Annonce
Haderslev

Biologisk mangfoldighed: Lokale landmænd etablerer 27 søer

Peter Dalgaard Juhl (til venstre) og Johan Schmidt er blandt de landmænd, der etablerer 27 nye søer til gavn for biodiversiteten i områderne ved Simmersted og Kastvrå og nordpå mod Stepping. Derudover bliver nogle af deres eksisterende søer renoveret. Foto: Thomas Holl
Landmændene i Kastvrå og Simmersted slår et slag for biodiversiteten og etablerer en række nye søer i nærområdet og op mod Stepping.
Annonce

Kastvrå: Der er stor interesse for at etablere nye søer til gavn for biodiversiteten i landområderne i og omkring Haderslevs Kommune.

Ikke mindst i områderne ved Simmersted og Kastvrå samt nordpå mod Stepping i den sydlige del af Kolding kommune. Her er en række lokale landmænd – blandt andre Johan Schmidt og Peter Dalgaard Juhl, der begge bor i Kastvrå - i gang med at etablere 27 søer på et kun fire-fem kvadratkilometer stort område.

Projektet tog sin begyndelse, da Johan Schmidt tidligere på året fik en henvendelse fra Sønderjysk Landboforening (SLF) i Vojens.

- Foreningen spurgte, om jeg kunne være interesseret i at etablere nogle nye søer på mine marker, og det var jeg. Tanken er, at vi med flere søer i området forhåbentlig kan øge antallet af dyrearter og generelt skabe bedre vilkår for dyr i området, så jeg var meget åben over for idéen, siger Johan Schmidt, der driver mælkeproduktionslandbruget Damkjærgård i Kastvrå.

Annonce

Gode perspektiver

Han er dog ikke så begejstret for ordet ”biodiversitet”.

- Jeg synes, at det er så fortærsket – jeg vil hellere kalde det biologisk mangfoldighed, siger den lokale landmand, der efterfølgende besigtigede sine marker sammen med natur- og landskabskonsulent Jesper Tofft fra Ravnhøj Consult, som er et rådgivningsfirma indenfor natur og landskab.

- Vi fandt frem til, at der var gode perspektiver i projektet, så vi ansøgte Haderslev Kommune om lov til at etablere fire nye søer – tre her ved Kastvrå og Simmersted og en ved Stepping - og det arbejde er i fuld gang. Samtidig renoverer vi fire af mine eksisterende søer. Nogle af dem er blevet for mudrede, og der er planter over det hele, så de trænger til en trimning, siger Johan Schmidt.


Tanken er, at vi med flere søer i området forhåbentlig kan øge antallet af dyrearter og generelt skabe bedre vilkår for dyr i området

Johan Schmidt, Kastvrå


- Området er ideelt til etablering af nye søer, fordi der er mange lavninger, enge og småskove, supplerer Jesper Tofft, som ud over at være hovedentreprenør og rådgiver på projektet blandt andet også står for at indhente tilladelser og godkende søerne.

Annonce

Opsætter storkerede

Også landmand og mælkeproducent Peter Dalgaard Juhl, der driver landbruget Dalgaard i Kastvrå, er med i projektet.

- Jeg etablerer tre søer og renoverer to eksisterende – og så opsætter jeg sammen med foreningen Storkene.dk en storkerede tæt på mit landbrug. For der er ingen tvivl om, at 27 søer på et så koncentreret område er attraktivt for storke, siger Peter Dalgaard Juhl.

De 27 søer er generelt mellem 800 og 1200 kvadratmeter store og mellem én og to meter dybe. Seks af dem er allerede etableret. Desuden etableres der 13 her i efteråret og yderligere otte til foråret.

Annonce

Koster godt 100.000 kroner

For Johan Schmidts vedkommende koster anlæggelsen af de nye søer og renoveringen af de eksisterende cirka 100.000 kroner. Finansieringen kommer via statsstørre, midler fra diverse fonde og en egenbetaling, som udgør godt 25 procent af beløbet.

Ud over de 27 søer bliver der i denne tid også anlagt tre mini-vandområder i området nær Simmersted og Kastvrå. Derudover er der også andre steder i Haderslev Kommune blevet anlagt mange søer på forholdsvis små områder.

- Der er blevet etableret ni søer i Vonsbæk-området nord for Haderslev Fjord og mere end en halv snes stykker i skovområderne ved Bevtoft, siger Jesper Tofft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Politiet efterlyser 30-årig kvinde

EM I HÅNDBOLD For abonnenter

Det nye omdrejningspunkt: Vejen ind i varmen har været lang, træls og bumlet

Annonce