Annonce
Esbjerg

Billigere færgebilletter kan være på vej til Fanø

Fremover kan fannikerne se frem til billigere færgebilletter, når turen går over Vesterhavet til Esbjerg. Arkivfoto: Palle Hedemann
Et enigt Folketing har besluttet at bevilge 5,3 millioner kroner ekstra til danske kommuner med ikke-statslige færgeruter. Dermed får 18 danske kommuner med småøer mulighed for at sætte prisen på færgebilletten ned, når det er relevant. På Fanø vækker den nye aftale glæde hos udvalgsformanden for Erhverv, Natur-og Teknik.

Fanø: Der er ikke noget nyt i, at ikke-statslige færgeruter modtager tilskud fra statskassen med det sigte, at billetpriserne kan holdes nede og sørge for, at flere tager turen til de danske øer. Det nye er, at tilskudsordningen med et enigt Folketing i ryggen bliver justeret, således at kommuner med småøer selv kan bestemme, hvornår billetpriserne skal holdes nede. Før faldt tilskuddet i takt med ændringer i passagertallet.

Justeringen betyder, at 18 danske kommuner, herunder Fanø, nu selv er herre over, om det skal være i høj- eller lavsæsonen, at man vil give tilskud til færgebilletterne. Med aftalen tilføres de 18 kommuner også 5,3 millioner kroner ekstra fra staten, som kommunerne kan dele ud i tilskud til færgeovergangene. Det oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Formanden for Erhvervs, Natur-og Teknikudvalget på Fanø, Christian Lorenzen, er glad for aftalen.

- Enhver form for mulighed, der udvider vores handlemuligheder er positive. Da vi om sommeren i forvejen har mange besøgende på Fanø, er vi som mange andre danske øer ikke afhængige af at skulle give tilskud i sommerperioden. Derfor håber jeg, at vi med aftalen kan tilgodese pendlerne og de fastboende på Fanø, siger Christian Lorenzen.

Annonce

Billigere billetter til danske øer

  • Der indføres også en særlig godsordning for Mandø.
  • De to tilskudsordninger til nedsættelse af færgetakster på gods- og passagerområdet på ikke-statslige færgeruter til og fra visse øer trådte i kraft i henholdsvis 2015 og 2016
  • I efteråret 2017 besluttede økonomi- og indenrigsministeren at gennemføre et tidligt serviceeftersyn af de to tilskudsordninger med henblik på at vurdere, om der var grundlag for at justere ordningerne
  • Som opfølgning indgik alle Folketingets partier i november 2018 en politisk aftale om at justere de to tilskudsordninger
  • I alt 30 øer er omfattet af de tilskudsordningerne
  • Det drejer sig om ø-kommunerne Læsø, Samsø, Fanø og Ærø
  • Samt småøerne Agersø, Anholt, Askø, Avernakø, Barsø, Birkholm, Bjørnø, Baagø, Drejø, Egholm, Endelave, Fejø, Femø, Fur, Hjarnø, Hjortø, Lyø, Nekselø, Omø, Orø, Sejerø, Skarø, Strynø, Tunø, Venø og Aarø
  • Kommunerne får fra 2019 i alt 88,3 millioner kroner årligt i tilskud til passagerbilletter

Minister: Vigtigt at fastholde vækst

Den nye aftale omfatter i alt 30 danske øer, heriblandt Fanø, Læsø, Samsø og Ærø. Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) er tilfreds med, at den nye aftale giver mere frihed til, at kommunerne selv kan bestemme, hvornår der skal være billigere færgebilletter.

- Det er vigtigt for at fastholde vækst og udvikling på øerne. Samtidig får de danske småøer større frihed til selv at vælge, hvordan de vil bruge ordningen med tilskud til lave priser. For nogle øer giver det måske mening at gøre billetterne billigere i lavsæsonen for at tiltrække flere besøgende dér. For andre kan det give mening at gøre billetterne billigere i sommerferien. Det vil vi lade være op til småøerne selv at bestemme. Det glæder mig også, at der er bred politisk opbakning til det, lyder det fra ministeren i pressemeddelelsen.

Aftale vækker også glæde hos de danske øers interesseorganisation Landdistrikternes Fællesråd.

- Det er glædeligt, at Folketinget vil afsætte et ekstra beløb, der skal sidestille færgeturen med prisen på en tilsvarende strækning i bil, der alt andet lige er mere retfærdigt, siger formand Steffen Damsgaard i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Det er noget, vi længe har forsøgt at gøre opmærksomme på. I den sammenhæng skal det fremhæves, at det ekstra beløb også er for at give økonomisk robusthed og sikre mod eventuelle udsving i passagerantallet. Det er dermed ret afgørende for budgettet, når en lavsæson eller en skoleferie får færre til at tage turen over bølgerne.

Det er indenfor en samlet tidsramme på 46 uger, at kommunerne må bestemme, hvornår der skal gives tilskud. Dermed vil de 18 kommuner med små øer for eksempel kunne sætte priserne ned i skolernes sommerferie. Aftalen træder i kraft 1. juli i år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce