Annonce
Billund

Billund har stadig meget gamle bygninger

På billedet her fra 1927 ses Billund Kro til venstre. Købmandsforretningen til højre er nedrevet, og på denne grund ligger der i dag boliger. Foto: Lokalhistorisk Arkiv.

Ejendommen, hvor Hotel Refborg i dag hører hjemme, er så vidt vides Billunds ældste bygning. Ifølge Lokalhistorisk Arkiv har der været drevet kro i ejendommen siden 1791.

Billund: Der sker utrolig meget nyt i form af byggeri og udvikling af Billund by. Faktisk er der ikke ret mange af byens helt gamle bygninger tilbage. Det glæder nogle, mens det ærgrer andre.

Byens ældste bygning er kroen, der i dag er hjemsted for Hotel Refborg.

- Kroen ligger det samme sted, som den altid har gjort. Det ældste, vi kender til i forbindelse med kroen, er fra 1791, fortæller Linda Nielsen, som er leder af Lokalhistorisk Arkiv for Grene Sogn.

Her holder de nøje øje med lokalhistorien og opbevarer massevis af fotos og optegnelser fra lokalhistorien gennem tiden.

Den gamle skole på Vejlevej fotograferet omkring 1930. Bygningen fungerede som skole frem til cirka 1960. I dag står Lokalhistorisk Forening for driften. Foto: Lokalhistorisk Arkiv.

Matas-bygningen er meget gammel

Faktisk har der ved kroen også været en købmandsbutik. Men det er så længe siden, at ingen i dag kan huske det. Forretningen flyttede i helt nye lokaler, da en anden af byens gamle ejendomme blev bygget. Det drejer sig om den bygning, hvor Matas i dag ligger.

- Det hus er meget gammelt. Grunden blev byggemodnet i 1903, og huset er formentlig bygget i 1907, men vi ved det ikke helt nøjagtigt, forklarer Linda Nielsen.

- Det blev bygget til Jens Jessel Andersen, som lavede en købmandsforretning derinde. Han havde hidtil haft en mindre købmandsbutik omme ved kroen, tilføjer hun.

Annonce

Den gamle skole skal overleve

En tredje af byens gamle bygninger, missionshuset på Vejlevej, er for nylig blevet revet ned. Det var en ejendom, som blev bygget i 1913, og også Stationen på Lindevej, som blev bygget i 1914, kan snart være fortid. I ejendommen har der senest været restauration, men der bliver arbejdet på en ny lokalplan, som giver ejeren mulighed for at rive ejendommen ned og i stedet bygge nye boliger.

Der er dog flere bygninger end kroen og Matas-bygningen, som har fået lov til at blive stående, selvom de stammer fra før Ruder Konges tid. Den gamle skolebygning på Vejlevej blev bygget som skole i 1891, og selvom der ikke har været skole siden cirka 1960, står bygningen endnu. Det håber Lokalhistorisk Arkiv, at den bliver ved med.

- Da Billund Kommune for et par år siden fremlagde sin visionsplan, kunne jeg se, at den stadig ligger, hvor den gør i dag, så det håber vi, at den kan blive ved med. Men det er da noget, vi er meget spændte på, siger Linda Nielsen.

Det er i dag Lokalhistorisk Forening, som står for driften af den gamle skole, hvor det fortsat er muligt at få en smagsprøve på, hvordan stedet så ud, da det fungerede som skole.

Annonce

Skolen blev reddet i 1980

Faktisk var den gamle skole i overordentlig livsfare i 1980. Dengang stod Enggårdsskolen foran en udvidelse, og i den forbindelse var det meningen, at den gamle skole skulle rages ned. En række tidligere elever i den gamle skole, blandt andet Godtfred Kirk Christiansen, mente dog, at den skulle bevares, og kommunen blev derfor overtalt til at bevare og renovere bygningen.

I forbindelse med renoveringen i 1980 blev ejendommen ført tilbage til den stil, den havde før i tiden. Eksempelvis ser skorstenene ud som i 1891.

Annonce
Billund For abonnenter

Giftige og omdiskuterede stoffer er fundet i boring ved Grindsted: - Vi ved ikke, hvorfor det er der

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Springrytteren Tina Lund red på en meget dyr hest, men ejeren havde ikke råd til at have den, så han snød sin bank

Varde For abonnenter

Han lægger historier på Facebook flere gange om dagen – men åbenheden dækker over en stor lukkethed

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Sønderborg

Venstre vil tage statsministeren på ordet: - Vi skal turde frigøre folkeskolerne i Sønderborg

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Sydjylland

Nu får vi friheden tilbage, men følelserne er blandede:  - Hvis pandemien er slut, skal jeg se det, før jeg tror det

Kolding For abonnenter

Andrea fik sit store gennembrud i Retfærdighedens Ryttere: Nu spiller hun med i ny stor Netflix-serie

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg floppede: En helt igennem sjasket præstation

Esbjerg For abonnenter

Presset på kommune stiger i sag om svigtede specialbørn: Foreninger tordner mod katastrofale forhold

Team Esbjerg

Se videoanalyse: En sløv præstation - Team Esbjerg smed dyrebart point i topstriden

Annonce