x
Annonce
Billund

Billund har fået allermest vand i februar: Landmændenes afgrøder drukner i regn

Flere marker står lige nu under vand. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Billund kommune er et af de steder, hvor der er faldet allermest regn i februar, og det er særligt gået ud over landmændene og deres marker.

Billund Kommune: Billund Kommune er den kommune, hvor der er faldet mest regn i løbet af de første 16 dage i februar. 113,5 millimeter er der i gennemsnit faldet i Billund Kommune, og særligt lufthavnen har været ramt med hele 132,9 millimeter.

Ét erhverv, der er blevet påvirket af de store mængder vand, er landmændene. For selvom der ikke ligger nogen høst lige om hjørnet, kan regnen allerede nu få store konsekvenser for både produktionen og landmændenes pengepung.

- Vi kan se, at der er meget af vintersæden, det vil sige hvede og rug, der står under vand, og har gjort det i lang tid. Det er noget, vi ser med stor bekymring på, siger Hanne Binderup Jacobsen, der er planterådgiver hos Sagro.

Annonce

Det er noget, vi ser med stor bekymring på

Hanne Binderup Jacobsen, planterådgiver hos Sagro

Marker skal sås om

Da planterne ikke kan tåle for meget vand, skal flere af markerne derfor sås om til foråret. Det betyder, at der skal bruges flere penge på såsæd og ny kemi til bekæmpelse af ukrudt.

- Vårsæden giver mindre udbytte end vintersæden, så det kan gå hen og blive nogle ret store tab for landmændene, siger Hanne Binderup Jacobsen.

Jorden omkring Billund er sandjord, hvilket kan være kommet landmændene til gavn, da nedbøren trænger hurtigt ned i jorden.

- Vi ser dog stadigvæk nogle marker, der er meget vandlidende, og det går helt klart ud over vintersæden, siger Hanne Binderup Jacobsen.

Kan ikke køre gylle væk

Et andet problem, som de store vandmængder fører med sig, er landmændenes mulighed for at køre gylle ud. Markerne er for våde til, at de kan køre gyllen ud, og da flere landmænd har åbne gylletanke, har regnen fosset ned og fyldt tankene.

- Landmændene er måske nødt til at køre gyllen hen til naboen, hvis de har en tom gyllebeholder, hvilket også koster. Det er rigtig meget vand, de kører med, så der er større mængder, der skal køres, forklarer Hanne Binderup Jacobsen.

Landmændene skal gerne ud i markerne om tre ugers tid, men hvis ikke der kommer tørvejr, bliver det svært for dem. Tiden må dog vise, om det kommer til at gå så galt.

- Vi havde lidt de samme problemer sidste år. Der faldt der en del regn i begyndelsen af marts, og der troede vi også, det ville gå helt galt, men så blev det tørvejr, siger Hanne Binderup Jacobsen.

Nedbør

Billund Kommune har fået mest nedbør i de første 16 dage af februar. Det viser data fra DMI, som TV2 har bearbejdet.

Samlet set var der faldet 113,5 mm i perioden i Billund Kommune. Næst i rækken er Vejle med 112,8 mm og Ikast-Brande med 111,2 mm.

Til sammenligning har man andre steder i landet modtaget så lidt som 29,4 mm på Bornholm og 40,8 mm i København K.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Annonce