Annonce
Aabenraa

Biografejere sløjfede egen løn: Øger overskud trods voldsomt covid-19-år

Det har ikke været et decideret jubelår for Per Matthiesen, der er medejer af Kinorama i Aabenraa og Sønderborg, men regnskabet for 2020 viser, at man trods alt har tjent penge. Arkivfoto: Timo Battefeld
Salget af biografbilletter i Danmark blev næsten halveret i 2020 i forhold til 2019, men takket være covid-19-kompensation og ejernes "gratis" arbejdskraft lykkedes det Kinorama med biografer i Aabenraa og Sønderborg at forbedre bundlinjen, selvom omsætningen faldt betragteligt.

Aabenraa/Sønderborg: Tre måneder med nedlukning og skrappe restriktioner i resten af 2020 var hård covid-19-kost for de danske biografer, men Kinorama-biograferne i Aabenraa og Sønderborg kommer alligevel ud af 2020 med et overskud på knap 1,7 millioner kroner efter skat. 373.000 kroner bedre end året før.

Der er imidlertid en post i regnskabet, der spiller en ganske stor rolle. Covid-19-kompensation på samlet 3,6 millioner kroner.

- Hvis vi ikke havde fået kompensation, havde vi været lukket. Vi har en temmelig stor husleje i Sønderborg hver dag, forklarer Per Matthiesen, der ejer biograferne sammen med sin hustru, Anitta.

Annonce

- Vi har fået dækket 80 procent af vores faste omkostninger, og vi har fået lønkompensation. Alle vores faste medarbejdere, også de unge, har været sendt hjem med fuld løn, uddyber han.

Ejerne har til gengæld slet ikke fået løn i 2020.

- Min hustru og jeg har ikke trukket løn ud. Vi driver andre virksomheder, og vi har så trukket løn ud af en af dem for ikke at belaste Kinorama så meget, siger Per Matthiesen.

Langt mellem biografgængerne

At det har været et særdeles svært år for de danske biografer vidner brancheforeningen Danske Biografers opgørelse over billetsalget i 2020 om. Der blev solgt 7,2 millioner billetter - mod 13,2 millioner året før. Altså et fald på 46 procent.

Afstandskrav, arealkrav, krav til udluftning og rengøring og krav om mundbind. Det var udfordringerne i de måneder af 2020, hvor biograferne kunne holde åbent.

- Biograferne hører til blandt de kulturinstitutioner, der har været gode til at søge kompensation, og det har været medvirkende til, at det trods alt ikke er gået værre, end det er, siger Lars Werge, der er direktør for Danske Biografer.

Når ejerne af Kinorama i Aabenraa og Sønderborg har valgt at sløjfe lønnen til sig selv i en covid-19-tid, er det næppe et særsyn, selvom det er noget, det er svært at opgøre omfanget af.

- Der er ingen tvivl om, at det har kostet mange penge, at man ikke har kunnet få kompensation for lønudgifter til direktion og ledere. Nogen skulle være på arbejde, så dem har man selvfølgelig ikke kunnet få dækning for. Derfor tror jeg heller ikke, det er enestående, at man enten helt skærer sin egen løn fra eller sætter sig selv ned i løn i en periode, lyder det fra Lars Werge.


Hvis vi ikke havde fået kompensation, havde vi været lukket.

Per Matthiesen, medejer af Kinorama i Aabenraa og Sønderborg


Kinorama Aabenraa og Sønderborg ApS

  • Bruttoomsætningen – som er en sammentrækning af nettoomsætning, andre driftsindtægter (herunder covid-19-kompensation) og en række omkostninger til eksempelvis materialer – er faldet fra 8,3 millioner kroner i 2019 til 6,2 millioner kroner i 2020.
  • Covid-kompensationen er opgjort således: Løn: 566.290 kroner, faste omkostninger: 1.953.966 kroner, selvstændiges omsætning: 280.759 kroner og kompensation fra Slots- og Kulturministeriet: 770.488 kroner.
  • Overskuddet efter skat blev øget fra 1,3 millioner kroner til 1,7 millioner kroner fra 2019 til 2020.
  • Egenkapitalen i selskabet var ved udgangen af 2020 på 5,7 millioner kroner.
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Lær tysk med Genforeningen: Ny lærebog kombinerer grænselandets historie med undervisning

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lokal politiker fik Hyballa-banner flået ned af kontrollører: - Min grænse går, når træneren bliver beskyldt for vold

Varde For abonnenter

Mangeårig redder og tillidsmand om fartbøder til frivillige: Vi taber hver eneste gang

Vejen

Adolf er en af kommunens ældste borgere: Antallet af ældre over 100 år er steget

Sønderborg For abonnenter

Brødre med succes: Omsætning i korn- og foderstofselskab er vokset eksplosivt med dem i spidsen

Varde For abonnenter

Succes i specialklassen: Nu er hunde de nye hjælpelærere

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Aabenraa

Tidligere DGI-formand fortrød: Tove stiller ikke op for Venstre

Tønder

Bingo: Vognmand investerer massivt i fremtiden

EfB

Hyballa: Jeg ville elske at arbejde med van der Vaart

Erhverv

Nystartet firma med gaderacer har solgt fire biler: - Vi går efter en slutspurt efter sommeren

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterer: Forsvarer overbeviser igen, og midtbanemand ramte den lige i rumpetten

Aabenraa

Beboere savner plejehjemmets gæsteværelse

Annonce