Annonce
Ringkøbing-Skjern

Birgitte arbejder på corona-afsnit: Svært at se den afmagt

Birgitte Lundgaard Ottosson skal iføre sig værnemidler, når hun skal ind til patienterne. Her er det med mundbind og visir. Privatfoto
Kollegaer, der bliver smittede. Mennesker, der dør af luftmangel. Konstant skift af værnemidler. Det er virkeligheden lige nu for sygeplejerske fra Skjern, der arbejder på covid19-afsnittet på Herning Sygehus.
Annonce

SKJERN: - Vi skal jo tage imod alle på sygehuset. Vi kan jo ikke bare sige stop til ambulancen.

Sygeplejerske Birgitte Lundgaard Ottosson fra Skjern står lige nu midt i en ekstrem situation, og i de 13 år, hun har været sygeplejerske, har hun aldrig prøvet noget lignende.

Hun arbejder på covid19-afsnittet på Herning Sygehus, hvor der lige nu er mere end travlt med at tage imod og behandle corona-patienter.

- Der er ikke mange dage, hvor vi får holdt pauser. Det kan godt blive hen på eftermiddagen, inden vi kommer i tanke om, at vi da skulle på toilettet. Det handler om at bevare overblikket over de patienter, der er, og hele tiden kommer der nye ind med Falck. Der er så mange bolde i luften, at man godt kan være bange for at begå fejl. Jeg tror ikke, vi kan holde til det i flere måneder, fortæller Birgitte Lundgaard Ottosson, der understreger, at hun udtaler sig som privatperson og ikke på afdelingens vegne.

Under normale omstændigheder er afdelingen normeret til 24 patienter. Lige nu er der dog mellem 30 og 40 patienter hele tiden, og eksempelvis er alle depoter lavet om til sengepladser.

Det betyder også, at personalet ikke kan holde to meters afstand mellem hinanden, hvilket gør, at de udsættes for smitterisiko.

Birgitte Lundgaard Ottosson anslår, at 75 procent af det faste personale er blevet smittet. Region Midtjylland opgjorde fredag, at 118 ansatte var smittet.

- Det er helt ude i ekstremerne. Jeg kender 50, der er blevet smittet, og det er både sygeplejersker og sekretærer. Man er både bekymret på kollegaernes vegne, men også på afdelingens vegne. Det er fint nok, at der kommer andre sygeplejersker til, men det tager tid, inden de er sat ind i, hvad de skal holde øje med, og de kommer fra afsnit, hvor de ikke er vant til at passe lungesyge, forklarer Birgitte Lundgaard Ottosson.

Egentlig var det også meningen, at personalet på afdelingen skulle stå for test af corona. Men der var så mange andre opgaver hos de meget syge patienter, at de nu er blevet fritaget for den opgave.

Dette rullebord står klar med værnemidler foran alle stuer. Sygeplejersker skal ud at skifte mellem hver patient, de tilser. Privatfoto
Annonce

Pårørende i værnemidler

Når Birgitte Lundgaard Ottosson skal tilse en patient, skal hun gå hen til et rullebord udenfor stuen.

Her ifører hun sig kittel, handsker, mundbind og visir. Herefter går hun ind på stuen, og skal hun hen til den patient, der ligger ved siden af, skal hun gå ud af stuen trække alt af og tage helt nye værnemidler på igen. Der tages ingen chancer.

Og der er patienter, der er så dårlige, at de ikke kan flyttes til intensiv. De kommer til at dø på covid19-afsnittet, og så kaldes deres allernærmeste pårørende ind og bliver iført værnemidler, inden de kan komme ind og sige farvel til patienten, der typisk dør af luftmangel.

- Det er svært at se den afmagt, konstaterer Birgitte Lundgaard Ottosson.

Når hun er færdig med dagens arbejde, bliver hun vasket og skifter tøj. Når hun sætter sig ind i bilen, bliver rat og gearstang sprittet af.

Egentlig har Birgitte Lundgaard Ottosson ikke tænkt så meget på, at hun selv kan blive ramt. Hun er mere bange for at tage smitte med hjem til sin mand og børn.

Derfor har hun da heller ikke set sine forældre, der bor i nærheden, og deres tilbud om at passe børnebørn har hun ikke taget imod, da hun ikke vil løbe nogen risiko.

- Men det er svært at lægge det hele fra sig, når man kommer hjem. Jeg har masser af billeder på nethinden, som bliver der, og når jeg tager hjem fra arbejde, så føler jeg, at jeg skulle have blevet der, for jeg ved, at mine kollegaer også skal løbe stærkt. Jeg ville gerne mere, end jeg kan, lyder det fra Birgitte Lundgaard Ottosson.

Det er 13 år siden, Birgitte Lundgaard Ottosson blev uddannet sygeplejerske. Hidtil har hun været på akut-afsnittet i Herning, som nu er blevet omdannet til covid19-afsnit. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Annonce