Annonce
Billund

Billund Kommune ud i ny sparerunde: Servicen forringes med 14 millioner kroner

Rengøring af Grindsted bymidte i weekender er et af områderne, som står til at blive sparet på. Arkivfoto
De højere udgifter på socialområdet for børn og unge er fortsat ind i 2020 for Billund Kommune, der derfor allerede nu vil spare for 14 millioner kroner.

Billund Kommune: Den kommunale service resten af året bliver ringere i Billund Kommune.

Således står Billund Kommune over for at skulle spare 13,9 millioner kroner i 2020.

Det fremgår af et sparekatalog, som skal drøftes i byrådet på tirsdag.

Der er lagt op til cirka 40 konkrete besparelser, som rammer bredt i kommunen.

- Det er klart, at det får betydning for borgere og medarbejdere, der på nogen områder må undvære service og tiltag resten af året. Det er beklageligt, men som byråd er vi nødt til at handle på udsigten til endnu et år med store budgetoverskridelser, siger borgmester Ib Kristensen (V).

Annonce

Besparelser i Billund Kommune

Besparelserne i Billund Kommune vil ramme således (såfremt det nuværende sparekatalog godkendes):

Ældre og plejehjem: 2,2 millioner kroner

Børn og skoler: 2,3 millioner kroner

Unge og kultur: 857.000 kroner

Teknik- og miljø: 780.000 kroner

Andre: 7,8 millioner kroner

Mange områder rammes

Besparelserne skal først godkendes tirsdag, men de har allerede været drøftet i alle politiske udvalg samt i forligskredsen bag budgettet, så der skal ske noget drastisk, hvis det skal ændre sig.

Af de største besparelser lægges der op til at spare 700.000 kroner på ekstra klippekort til borgere, som får hjælp i eget hjem, samt 1,5 millioner kroner til pasning af borgere med demens på plejehjem.

Der vil også blive sparet 2,3 millioner kroner på børneområdet, hvor for eksempel et nyt skoleprojekt udsættes, et nyt tilbud til unge med mistrivsel skubbes til næste år, og så kan skolebørn hellere ikke længere se frem til at få tilskud til internationale First Lego League-ture.

I bybilledet vil man også se besparelser, da kommunen vil skære på antallet af fejninger af gader og fortov, ligesom weekendrengøringen af Grindsted Midtby droppes.

Der tages også penge fra puljerne til Børnenes Hovedstad og landdistrikterne, som kan sætte færre projekter i søen i år.

Samme årsag som i 2019

Baggrunden for besparelserne er, at udgifterne på familie- og socialområdet (for eksempel anbringelser og specialtilbud for børn og unge) allerede nu ser ud til at blive væsentlig højere end budgetteret.

Det var samme årsag, der gav Billund Kommune et væsentlig overforbrug i 2019. Dengang aftalte byrådet, at man skulle følge budgettet tættere i løbet af året for at fange eventuelle nye overskridelser, og det er det, som får byrådet til at bremse op allerede nu.

- Budgetopfølgningen viste allerede i januar, at vi nok også ville få problemer i 2020, forklarer Ib Kristensen.

Det var på baggrund af opfølgningen i januar, at embedsværket blev sat i gang med at sammensætte et nyt sparekatalog, som nu altså skal til godkendelse på tirsdag.

Det speget ved sagen er ligesom sidste år, at Billund Kommune egentlig har pengene, men kommunen er begrænset af regeringen på, hvor mange penge, som må bruges hen over året. Det er den aftale om, hvor mange penge som Billund Kommune må bruge i år, man igen er ved at overskride.

Besparelser på børn og unge

Ingen af de over 40 besparelser går direkte på familieområdet, som er årsag til sparebehovet.

Borgmesteren garanterer dog, at der arbejdes med det problematiske område sideløbende.

- Vi gør allerede nu, hvad vi kan for at gennemgå området og se, om vi kan foretage andre anbringelser eller andre initiativer. Det arbejder udvalget og forvaltningen på, siger Ib Kristensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Natteravnen er i fare for at uddø lokalt

112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce