Annonce
Billund

Billund har fået allermest vand i februar: Landmændenes afgrøder drukner i regn

Flere marker står lige nu under vand. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Billund kommune er et af de steder, hvor der er faldet allermest regn i februar, og det er særligt gået ud over landmændene og deres marker.
Annonce

Billund Kommune: Billund Kommune er den kommune, hvor der er faldet mest regn i løbet af de første 16 dage i februar. 113,5 millimeter er der i gennemsnit faldet i Billund Kommune, og særligt lufthavnen har været ramt med hele 132,9 millimeter.

Ét erhverv, der er blevet påvirket af de store mængder vand, er landmændene. For selvom der ikke ligger nogen høst lige om hjørnet, kan regnen allerede nu få store konsekvenser for både produktionen og landmændenes pengepung.

- Vi kan se, at der er meget af vintersæden, det vil sige hvede og rug, der står under vand, og har gjort det i lang tid. Det er noget, vi ser med stor bekymring på, siger Hanne Binderup Jacobsen, der er planterådgiver hos Sagro.

Det er noget, vi ser med stor bekymring på

Hanne Binderup Jacobsen, planterådgiver hos Sagro

Annonce

Marker skal sås om

Da planterne ikke kan tåle for meget vand, skal flere af markerne derfor sås om til foråret. Det betyder, at der skal bruges flere penge på såsæd og ny kemi til bekæmpelse af ukrudt.

- Vårsæden giver mindre udbytte end vintersæden, så det kan gå hen og blive nogle ret store tab for landmændene, siger Hanne Binderup Jacobsen.

Jorden omkring Billund er sandjord, hvilket kan være kommet landmændene til gavn, da nedbøren trænger hurtigt ned i jorden.

- Vi ser dog stadigvæk nogle marker, der er meget vandlidende, og det går helt klart ud over vintersæden, siger Hanne Binderup Jacobsen.

Annonce

Kan ikke køre gylle væk

Et andet problem, som de store vandmængder fører med sig, er landmændenes mulighed for at køre gylle ud. Markerne er for våde til, at de kan køre gyllen ud, og da flere landmænd har åbne gylletanke, har regnen fosset ned og fyldt tankene.

- Landmændene er måske nødt til at køre gyllen hen til naboen, hvis de har en tom gyllebeholder, hvilket også koster. Det er rigtig meget vand, de kører med, så der er større mængder, der skal køres, forklarer Hanne Binderup Jacobsen.

Landmændene skal gerne ud i markerne om tre ugers tid, men hvis ikke der kommer tørvejr, bliver det svært for dem. Tiden må dog vise, om det kommer til at gå så galt.

- Vi havde lidt de samme problemer sidste år. Der faldt der en del regn i begyndelsen af marts, og der troede vi også, det ville gå helt galt, men så blev det tørvejr, siger Hanne Binderup Jacobsen.

Nedbør

Billund Kommune har fået mest nedbør i de første 16 dage af februar. Det viser data fra DMI, som TV2 har bearbejdet.

Samlet set var der faldet 113,5 mm i perioden i Billund Kommune. Næst i rækken er Vejle med 112,8 mm og Ikast-Brande med 111,2 mm.

Til sammenligning har man andre steder i landet modtaget så lidt som 29,4 mm på Bornholm og 40,8 mm i København K.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Debat: Luk turistkontoret i Ribe

Annonce