk under en valgkamp? Er vi mindre værd?, lød det kontante spørgsmål fra en repræsentant fra Udviklingshæmmedes Landsforbund (Ulf).

Mette Frederiksen gav spørgeren ret, idet denne valgkamp endnu ikke har handlet om handicappede. Som et forsøg på at skabe bedre vilkår for udviklingshæmmede og andre med funktionsnedsættelse foreslog Mette Frederiksen at oprette særlige linjer på gymnasierne i stil med Team Danmark-linjerne, hvor elitesportsfolk kan tage gymnasiet på fire år i stedet for tre. Hun fremhævede ligeledes projektet Klapjob, hvor virksomheder som Rema1000, Silvan og Matas ansætter udviklingshæmmede.

V for vildsvinehegn

100-året for genforeningen af Sønderjylland med Danmark nærmer sig, og i den anledning spurgte chefredaktør Mads Sandemann til fornuften i at sætte noget så symbolsk op som et vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse.

Det skyldes ifølge Mette Frederiksen ene og alene én ting: At landmændene frygter den afrikanske svinepest.

- Vi har ikke på Christiansborg sat os ned og tænkt: Nu skal vi bygge et hegn som i gamle dage. Vi bygger hegnet fordi, dansk landbrug er bange, og det tager jeg alvorligt. Vi er dybt afhængige af landbruget, fordi der er mange arbejdspladser og meget eksport på spil.

Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Gammelt menighedsråd misbrugte omverdenens tillid

Da det tidligere menighedsråd i Holbøl Sogn valgte at træde tilbage i samlet flok i august 2018, skete det nærmest i total tavshed. Ingen i menighedsrådet ville sige noget som helst til ret mange - ud over at de havde krævet den tidligere præst i sognet Kristian Ditlev Jensen fyret. Det lykkedes ikke, hvorefter de besluttede, at så kunne det også være lige meget. Farvel, men ingen tak og altså helt uden nogen form for forklaring. Det har jeg kritiseret i tidligere kommentarer, og kritikken har på ingen måde siden vist sig uberettiget. Tværtimod. SOM VI PÅ JV.DK og i JydskeVestkysten i dag søndag kan dokumentere, har det tidligere menighedsråd ageret, hvad man måske lidt groft kan betegne som små konger i landsbyen. Den tidligere formand Per Ihle har tilsyneladende haft en pæn økonomisk gevinst ud af formandstjansen. Ihle er malermester, og hvilket firma skulle klare maleropgaverne for menighedsrådet? Ja, det kom Ihles eget så til at gøre. Venner ordnede og klarede tingene med vennerne, og om alt gik redeligt og ordentligt til, spillede tilsyneladende ikke den store rolle for det tidligere menighedsråd i Holbøl. IHLE LAVEDE SÅLEDES malerarbejde for 360.000 kroner for sognet i en periode over seks år fra 2012. Uden at der blev indhentet tilbud, som man skal ifølge provstiets retningslinjer, når der er tale om beløb på mere end 50.000 kroner, og uden at menighedsrådet tilsyneladende bekymrede sig om, hvorvidt Ihle kunne være inhabil, når beslutningerne om køb af malerarbejde skulle træffes. I hvert fald fremgår det ikke nogen steder, om Ihle trådte ud af mødelokalet, når menighedsrådet skulle beslutte, hvilket malerfirma man skulle vælge. Meget mere Korsbæk kan det næsten ikke blive. OM DER ER NOGEN som helst sammenhæng mellem det tidligere menighedsråds ønske om at komme af med den forhenværende sognepræst og så menighedsrådets manglende overholdelse af udbudsreglerne, ved vi ikke. Måske er det også lidt ufint i kanten at bringe de to i udgangspunktet vidt forskellige sager ind i en sammenhæng, men spørgsmålene ligger lige for: Hvorfor ønskede det forhenværende menighedsråd med malermester Ihle i spidsen at få daværende sognepræst Kristian Ditlev Jensen fyret? Og hvorfor ville ingen i det gamle menighedsråds svare på spørgsmålet? Havde Kristian Ditlev Jensen påtalt og kritiseret menighedsrådets måde at gøre tingene på? Som skrevet: Vi ved det ikke. SELVFØLGELIG VALGTE både biskop Marianne Christiansen og provst Kirsten Sønderby at afvise kravet. Sidstnævnte erkender i dag, at hun skulle have været opmærksom på, hvordan det tidligere menighedsråd agerede. Sandt nok. Det burde hun. Nok. Men kan man fortænke Kirsten Sønderby i, at det ikke skete? Måske. Blot ikke ud fra en rent menneskelig betragtning. For hun stolede på sit menighedsråd. Hun havde tillid til det, tillid til, at rådet fulgte reglerne og i øvrigt opførte sig, som man skulle. Desværre handlede det ikke med ordentlighed. AT VÆRE FORMAND for et menighedsråd eller bare at sidde i et er et tillidshverv. De blev valgt af andre, fordi disse andre stolede på dem. De tidligere menighedsrådsmedlemmer levede igennem flere år ikke op til den tillid, og af den grund er deres svigt større, end at Per Ihle scorede nogle opgaver, han og firmaet måske ikke skulle have haft. Det er reelt det mest ærgerlige og triste i denne sag. GOD SØNDAG

Annonce