Annonce
Billund

Billund Kommune skal forklare sparefinte for Ankestyrelsen: - Vi har ikke gjort noget ulovligt

Billund Kommune mener ikke, at man har gjort noget ulovligt ved at bruge konsulenter til at finde besprelser på handicapområdet. Arkivfoto: Martin Ravn
Billund Kommune er en af de 26 kommuner, der har hyret konsulenter til at finde besparelser på det sociale område. Nu kræver Ankestyrelsen en forklaring.

Billund: Billund Kommune er en af de 26 kommuner, der har hyret konsulenter til at finde besparelser på det sociale område, og som derfor nu skal forklare sig over for Ankestyrelsen. Det er social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), der lige før jul bad Ankestyrelsen gå ind i sagen, da hun fandt det bekymrende, at flere kommuner bruger konsulenter til at finde besparelser på sårbare borgere - især hvis lønnen til konsulenterne er afhængig af hvor store besparelser, de har kunnet foreslå.

Billund Kommune melder dog hus forbi i sit svar til Ankestyrelsen: Kommunen har ikke brugt kontrakter med resultatløn. Der er altså ingen eksterne konsulenter, der har fået en ekstra høj hyre ved at påpege besparelser på nogle af kommunens sårbare borgere.

- Vi mener ikke, at vi har gjort noget ulovligt. Konsulenternes løn har ikke været afhængig af, om de fandt besparelser, og beslutningen om, hvad der skulle ske med borgerne, er truffet af vores egne medarbejdere, siger Robert Terkelsen (V), formand for voksenudvalget.

Annonce
Vi mener ikke, at vi har gjort noget ulovligt. Konsulenternes løn har ikke været afhængig af, om de fandt besparelser.

Robert Terkelsen (V)

Flere konsulenter

Billund Kommune har de senere år brugt to konsulentfirmaer til at hjælpe med at få bedre styr på handicapområdet. Senest har firmaet Trancit hjulpet kommunen og i et enkelt tilfælde både rådgivet kommunen og tilbudt at tage en borger ind i Trancits egen institution.

- Det var en nødsituation, hvor vi akut manglede et sted. Vi kunne jo ikke have borgeren til at bo på gaden, og det blev rent midlertidigt. Den pågældende er tilbage i kommune, siger Robert Terkelsen.

Ti sager

Konsulentfirmaet har ifølge redegørelsen til Ankestyrelsen gennemgået ti sager for Billund Kommune.

Resultatet blev, at kommunen i fem tilfælde valgte at ændre støtten til borgeren. Tre sager blev anket til Ankestyrelsen. Billund Kommune fik medhold i den ene, den anden gav borgeren medhold, og i den tredje blev Billund Kommune bedt om at behandle sagen på ny.

Billund Kommune har betalt Trancit cirka 550.000 kroner og sparet cirka to millioner kroner på at effektivisere.

- Vi mener ikke, at vi har gjort noget ulovligt, siger udvalgsformand Robert Terkelsen (V) om Billund Kommunes brug af konsulenter til at finde effektiviseringer på handicapområdet. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce