Annonce
Billund

Billund får millioner til bedre normeringer

Der er snart endnu flere voksne på vej til børnene i daginstitituionerne. Staten sender en pose penge med 2,2 millioner kroner til Billund Kommune. Det er penge, der skal bruges på at hæve normeringerne. Arkivfoto: Martin Ravn
Der er flere voksne på vej i Billund Kommunes daginstitutioner. Staten sender en check på 2,2 millioner kroner til Billund. Det er penge, der skal bruges på at forbedre normeringerne.

Billund Kommune: Børnene i Billund Kommunes daginstitutioner kan inden længe se frem til at få flere voksne omkring sig. Regeringen og dens støttepartier har afsat en halv milliard kroner, der skal bruges til at forbedre normeringerne i daginstitutionerne, og af det beløb er der en pose penge på 2,2 millioner kroner på vej til Billund Kommune.

Politikerne satte allerede i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2020 penge af til bedre normeringer, og nu sørger staten altså for, at der kommer lidt flere penge til formålet.

- Budgetaftaleparterne har aftalt, at de vil modregne det beløb, kommunen modtager, med de 1,6 millioner kroner, som allerede er afsat til bedre normeringer i 2020. Nu får kommunen så 2,2 millioner fra staten, så daginstitutionerne får differencen på 0,6 millioner oven i det oprindelige beløb, så de har 2,2 millioner kroner i 2020 til at hæve normeringerne, fortæller direktør for børneområdet Thomas Reintoft.

- Så er der 1,6 millioner kroner tilbage, og de penge ryger i kommunekassen, tilføjer han.

Annonce

Minimumsnormeringer i 2025

Regeringen har sat som mål, at der i 2025 skal være minimumsnormeringer i de danske diaginstitoner. Til den tid må der højst være tre børn for hver voksen i vuggestuerne, mens der i børnehaverne højst må være seks børn for hver voksen.

Frem til den fulde indfasning er der i år blevet øremærket 500 millioner kroner ekstra til området, mens beløbet årligt vil stige, indtil der i 2025 er afsat yderligere 1,6 milliarder kroner.

Normeringer skal analyseres

Fra politisk side er der glæde over den økonomiske håndsrækning. Nu bliver næste skridt at analysere, hvor langt Billund Kommune er fra at opfylde regeringens mål om minimumsnormeringer.

- Vi har en forventning om, at vi allerede ligger på niveau med det, som BUPL anbefaler. Men der er ikke lavet et konkret regnestykke endnu. Det skal vi til at regne på nu, siger Ann Charlotte Vilstrup (S), der er formand for børneudvalget i Billund Kommune.

Bedre normeringer i daginstitutionerne var et hedt emne i sidste års valgkamp, og også på lokalt plan er det noget, der har fyldt hos politikerne.

- Jeg har været meget optaget af, at vi skal have et kvalitetsløft og nogle bedre normeringer i vores daginstitutioner. Det er noget, vi har arbejdet målrettet på i de seneste to budgetforhandlinger, og det er lykkedes at få tilført yderligere ressourcer til bedre normeringer, siger Ann Charlotte Vilstrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce