Annonce
Haderslev

Biskoppen: - Svært for alle dem, der sidder alene nu

Vi skal have overbærenhed og tålmodighed både med hinanden og med os selv lige nu, skriver biskoppen. Foto: Lene Esthave
Kirkerne holder lukkede på grund af coronavirus. Derfor vil JV så vidt muligt dagligt bringe biskop i Haderslev Stift Marianne Christiansens refleksioner over de ting, vi oplever for tiden.
Annonce

Lige nu er mange familier ved at lære hinanden endnu bedre at kende!

I snart to uger har børnene været hjemme fra skole, og mange forældre er hjemsendt til at passe både arbejde og børnenes skolegang. Måske med ægtefæller, der arbejder endnu længere ude, end de plejer. For de fleste er det sikkert en berigelse at kunne tilbringe mere tid sammen. Men man kan måske også forestille sig, at lunterne bliver lidt kortere, og at de konflikter, som er en del af alle familiers liv, har det med blusse op, nu hvor der er tid til dem og ingen steder at komme væk fra dem. Ligesom ved juletid. Det er altid ved juletid, familier kommer op at skændes, fordi de har tid til det og skal være sammen i lang tid. Man må prøve at se det som en gave, selv mens det står på. For ingen kan leve sammen uden at komme til at genere hinanden, uden at blive skyldige over for hinanden og uden at komme i konflikt. De fleste konflikter fører heldigvis til forsoning og kan måske ende med en ny og dybere forståelse af hinanden og af en selv.

Det er i virkeligheden langt sværere for de mennesker, der sidder alene nu, og ikke har nogen at tale med og ikke har nogen at skændes med. Så kan man kun skændes med sig selv. Og det er sværere at nå til forsoning med sig selv. I hvert fald kan jeg føre endeløse samtaler med mig selv, fulde af bebrejdelser og anklager og ting, jeg føler mig skyldig i. Og jeg synes, jeg er dårlig til at komme gennem konflikterne med mig selv. Jeg har brug for andres ord og andres syn på tingene, før jeg kan lade mig selv være i fred og komme overens med mig selv. For et stykke tid. Jeg tænker i disse dage på de mennesker, der er overladt til deres egne tanker og til de hilsner, som forhåbentlig kommer gennem breve og telefon, mails og gennem de trofaste offentligt ansatte og sundhedspersonale, der har kontakt med dem, der er isoleret. Jeg håber, deres tanker bliver lettet og løftet.

Dagens løsenord drejer sig om skyld og synd og om at vende sig væk fra det, man fortryder. Det er netop de ting, man har allermest brug for at tale med andre eller med Gud om. Lettelsen ved, at der i biblen tales om synd og skyld og omvendelse er, at man opdager, at man ikke er alene om at være skyldig, at have små og store konflikter, at have ting, man fortryder og kan vende endeløst i tankerne. Ingen er perfekt. Det opdager vi om ikke før, så når vi er lukket inde med os selv og hinanden. Måtte det give os overbærenhed og tålmodighed både med hinanden og med os selv.

Dagens løsensord:

Jeg vil bekende min skyld, jeg er foruroliget over min synd. (Salmernes Bog 38,19)

Bedrøvelse efter Guds vilje virker omvendelse til frelse, som ikke fortrydes (2. Korintherbrev 7,10)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Beruset 18-årig i solouheld

Annonce