Annonce
Indland

Billedserie: Royale og politikere fejrer genforening

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Genforeningen er noget særligt, fordi det foregik med en folkeafstemning, mener Mette Frederiksen.

Regeringen markerer fredag 100-året for Genforeningen med en gallaforestilling på Det Kongelige Teater.

Ved ankomsten fortæller statsminister Mette Frederiksen (S), at det er vigtigt at markere genforeningen, fordi den foregik på en særlig måde.

- Dengang for 100 år siden, da sønderjyderne kom hjem til Danmark, gjorde vores forfædre det på en helt særlig måde - folkeafstemning, fredeligt, ordentligt og demokratisk, siger hun til TV2.

To folkeafstemninger i februar og marts 1920 betød, at den nye dansk-tyske grænse i Sønderjylland blev flyttet sydpå til Kruså.

15. juni 1920 overtog Danmark formelt administrationen over det genforenede Sønderjylland. Denne dato regnes som den officielle genforeningsdag.

Men gennem hele 2020 vil Genforeningen blev fejret med en række arrangementer. Et af dem er aftenens gallaforestilling.

/ritzau/

Annonce
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Annonce