Annonce
Sønderborg

Bitten & Mads Clausens Fond støtter tysk museum med fire millioner

Sådan kommer den renoverede bygning og nybyggeriet til at se ud i 2020. Visualisering: Mejeriet
Det tyske mindretals museum, Deutsches Museum Nordschleswig, kan nu gå i gang med den store ombygning af museet på Rønhaveplads. Bitten & Mads Clausens Fond støtter projektet, der koster omkring 30 millioner kroner.

Sønderborg: Det tyske mindretal, Bund Deutscher Nordschleswiger, vil forbedre fortællingen af 100 års udvikling i grænselandet set gennem mindretallets øjne. Det sker i dag på mindretallets museum i Sønderborg, Deutsches Museum Nordschleswig på Rønhaveplads. Derfor skal der både bygges nyt og den eksisterende bygning på Rønhaveplads skal renoveres. Det er et projekt til omkring 30 millioner kroner, som Bitten & Mads Clausens Fond har valgt at støtte med fire millioner kroner.

- I Sønderjylland er vi tæt forbundne med vores tyske naboer. På begge sider af grænsen er der mindretal med en historie at fortælle. Genforeningen, som fejres næste år, støtter Bitten & Mads Clausens Fond naturligvis også. Deutsches Museum i Sønderborg har været en overset attraktion trods den centrale placering. Bitten & Mads Clausens Fond støtter renovering af museet og dets udstillinger fordi, de er vigtige både i forhold til historie, turisme og byudvikling, siger Peter Mads Clausen fra fonden.

Annonce
Det første arbejde begyndte i løbet af sommeren. Arkivfoto: Birthe Juul Mathiasen

Mangler stadig penge

Hos det tyske mindretal glæder formand Hinrich Jürgensen sig over støtten.

- Vi er meget taknemmelige over den store sum, og det er klart, at vi håber, det kan være medvirkende til, at andre fonde bliver interesserede i at støtte vores projekt. Det er et fantastisk projekt, hvor vi renoverer en af de gamle bygninger i Sønderborg og får den tilbage i oprindelig stand, siger Hinrich Jürgensen.

I løbet af sommeren er en bygning fra 1960'erne blevet revet ned. Her skal der bygges nyt, og hovedbygningen, som er det tidligere bryggeri Petersens administrationsbygning, skal renoveres. Det samlede projekt løber op i omkring 30 millioner, og projektet har fået støtte fra blandt andet Folketinget på fem millioner kroner, 7,5 millioner fra den tyske regering samt knap 2,3 millioner fra delstaten Slesvig-Holsten.

- Nu kan vi komme i gang med de midler, vi har nu, så tidsplanen med indvielse i 2020 holder. Vi har stadig ikke de 30 millioner, men vi kan skære i projektet, hvis vi ikke når i mål. Vi laver et museum med vores vinkel på 100 år med mindretal, som falder godt i tråd med fortællingerne på Dybbøl og Sønderborg Slot. Det er godt for turismen, og vi er meget glade for, at det lykkes, siger Hinrich Jürgensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce