Annonce
Kolding

Biogas-udviklere: Koldings politikere er uprofessionelle

Politikerne i Kolding Byråd har mistet deres troværdighed hos projektudviklerne bag det store biogasanlæg, som de nu har skrottet, kort tid før byggeriets skulle have været i gang. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Nature Energy og Trekantområdets forening for Biomasse-ejere er helt målløse over Koldings politikere, efter at de har fejet deres 200 millioner kroners plan for en stort biogas-anlæg af bordet.

Kolding: Koldings politikere stemples nu som uprofessionelle af folkene bag det omkring 200 millioner kroner dyre biogasanlæg, som Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet helt overraskende lagde i graven tirsdag, da de trak deres støtte til det lokalplanforslag, som skulle have banet vej for det store anlæg på Venusvej.

- Jeg synes, at forløbet er meget lidt professionelt. Der er truffet en beslutning på et følelsesmæssigt niveau, og jeg ved ikke, hvordan man i Kolding Kommune kan forvente, at virksomheder fremover vil samarbejde med kommunen. Det har ingen da mod på efter det her, mener Nis Hjort, der er formand for Trekantområdets forening for Biomasse-ejere. Sammen med energiselskabet Nature Energy var det dem, der indtil tirsdag aften forventede, at byggeriet af deres store biogasanlæg skulle i gang på Venusvej i løbet af foråret.

- Jeg forstår ikke, hvad det er for en sagsbehandling, man har i Kolding Kommune. Det er frustrerende og skuffende. Jeg havde klart indtryk af, at man i forvaltningen var rimeligt fortrøstningsfulde, og jeg kan ikke forstå, at man ikke har det politiske mod til at træffe en positiv beslutning. Det er også en uforståelig tilgang, at man standser høringsperioden før tid og fratager os som bygherrer muligheden for at argumentere og besvare spørgsmål, mener Nis Hjort.

Han pointerer, at det er Kolding Kommune selv, der helt tilbage i juni udpegede grunden ved Venusvej som et oplagt sted for biogasanlægget.

- Og så siger man nej nu så langt henne i processen. Vi kunne jo have været i gang et andet sted for længst. Nu når vi det ikke, siger Nis Hjort.

Han konstaterer, at hans medlemmer nu må håndtere deres gylle på den gammeldags facon.

- Og så får man ikke den CO2-reduktion til gavn for klimaet, som biogasanlægget ville have medført, siger Nis Hjort.

Deadline

Tiden er ved at rinde ud for Nature Energy og Trekantområdets forening for Biomasse-ejere, hvis de skal nå at opføre et biogasanlæg et andet sted end på Venusvej. En væsentlig del af økonomien i projektet er nemlig store offentlige tilskud, som i følge det nuværende energiforlig kræver, at biogas-produktionen skal være i gang i 2020.

For at det kan nås skal byggeriet starte i april-maj, oplyser formanden for foreningen Nis Hjort.

Sådan ville anlægget på Venusvej have set ud, hvis det var blevet til noget. Illustration: Niras

Hokus-pokus

Direktør Ole Hvelplund fra Nature Energy mener samstemmende, at "der er truffet en beslutning uden nogen faktuel grund. Den er baseret på følelser".

- Vi har endda sagt, at vi ville lægge anlægget lige der, hvor Kolding Kommune ville have det, og vi har givet tilsagn om at købe grunden af kommunen. Vi gør alt, hvad kommunen beder os om. Jeg er målløs over, at Kolding Kommune kan behandle en virksomhed sådan. Det animerer jo ikke andre til at investere i Kolding, mener han.

For en uge siden var Ole Hvelplund ikke i tvivl om, at anlægget ville blive bygget.

- Og så lige pludselig sker det her hokus-pokus over en nat. Det er der en stor utroværdighed i, mener han.

Nu opfordrer han Kolding Kommune til at invitere Nature Energys ledelse til en drøftelse af mulighederne for at omgøre politikernes pludselige afvisning af biogasanlægget.

- Vi har haft et fint samarbejde med forvaltningen, og vi har stillet op til møder. Vi har kørt lige efter bogen helt frem til, at nogle fik øje på et nej til et biogasanlæg ovre i Esbjerg, som er helt anderledes end vores. Den frygt har man ladet gå ud over os, mener Ole Hvelplund.

Hvad gør I med jeres biogas-projekt nu?

- Hvis det ikke lykkes i Kolding, så håber vi, at en anden kommune vil være med til at lave grøn energi, som jo er så vigtigt, som noget kan være. Allerhelst Vejle.

Annonce
Kolding For abonnenter

Lottes lille datter kæmper med spiseproblemer: - Fagfolk siger, at hun kun lige spiser, så hun kan holde sig kørende og overleve

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fabrik må sige nej til ordrer på grund af mangel på faglærte: - To ledige job kan barbere fem procent af omsætningen

Aabenraa For abonnenter

Bevæbnet militær ruinerede familiens hjem: Syv år senere er de fuldt integrerede i Danmark - men risikerer nu at blive sendt tilbage

Sønderborg

Nybyggeri i historisk bymidte: Firma får ja til at opføre fem etageejendomme

Tønder For abonnenter

Eksplosivt: Tyskere køber huse i Tønder som aldrig før

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Vejen For abonnenter

Lottes lille datter kæmper med spiseproblemer: - Fagfolk siger, at hun kun lige spiser, så hun kan holde sig kørende og overleve

KIF Kolding For abonnenter

Nederlaget var klart og tydeligt, men KIF viste et mere værdigt ansigt end sidst

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Billund

Hotel Propellen er blevet solgt: Skifter ejer den 1. oktober

Haderslev For abonnenter

Kandis-sang og hunden Rocky reddede René fra at tage sit eget liv

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Rutineret lejesvend vil ikke bare slukke en brand. Han vil blive i SønderjyskE, og han mener ikke, at alderen er et problem

Billund For abonnenter

Se drone-video: Sådan ser Gyttegård Plantage og Grene Sande ud fra luften

Sønderjylland For abonnenter

Sønderjyder med succes: Mesterkokke med Michelin-stjerner opvokset i samme mindre by

Annonce