Annonce
Esbjerg

Biogas-anlæg i Østerbyen er stendødt

Borgere i den østlige bydel føler ofte, at deres bydel er Esbjergs skraldespand, og planerne om et biogasanlæg i Måde gjorde ikke noget godt for opfattelsen. Arkivfoto

Hverken Venstres eller Socialdemokratiets byrådsgrupper vil lægge stemmer til et biogasanlæg i Måde. Dermed er der intet politisk flertal, og Ørsteds planer er reelt dødsdømte.

Esbjerg: Ørsteds planer om et nyt, stort biogasanlæg i Østerbyen bliver ikke til noget, og dermed kan flere tusinde protesterende Østerby-borgere ånde lettet op.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og Venstres byrådsgruppe besluttede på et møde mandag eftermiddag, at partiet siger nej til biogasanlægget med placering i Østerbyen. Venstre har dog ikke flertal i Esbjerg Byråd og råder kun over 11 mandater, så i teorien ville andre partier kunne stemme sagen igennem udenom Venstre ved at samle 16 mandater. Det kommer dog heller ikke til at ske, for Socialdemokratiets gruppeformand, Søren Heide Lambertsen, er på linje med borgmesteren i biogas-sagen, og dermed lægger det andet, store byråds-parti med 11 medlemmer heller ikke stemmer til.

- Jeg bragte sagen op på Venstres gruppemøde mandag, fordi jeg mener, at vi nu har fået belyst, at risikoen er for stor i forhold til at placere et biogasanlæg i det område. Der er en reel bekymring for lugtgener, og vi har også folk i vores gruppe, der har en detail-viden om den slags og kan bekræfte, at når det lugter fra den type anlæg, så er det rigtig slemt. Den nævne placering er for tæt på Østerbyen og byen i det hele taget, og den mulige lugtpåvirkning, som et anlæg vil have på Østerbyen og for den sags skyld hele Esbjergs image, er ikke en risiko, vi er parate til at løbe. Når det er sagt, så havde det været et fint eksempel på cirkulær økonomi, hvor man udnytter restprodukter fra medicinalfirmaet Leo Pharma samt vand fra rensningsanlægget, siger Jesper Frost Rasmussen, der melder ud nu, fordi hørings-perioden netop er afsluttet.

Annonce

Sagen kort


  • I september sidste år kom det frem, at Ørsted, tidligere Dong Energy, ønskede at opføre et biogasanlæg i forbindelse med Rensningsanlæg Øst og medicinalvirksomheden Leo Pharma i Måde. Biomassen skulle komme fra restaffald fra Leo Pharma (mucosa) og landbruget. Biogasanlægget i Esbjerg vurderedes at ville skabe omkring seks arbejdspladser. Et lignende biogasanlæg, drevet af Ørsted i Kalundborg, har dog haft store problemer med stank.
  • En borger i Østerbyen oprettede en underskriftindsamling mod biogasanlægget. Det er lykkedes at skaffe 2.728 underskrifter, som i øvrigt blev overrakt til borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) tirsdag.
  • Borgmesteren har tidligere stillet lokalrådet i Østerbyen i udsigt, at der fra kommunalt hold skal arbejdes med en strategisk udviklingsplan for området, og han vil i den forbindelse tage op, hvilken erhvervs-anvendelse, der skal fastlægges for Måde-området. Bydelen er så tæt på erhvervsområdet, at det muligvis skal have samme klassificering som Kjersing, der jo også ligger tæt på bymæssig bebyggelse, mener han.

Kalundborg skræmmer

Stort set samme melding lyder som nævnt fra Søren Heide Lambertsen:

- Ingen af os har haft den bedste mavefornemmelse med den placering, og vi har selvfølgelig haft problemerne med Ørsteds anlæg i Kalundborg i tankerne. Risikoen er for stor ved den placering - hvis eller når, der kommer lugtgener, rammer det jo halvdelen af byen, og når anlægget først ligger der, er der ingen vej tilbage. Så Socialdemokratiet kan heller ikke være med, siger gruppeformanden.

Borgmesteren aftalte mandag med Venstres folk i Plan & Miljøudvalget, at de på udvalgsmødet tirsdag aften skulle orientere de andre partiers udvalgsmedlemmer om Venstres holdning uden for dagsordenen - i Plan & Miljøudvalget sidder foruden Venstre og Socialdemokratiet også Dansk Folkeparti og SF - og ligeledes tog direktør for Teknik & Miljø, Hans Kjær, kontakt til Ørsted for at varsle sagens sandsynlige udfald.

Grimt rygte

Plan & Miljøudvalgsformand Karen Sandrini (S) sagde tirsdag aften:

- Det store plus i sagen havde været genanvendelsen fra medicinalfirmaet og renseanlæggets store mængder vand, der kunne bruges i produktionen - et klassisk eksempel på cirkulær økonomi. Men risikoen og følsomheden er for stor. Der er folk, der tror, at Esbjerg stadig lugter, og sker der et uheld, så hænger vi på det rygte igen. Vi har ikke råd til at løbe den risiko i en by, der skal gøre sig attraktiv for studerende og tilflyttere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Annonce