Annonce
Esbjerg

Biogas-anlæg i Østerbyen er stendødt

Borgere i den østlige bydel føler ofte, at deres bydel er Esbjergs skraldespand, og planerne om et biogasanlæg i Måde gjorde ikke noget godt for opfattelsen. Arkivfoto

Hverken Venstres eller Socialdemokratiets byrådsgrupper vil lægge stemmer til et biogasanlæg i Måde. Dermed er der intet politisk flertal, og Ørsteds planer er reelt dødsdømte.

Esbjerg: Ørsteds planer om et nyt, stort biogasanlæg i Østerbyen bliver ikke til noget, og dermed kan flere tusinde protesterende Østerby-borgere ånde lettet op.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og Venstres byrådsgruppe besluttede på et møde mandag eftermiddag, at partiet siger nej til biogasanlægget med placering i Østerbyen. Venstre har dog ikke flertal i Esbjerg Byråd og råder kun over 11 mandater, så i teorien ville andre partier kunne stemme sagen igennem udenom Venstre ved at samle 16 mandater. Det kommer dog heller ikke til at ske, for Socialdemokratiets gruppeformand, Søren Heide Lambertsen, er på linje med borgmesteren i biogas-sagen, og dermed lægger det andet, store byråds-parti med 11 medlemmer heller ikke stemmer til.

- Jeg bragte sagen op på Venstres gruppemøde mandag, fordi jeg mener, at vi nu har fået belyst, at risikoen er for stor i forhold til at placere et biogasanlæg i det område. Der er en reel bekymring for lugtgener, og vi har også folk i vores gruppe, der har en detail-viden om den slags og kan bekræfte, at når det lugter fra den type anlæg, så er det rigtig slemt. Den nævne placering er for tæt på Østerbyen og byen i det hele taget, og den mulige lugtpåvirkning, som et anlæg vil have på Østerbyen og for den sags skyld hele Esbjergs image, er ikke en risiko, vi er parate til at løbe. Når det er sagt, så havde det været et fint eksempel på cirkulær økonomi, hvor man udnytter restprodukter fra medicinalfirmaet Leo Pharma samt vand fra rensningsanlægget, siger Jesper Frost Rasmussen, der melder ud nu, fordi hørings-perioden netop er afsluttet.

Sagen kort


  • I september sidste år kom det frem, at Ørsted, tidligere Dong Energy, ønskede at opføre et biogasanlæg i forbindelse med Rensningsanlæg Øst og medicinalvirksomheden Leo Pharma i Måde. Biomassen skulle komme fra restaffald fra Leo Pharma (mucosa) og landbruget. Biogasanlægget i Esbjerg vurderedes at ville skabe omkring seks arbejdspladser. Et lignende biogasanlæg, drevet af Ørsted i Kalundborg, har dog haft store problemer med stank.
  • En borger i Østerbyen oprettede en underskriftindsamling mod biogasanlægget. Det er lykkedes at skaffe 2.728 underskrifter, som i øvrigt blev overrakt til borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) tirsdag.
  • Borgmesteren har tidligere stillet lokalrådet i Østerbyen i udsigt, at der fra kommunalt hold skal arbejdes med en strategisk udviklingsplan for området, og han vil i den forbindelse tage op, hvilken erhvervs-anvendelse, der skal fastlægges for Måde-området. Bydelen er så tæt på erhvervsområdet, at det muligvis skal have samme klassificering som Kjersing, der jo også ligger tæt på bymæssig bebyggelse, mener han.

Kalundborg skræmmer

Stort set samme melding lyder som nævnt fra Søren Heide Lambertsen:

- Ingen af os har haft den bedste mavefornemmelse med den placering, og vi har selvfølgelig haft problemerne med Ørsteds anlæg i Kalundborg i tankerne. Risikoen er for stor ved den placering - hvis eller når, der kommer lugtgener, rammer det jo halvdelen af byen, og når anlægget først ligger der, er der ingen vej tilbage. Så Socialdemokratiet kan heller ikke være med, siger gruppeformanden.

Borgmesteren aftalte mandag med Venstres folk i Plan & Miljøudvalget, at de på udvalgsmødet tirsdag aften skulle orientere de andre partiers udvalgsmedlemmer om Venstres holdning uden for dagsordenen - i Plan & Miljøudvalget sidder foruden Venstre og Socialdemokratiet også Dansk Folkeparti og SF - og ligeledes tog direktør for Teknik & Miljø, Hans Kjær, kontakt til Ørsted for at varsle sagens sandsynlige udfald.

Annonce

Grimt rygte

Plan & Miljøudvalgsformand Karen Sandrini (S) sagde tirsdag aften:

- Det store plus i sagen havde været genanvendelsen fra medicinalfirmaet og renseanlæggets store mængder vand, der kunne bruges i produktionen - et klassisk eksempel på cirkulær økonomi. Men risikoen og følsomheden er for stor. Der er folk, der tror, at Esbjerg stadig lugter, og sker der et uheld, så hænger vi på det rygte igen. Vi har ikke råd til at løbe den risiko i en by, der skal gøre sig attraktiv for studerende og tilflyttere.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Boliger på Støberigrunden: Forventer afklaring i løbet af efteråret

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Forening kalder sagen om lille Marco 'grotesk': Forældrene blev i maj lovet mere samvær med døende søn

Sønderjylland For abonnenter

Ægtepar dyster om de bedste skud: Lone går Hans Christian i bedene

Esbjerg

Livsfarligt møde med brunstigt æsel: Kvinde fik brækket ryggen og flere brud på lillefinger

Kolding

Næsten en tredjedel af beboerne i to områder i Kolding har ikke bestilt tid til vaccination

Esbjerg For abonnenter

Hvorfor skal det tage så lang tid? En læser undrer sig over svar om Ribes nye bydel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Esbjerg

Esbjergensere fælder dom i EfB-balladen: Grotesk galehus eller en flok forkælede fodboldspillere?

Sønderborg

Vand fra storbrand forurener sø: Fare for at brede sig til Augustenborg Fjord

EfB

EfB-ejer efter åbent brev om mistillid til træneren: Spillerne kommer aldrig til at bestemme, hvem der skal være træner

Haderslev

Konservativ om p-hus: Det handler om udvikling af hele bymidten

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

Nordtyskland

Porno-gangster afpresser toppolitikere: Jeg offentliggør video, hvor du onanerer

Annonce