Annonce
Billund

Billund sagde velkommen til den første private behandlingsskole i Jylland

Et nymalet Chrysalis-skilt. Foto: Martin Ravn

Behandlingsskolen Chrysalis i Billund blev officielt indviet torsdag eftermiddag. Skolens 14 børn var med på sidelinjen.

Billund: Kaninerne ude bagved, og en kaninmor, der snart skal have unger. Et tabt spil på computeren. Noget værktøj, som man kan holde og bruge. Det er noget af det, der fylder i børnenes hoveder denne eftermiddag, hvor Chrysalis, Billunds nye behandlingsskole, der åbnede i januar, har officiel indvielse.

Det har også fyldt, at der skulle komme mange mennesker til reception. Det har stresset og presset sig på, for sådan er det at være et barn med ADHD, autisme, angst eller at have flere diagnoser på samme tid. Men at det sker, er en del af læringen på Chrysalis Billund, og der er så mange små rum i den tidligere daginstitution på Kærvej, at der også er plads til at trække sig tilbage, hvis man har brug for det.

Lige nu har skolen 14 elever, men over et par år kan det blive til 40 elever, men én ting ad gangen. Det er indbegrebet af Chrysalis, som skolen er blevet døbt. På græsk betyder ordet nemlig sommerfuglepuppe.

- Vi synes, vi har guld mellem hænderne hver dag, og vi vil gerne skabe en sommerfugleskole med rolige, forudseende rammer med læring og voksenstøtte, så børnene kan flyve afsted ud i voksenlivet, lyder det fra adm. direktør, Christopher Moyell Juul i sin tale til alle dem, der er mødt op, og som har bakket op om den første private behandlingsskole i Jylland.

Annonce

Chrysalis Billund

Skolen har 14 elever.I alt driver Behandlingsskolerne ti skoler på Sjælland.

Der er ansat en voksen for hver to elever - det være sig enten en lærer eller en psykolog. Dertil har Behandlingsskolerne ansat 35 psykologer eller erhvervsphd'ere, som er sammen med børnene hver dag.

På skolen lærer børnene det samme som andre børn - i andre rammer.

Børnene går på mellemtrinet og i udskolingen, men der er også plads til børn på indskolingsniveau.

En sommerfuglebusk til en sommerfugleskole. Foto: Martin Ravn

Til rette sted

Mange får tak med på vejen: BillundSkolen, Den Internationale Skole, Billund Kommune, Lego Fonden, Kirkbi, Gaarden, Børnenes Hovedstad, som alle er med i det videre samarbejde. For Chrysalis Billund er det nemlig en del af at have slået sig ned i byen.

- Vi ser det som en forpligtelse at dele ud af vores viden og bidrage til forskningen, for vi er den klart største specialskole i Danmark og også på internationalt niveau, siger Christopher Moyell Juul.

Anette Hyllested fra Grindsted er forælder til Markus på 12 år, der har ADHD, og hun er ikke i tvivl om, at hendes søn er kommet det rette sted hen. Ikke at skiftet fra Tippen i Varde, som lukkede, har været uden problemer.

- Al opstart er svær. Med ADHD har han svært ved skift, nye og mange mennesker, men her bliver de mødt med det, de kan - og ikke det, der er forventet, de kan.

Morten Kirk, skolechef i Billund Kommune, glædede sig over, at Behandlingsskolerne valgte at komme til Billund og ikke Aarhus. Foto: Martin Ravn
Mange var mødt op for at indvie Chrysalis Billund. Foto: Martin Ravn
Markus (uden briller) var med til at bære, inden huset blev fyldt med gæster. Foto: Martin Ravn
Også Kjeld Kirk Kristiansen var med til Chrysalis' indvielse. Foto: Martin Ravn
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce