Annonce
Billund

Billund sagde velkommen til den første private behandlingsskole i Jylland

Et nymalet Chrysalis-skilt. Foto: Martin Ravn

Behandlingsskolen Chrysalis i Billund blev officielt indviet torsdag eftermiddag. Skolens 14 børn var med på sidelinjen.

Billund: Kaninerne ude bagved, og en kaninmor, der snart skal have unger. Et tabt spil på computeren. Noget værktøj, som man kan holde og bruge. Det er noget af det, der fylder i børnenes hoveder denne eftermiddag, hvor Chrysalis, Billunds nye behandlingsskole, der åbnede i januar, har officiel indvielse.

Det har også fyldt, at der skulle komme mange mennesker til reception. Det har stresset og presset sig på, for sådan er det at være et barn med ADHD, autisme, angst eller at have flere diagnoser på samme tid. Men at det sker, er en del af læringen på Chrysalis Billund, og der er så mange små rum i den tidligere daginstitution på Kærvej, at der også er plads til at trække sig tilbage, hvis man har brug for det.

Lige nu har skolen 14 elever, men over et par år kan det blive til 40 elever, men én ting ad gangen. Det er indbegrebet af Chrysalis, som skolen er blevet døbt. På græsk betyder ordet nemlig sommerfuglepuppe.

- Vi synes, vi har guld mellem hænderne hver dag, og vi vil gerne skabe en sommerfugleskole med rolige, forudseende rammer med læring og voksenstøtte, så børnene kan flyve afsted ud i voksenlivet, lyder det fra adm. direktør, Christopher Moyell Juul i sin tale til alle dem, der er mødt op, og som har bakket op om den første private behandlingsskole i Jylland.

Annonce

Chrysalis Billund

Skolen har 14 elever.I alt driver Behandlingsskolerne ti skoler på Sjælland.

Der er ansat en voksen for hver to elever - det være sig enten en lærer eller en psykolog. Dertil har Behandlingsskolerne ansat 35 psykologer eller erhvervsphd'ere, som er sammen med børnene hver dag.

På skolen lærer børnene det samme som andre børn - i andre rammer.

Børnene går på mellemtrinet og i udskolingen, men der er også plads til børn på indskolingsniveau.

En sommerfuglebusk til en sommerfugleskole. Foto: Martin Ravn

Til rette sted

Mange får tak med på vejen: BillundSkolen, Den Internationale Skole, Billund Kommune, Lego Fonden, Kirkbi, Gaarden, Børnenes Hovedstad, som alle er med i det videre samarbejde. For Chrysalis Billund er det nemlig en del af at have slået sig ned i byen.

- Vi ser det som en forpligtelse at dele ud af vores viden og bidrage til forskningen, for vi er den klart største specialskole i Danmark og også på internationalt niveau, siger Christopher Moyell Juul.

Anette Hyllested fra Grindsted er forælder til Markus på 12 år, der har ADHD, og hun er ikke i tvivl om, at hendes søn er kommet det rette sted hen. Ikke at skiftet fra Tippen i Varde, som lukkede, har været uden problemer.

- Al opstart er svær. Med ADHD har han svært ved skift, nye og mange mennesker, men her bliver de mødt med det, de kan - og ikke det, der er forventet, de kan.

Morten Kirk, skolechef i Billund Kommune, glædede sig over, at Behandlingsskolerne valgte at komme til Billund og ikke Aarhus. Foto: Martin Ravn
Mange var mødt op for at indvie Chrysalis Billund. Foto: Martin Ravn
Markus (uden briller) var med til at bære, inden huset blev fyldt med gæster. Foto: Martin Ravn
Også Kjeld Kirk Kristiansen var med til Chrysalis' indvielse. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce