Annonce
Esbjerg

Birthe cykler selv om hun er blind: Har ikke andre muligheder for at få vind i håret

Birthe Flinker Nielsen fra Ribe vil gerne motionere i Ribe, men hvis hun vil andet end af vandre i Ribes gader, giver det udfordringer. Hun vil gerne cykle og have vind i håret, men har ikke mulighed for en parcykel som ældre mennesker har det. Men nu er der hjælp på vej. Arkivfoto: André Thorup
Hvor de fleste ældre i Esbjerg Kommune har mulighed for en tur på rickshaw, tandem eller parcykel, har man det ikke som blind. Det undrer 59-årige Birthe Flinker Nielsen, der i fem år uden held har arbejdet på at få en dobbeltcykel, så hun selv kan få motion og vind i håret. Nu vil Ældre Sagen i Ribe se nærmere på model fra Fanø.
Annonce

Ribe: Selv om Birthe Flinker Nielsen er blind, cykler hun.

Hun ved godt, det måske ikke er den optimale måde at komme rundt i Ribe på, når hun ikke kan se skarpt. Hun forklarer også, hvordan hun senest var ved at torpedere et skilt i Ribe, men hvis hun vil have vind i håret, få gang i kredsløbet op opnå en naturlig træthed efter fysisk anstrengelse, er det hendes eneste mulighed.

Den 59-årige kvinde har i fem år arbejdet for økonomisk hjælp til at købe en særlig parcykel med elmotor, men indtil videre har hun løbet panden mod en mur, fordi hun ikke selv kan betale de 56.000 kroner, cyklen koster.

Hun er netop er blevet udvalgt til at få del i Synshandicappedes Motionsfonds årlige legatpulje, og selv om hun er glad for støtten på 7.000 kroner til indkøb af cyklen, er der stadig lang vej igen, og hun forstår ikke, hvorfor ingen kan hjælpe blinde med at få motion.

- Esbjerg Kommune siger, at alle har ret til vind i håret, men hvorfor skal man vente, til man kommer på plejehjem eller sidder i kørestol for at få det, spørger Birthe Flinker Nielsen med henvisning til, at kommunen i fem år med stor succes har sendt ældre ud på ture i rickshaws.

- Jeg får altid at vide, at det er nemmere for mig at bruge Flextrafik, men det her drejer sig om, at man selv ved, man har været aktiv med at cykle til diget og lytte til viberne, inden man cykler hjem igen, siger Birthe Flinker Nielsen og forklarer, hvordan hun selv ser det som et alletiders projekt, fordi det også kan medvirke til at forebygge isolation og ensomhed.

Støtte

Birthe Flinker Nielsen har mulighed for at besøge tandemklubber i Sædding eller i Vejen. Dette gør hun ikke, fordi hun ikke vil bruge to timer på transport for at cykle i 45 minutter.

Selv om Ældre Sagen i Ribe nu har tilbudt at hjælpe, hører Birthe Flinker Nielsen meget gerne fra folk, der eventuelt kan hjælpe hende med fondsansøgninger eller fra andre, som kunne have interesse i også at bruge en parcykel.

Annonce

Fanø er foran

Esbjerg Kommune har som følge af succesen med rickshaws en cykel på hvert plejehjem. De er drevet af frivillige, og Birthe Flinker Nielsen forklarer, at hun har talt med Røde Kors om støtte i forhold til frivillige, seende chauffører, lige som to andre blinde i Ribe også vil bruge en parcykel.

En af initiativtagerne til de populære rickshaws er Henning Ravn (V). Han forklarer, at Birthe Flinker Nielsen faktisk ikke er berettiget til at låne en rickshaw fra et plejehjem, og han kender ikke til nogen projekter i Esbjerg Kommune, hvor Birthe Flinker Nielsen kan låne en parcykel, ligesom han heller ikke tror, at Esbjerg Kommune kan hjælpe hende økonomisk.

Men faktisk er Birthe Flinker Nielsen ikke interesseret i rickshaws. Hun vil selv have motion, og hun undrer sig over, hvorfor Ældre Sagen på Fanø har et projekt kaldet Cyklens Venner, hvor frivillige tilbyder cykling på dobbeltcykler, når det ikke findes i Esbjerg Kommune.

Kommunen har dog tilbudt at hjælpe med at finde et sted, hvor cyklen kan stå frostfrit og til opladning, når hun har fået en aftale i stand om en parcykel. Birthe Flinker Nielsen ønsker ikke at lyde utaknemmelig over den støtte, hun som blind får i Ribe, men hun undrer sig over, at det ikke er muligt at få en cykeltur i den friske luft.

- Mange med et synshandicap har tidligere haft cykling som en del af deres identitet, men nu kan vi ikke længere få vind i håret og røde kinder. En parcykel kaldes også en samtalecykel, og ved at få pulsen op kan man nemmere holde vægten og få en større livskvalitet.

Hos Ældre Sagen i Esbjerg Kommune har man hverken i Esbjerg, Bramming eller Ribe på nuværende tidspunkt en aftale, så blinde kan komme ud at cykle. De enkelte plejehjem eller Ribelund i Ribe har deres egne cykler, og det er kun på Fanø, at frivillige afhenter interesserede deltagere på deres hjemmeadresse for at cykle rundt på Fanø for at se på alt og ingenting, hvilket giver god motion og mulighed for hyggeligt samvær.

Det er lige præcis det, Birthe Flinker Nielsen ønsker som en mulighed i Ribe, og hos Ældre Sagen i Ribe vil formand Jenny Beck meget gerne hjælpe Birthe Flinker Nielsen og andre med blandt andet synshancicap, så de også kan komme ud og nyde områdets skønne natur.

- De fleste plejehjem har cykler, som man måske kunne låne. Det er dog rickshaws, hvor brugerne ikke selv cykler, men jeg vil meget gerne tage kontakt til Ældre Sagen på Fanø for at høre, hvordan de organiserer Cyklens Venner, så vi måske kan lave noget lignende i Ribe. Jeg forestiller mig, at fonde eventuelt også vil hjælpe, og det kan vi søge igennem Ældre Sagen her i Ribe, siger Jenny Beck.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce