Annonce
forside

Biogas, ja tak

Læserbrev: I Vejen Kommune har vi i snart 30 år arbejdet med biogas. Først hos Linkogas nær Rødding og senere også i Holsted, hvor Nature Energi for nylig har anlagt et biogasanlæg. I dag er begge anlæg velfungerende og under udvidelse. Store mængder biogas strømmer ind i det lokale energisystem - uden nævneværdige problemer med omgivelserne.

I kommunen er vi langt fremme med at nyttiggøre restprodukterne fra landbrug, husholdninger og industri, hvor ca. halvdelen anvendes i biogasproduktionen - med store reduktioner i udledningen af drivhusgasser til følge. Udover den åbenlyse fordel for klimaet medfører biogasproduktionen også en betydelig bedre balance for landbrugets nærringstoffer og dermed et renere vandmiljø og et mere bæredygtigt landbrug, som genbruger egne nærringstoffer og restprodukter fra industri og husholdninger.

Det er således med en vis undren, at jeg nu er vidne til, at nye planlagte biogasanlæg er afvist i både Esbjerg og Kolding Kommuner. I min optik er biogassen netop Columbusægget, der kan løse en helt række højaktuelle problemer for vores samfund. Jeg mener, at der også fremadrettet er plads til flere virksomheder, der ønsker at etablere biogasproduktion i vores kommune. Det gavner både klima, landbrug, energiforsyningen og vandmiljøet - og det helt uden atenere omgivelserne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce