Annonce
Billund

Billund Kommune er fri for coronasmitte: Her er fire ting, du bør vide om covid-indsatsen sommeren over

Mange bliver stadig testet, men de seneste syv dage er ingen blevet testet positiv på en PCR-test. Foto: Jacob Schultz
Billund Kommune har absolut ingen smittede. Lene Bruun, der er ansvarlig for covid-indsatsen i Billund Kommune, fortæller, hvad hun har af forventninger til sommeren, når det gælder test og vaccinationer.

Billund Kommune: Denne eftermiddag er der kommet en dejlig nyhed. Billund Kommune er helt fri for coronasmitte. Ingen er altså blevet smittet de seneste syv dage. Samtidig stiger antallet af vaccinerede.

Men betyder det, at testcentrene bliver overflødige? Vi har spurgt Lene Bruun, leder af sundhedsstaben i Billund Kommune, om, hvad der er af forventninger og anbefalinger i forhold til test og vaccinationer.

1 Der bliver skruet ned for test - men kun lidt

Det er blandt andet i Billund Lufthavn, at det er muligt at blive testet lokalt. Arkivfoto: Jacob Schultz

Lene Bruun forventer ikke, at nyheden om nul smittede i løbet af syv dage vil betyde meget for antallet af test, der er brug for. Det skyldes, at det, der for alvor trækker antallet af test op, er kravet om at vise coronapas på eksempelvis restauranter og ved forskellige arrangementer.

Vaccinerede behøver ikke at blive testet, medmindre de er i nær kontakt med en smittet. I så fald skal de ikke gå i isolation, men de skal lade sig teste på 4. og 6. dagen.

Det betyder, at når flere bliver vaccinerede, så har færre brug for at blive testet.

Men der er også noget, der trækker den anden vej. Det er især, at elever og studerende ikke bliver testet på deres skole eller uddannelse i sommerferien. Det betyder, at de i sommerferien bliver testet de samme steder som alle andre.

Alt i alt betyder det, at der bliver brug for at test lidt færre - men ikke så mange færre, som man måske skulle tro.

Som hovedregel bliver der skruet ned for antallet af podere på de enkelte lokationer, mens der kun bliver ændret en smule på åbningstider og antallet af steder, man kan blive testet. De fleste kan blive testet det samme sted og på de samme tidspunkter som hidtil.

2 I Billund kan der blive brug for at teste mere

Der er sikret en mulighed for at øge testkapaciteten på Hotel Legoland. Arkivfoto: Alex Hermann

Billund er dog noget helt særligt. Mens lidt færre skal testes i resten af kommunen, er det forventningen, at der bliver brug for at øge testkapaciteten i Billund.

Det skyldes selvfølgelig, at det er i Billund, at der er mange turister, og de skal have mulighed for at blive testet lokalt, så de kan komme ind i Legoland, Wow Park og Lalandia.

For nyligt blev teststedet i Billund flyttet fra Legoland Castle Hotel til Hotel Legoland. Her er der mere plads, og i første omgang kan seks ad gangen blive podet, men der er forberedt til, at det kan ændres til otte ad gangen.

3 Test på skoler genoptages i august

Efter sommerferien bliver det formentlig igen nødvendigt for unge at blive testet på skolerne. Arkivfoto: Annette Bruun Jarl.

Kommunens eget testkorps har stået for at teste børn, unge og lærere på skoler og ungdomsuddannelser. Nu er der nogle uger, hvor der ikke er brug for den arbejdskraft.

Dog er det forventningen, at kommunen stadig skal sikre test af elever efter sommerferien, så testindsatsen starter op igen til august.

4 Lange afstande har trukket antallet af vaccinerede ned

Nogle ældre blev vaccineret på et plejehjem, men andre har enten skulle vente på en tid i Billund eller køre langt for at få deres vaccination. Arkivfoto: Kristina V. Skjoldborg

Hvis man kigger på antallet af færdigvaccinerede, så er tallet forholdsvis lavt i Billund Kommune. Kun 27 procent er færdigvaccinerede, selvom det er 28,7 procent på landsplan.

Lene Bruun har ikke noget videnskabeligt belæg for det, men hun tror, at det skyldes afstandene til vaccination. Det har været svært at få en hurtig tid til vaccination i Billund, og især den ældre gruppe i kommunen har ikke haft så let ved at køre til eksempelvis Esbjerg for at blive vaccineret, selvom der her har været mange ledige tider.

Lene Bruun forventer, at det ændrer sig, nu hvor det er grupper, der lettere kan køre efter en vaccination, der får stikket. Man kan også se, at 52 procent har påbegyndt en vaccination, og det er kun lidt under landsgennemsnittet på 52,5.

Embed: Hearken
Annonce
Billund For abonnenter

Her er de billigste huse til salg i Billund Kommune

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Vej spærret efter jernbaneuheld: To biler og tog involveret

Tønder For abonnenter

Fra slot til småt: Forskellen på det dyreste og det billigste hus i Tønder Kommune er lidt mere end syv millioner

Sydjylland

Kan koste dig flere millioner: Mange hundeejere glemmer lovpligtig forsikring, og det kan blive hundedyrt

Esbjerg For abonnenter

Hviding asylcenter kører på laveste blus med 135 beboere

Sønderjylland For abonnenter

Mor tog drastisk beslutning for at passe på sin stille søn: - Jeg  kommer til at skulle kæmpe for ham resten af skolegangen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Billund

23-årige Mathias har optimeret sine vaner og soverutiner: - Jeg kan mere som selvstændig, når jeg har det godt

Aabenraa

- Tom, vi er nødt til at have Tørfisk i haven! Ægtepars private fest ender som en minifestival

Sport

Dette gik du glip af i nat: Dansk kajakhåb stryger sikkert i semifinalen ved OL

Sydjylland

Københavnerne har næsten dobbelt så mange antistoffer som syddanskerne: Så mange mennesker i Region Syddanmark har haft corona

Livsstil For abonnenter

Så dyrt kan det blive, hvis din hund ikke er ansvarsforsikret

Varde

I Skagen har de Hellerup-ugen - I Vejers har de hele sommeren

Annonce