Annonce
Billund

Billund Kommune vil være en del af Unicef's ’Børnevenlige byer og kommuner’

Både børn og voksne var en del af paneldebatten, blandt andet Karen Hækkerup, Kjeld Kirk Kristiansen og Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup. Foto Kristina V. Skjoldborg
Gennem den kommende tid vil Billund Kommune arbejde for at få Unicef's anerkendelse som en børnevenlig kommune.

Billund: I 2020 kommer Unicef's globale initiativ ’Børnevenlige byer’ til Danmark. Byer og kommuner kan søge om at blive certificeret som børnevenlige, og Billund Kommune vil gøre, hvad de kan for at være blandt de første i landet, som bliver blåstemplet af FN's børneorganisation.

- Jeg er ikke sikker på, at borgerne vil kunne mærke det i dagligdagen, for vi tænker allerede børnene ind i det, vi gør i kommunen, men vi kan blive endnu bedre, sagde borgmester Ib Kristensen (V) og understregede, at det stadig har en stor betydning at blive certificeret.

- Det er en anerkendelse, og det vi gør, kan være med til at inspirere andre kommuner.

Ifølge direktør for Børnenes Hovedstad (CoC Playful Minds), Charlotte Sahl-Madsen, vil der i Billund Kommune blive sat fokus på særligt to punkter, der kan være med til at give kommunen den endelige certificering.

- Vi sætter fokus på Unicef's punkt, der omhandler, at børn har ret til at leve sikkert og trygt. Det vil vi gøre ved for eksempel at gentænke fodgængerfelter og sikre børn bedre i trafikken. Det andet er børns ret til at blive hørt, sagde Charlotte Sahl-Madsen.

Børnenes Hovedstad (CoC Playful Minds) har allerede inddraget børn gennem deres 'Our World Academy' projekt og ’filosofiske tankepauser’.

- Hvis vi er gode, bliver vi certificeret inden for et år, sagde Carlotte Sahl-Madsen.

Annonce

Unicef's Børnevenlige Byer og Kommuner

Initiativ startet af FN's børneorganisation Unicef

40 lande er i dag repræsenteret blandt Unicef's børnevenlige byer og kommuner

Udmærkelse tildeles byer og kommuner, som gør en ekstraordinær indsats for at beskytte og fremme børns muligheder og rettigheder

I 2020 kommer initiativet til Danmark

Billund Kommune arbejder på at blive Danmarks første børnevenlige kommune certificeret af Unicef

Initiativet til at Billund Kommune skal arbejde på at blive certificeret, er skabt i samarbejde mellem Billund Kommune og Børnenes Hovedstad (også kadet CoC Playful Minds).

Kandidatur fejret med flødeboller og bobler

Onsdag eftermiddag blev kandidaturet fejret i Billund Centret med taler af blandt andet borgmester Ib Kristensen (V), formand for Børneudvalget i Billund Kommune Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S) og generalsekretær for Unicef Danmark, Karen Hækkerup.

- I forhold til Unicef's børnevenlige byer og kommuner er Billund en oplagt kommune at begynde med, sagde generalsekretæren, og Unicef's politiske medarbejder supplerede:

- Mange tænker, at Unicef omhandler børn i for eksempel Somalia, men det omhandler også børn i Danmark, sagde Jakob Colville-Ebeling.

Til arrangementet var der også filosofiske diskussioner mellem børn og voksne, om ’det at blive værdsat og respekteret er det samme som at have medbestemmelse?’ og om man kan være ’respekteret uden at vide det?

Da taler og diskussionen var ovre blev hele arrangementet afsluttet med både sodavand, bobler og flødeboller.

19-årige Cecilie Vibe og 12-årige Ridhima Rastogi bød velkommen. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Der blev ivrigt diskuteret medbestemmelse og respekt. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

Annonce