Annonce
Billund

Billund er - igen - landets mest erhvervsvenlige kommune

For tredje gang på seks år er Billund Kommune af Dansk Byggeri blevet kåret som landets mest erhvervsvenlige kommune. Arkivfoto
Dansk Byggeri placerer Billund Kommune helt i top på listen over landets mest erhvervsvenlige kommuner.

Billund Kommune: For tredje gang på seks år har Dansk Byggeri kåret Billund som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune. Efter sidste års tredjeplads på ranglisten stryger Billund nu helt top tops foran Thisted og Holstebro på de næste pladser.

- Det er en god form for markedsføring at være nummer 1 i diverse undersøgelser. Det viser, at vi gør nogle ting rigtigt, siger borgmester Ib Kristensen (V) om førstepladsen.

I undersøgelsen ser Dansk Byggeri blandt andet nærmere på byggesagsbehandling, skattetrykket, åbningstider på genbrugspladserne og lignende. Billund Kommune har blandt andet fået stor ros for at have vedtaget en politik, som betyder, at alle folkeskoleelever skal ud i erhvervspraktik i en virksomhed.

- Når man går i dybden, kan man se, at der også er ting, vi kan forbedre. Men rent markedsføringsmæssigt er jeg overbevist om, at folk lægger mærke til Billund, fordi vi er en erhvervsvenlig kommune, og det skulle gerne kunne gøre, at vi kan tiltrække virksomheder eller tilflyttere, siger borgmesteren.

Annonce

Fokus på byggesagsbehandlinger

En af de ting, som Billund Kommune kan gøre bedre, er at forkorte ventetiden på byggetilladelser. For nylig viste en undersøgelse fra Dansk Byggeri, at det i Billund Kommune i gennemsnit tager 43 dage at få en byggetilladelse. I nabokommunen Vejle tager det 24 dage, mens topscoreren, Vallensbæk Kommune, i snit blot skal bruge fem dage på byggetilladelser.

- Det er noget, vi har meget stor fokus på, for det er simpelthen ikke godt nok. Det er et område, som skal være bedre. Det er ikke kun inden for erhverv, at det har en betydning, det er også private, der måske skal lave en tilbygning. Det er noget, der rammer alle, siger Ib Kristensen.

Dansk Byggeris undersøgelse bygger på i alt 23 forskellige parametre. Disse parametre siger alle noget om, hvordan det er at drive virksomhed i de enkelte kommuner. Dansk Byggeris medlemmer har besluttet, hvordan tungt de enkelte parametre skal vægte i forhold til hinanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Cirkushest på slap line

Leder For abonnenter

Møde blev en skandale

Flere deltagere udvandrede i vrede, da cirka 35 advokater og ejendomsmæglere var mødt frem til et arrangement, hvor Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ville orientere om de regler, der gælder for udenlandske EU-borgere, som ønsker at slå sig ned i deres egen bolig i Danmark. Den frustrerede reaktion er fuldt forståelig. SIRI’s direktør Kasper Højvang Kyed og kontorchef Inge Thomsen var med. Civilstyrelsen stillede med direktør Lene Volke Roesen. Og så blev der ellers talt sort. Men konklusionen blev, at for eksempel en tysker ikke kan købe et hus i Danmark og så få et EU-opholdsbevis med virkning fra overtagelsesdagen. I stedet skal huskøberen først tage ophold i en lejet bolig, søge opholdstilladelse og efterfølgende flytte ind i sin ejendom. Den fortolkning er helt urimelig. Helt vildt bliver det, når kontorchef Inge Thomsen antyder, at den stramme praksis skulle bunde i politisk uvilje mod, at for eksempel tyskere køber ejendom i Danmark for at bo her. Disse mennesker er altså fra vores egen kulturkreds. I flere tilfælde er der desuden tale om personer, der i forvejen taler dansk, fordi de enten tilhører det danske mindretal eller har forberedt sig vældig godt på det nye hjemland. Samtidig er der ofte tale om stærkt efterspurgt arbejdskraft. Her bliver der absolut ingen problemer med integrationen. Skulle danske politikere virkelig være modstandere af denne form for indvandring, bør de pågældende efter kontorchefens udmelding straks stå frem og forklare sig. Det bliver i så fald interessant at høre argumenterne. Nu var der lykkeligvis både ejendomsmæglere og jurister med til det skandaløse møde. De sidstnævnte bør undersøge, om SIRI’s praksis ikke er i strid med EU’s bestemmelser. I givet fald skal der anlægges en prøvesag. Den nuværende tilstand er helt uacceptabel. Mennesker med viljen og evnen til at gøre noget godt for Danmark og en kulturel baggrund som vores egen er naturligvis hjertelig velkomne – eller bør være det.

Annonce