Annonce
forside

Bittersød valgdrik lover politikerne bedre hukommelse

Den bittersøde valgbitter er ifølge Benny Agerbo en flydende vitaminpille. Helge Albertsen (S) og Hans Østergaard (V) er villige forsøgskaniner. Foto: Emil Agerbo

Det er valgløfternes tid, og ny bitter lover både at regulere blodtrykket og styrke hukommelsen. To byrådskandidater vender tommelen op.

Spjald: Tidligere har han brygget en lyserød prinsessesnaps på dunhammer, og der er også en likør med marehalm på programmet.

Men lige nu sætter Benny Agerbo fra Finderup-virksomheden Westjysk Smag sin lid til en helt ny valgbitter med rødtjørn.

Blomsterne fra tjørnen er ifølge bagmanden kendt for både at kunne regulere blodtrykket og give bedre hukommelse, og de egenskaber har fået Agerbo til at lancere 250 flasker som en særlig valgbitter.

I aftes skulle de bittersøde dråber smages til af Venstres borgmesterkandidat Hans Østergaard og socialdemokraten Helge Albertsen på deres hjemmebane i Spjald.

De to politikere er efter den første mundfuld glade for smagen.

- Det er ikke så ringe endda, lyder den vestjyske vurdering fra de to politikere.

Helge Albertsen ser gode muligheder i valgbitteren.

- Hvor mange skal der til for at blive skarp, griner han.

Om rødtjørnbitteren nu også virker i en valgkamp, hvor blodtrykket godt kan stige, og om valgbitteren sikrer en god hukommelse, vil tiden vise.

Bitter-bagmanden Benny Agerbo er tilfreds med politikernes anmeldelse af hans nye bitter.

Selv er han lige så begejstret, som det hudløst ærlige smagspanel af familie, venner og naboer, som altid testsmager hans likører, inden de kommer på gaden.

En god smag i munden har Benny Agerbo selv haft, fra han var helt lille. Altid havde han noget i lommen, som man lige skulle smage på. Skovsneglen var dog et fejlskud i drengeårene, erkender han.

- Den smagte helt forfærdeligt. Men det er der mange andre ting, der ikke gør, fortæller han.

Hemmeligheden er at sammensætte smag af mindst tre ingredienser, som går godt sammen. Benny Agerbo jagter umami-smagen, der er kendt som den femte smag. Surt, sødt, salt og bittert, kender de fleste, men umami kan altså gøre noget helt særligt - også for en likør.

Valglikøren, der kan købes i flere forretninger i Ringkøbing-Skjern, har været et års tid undervejs. Men nu er det altså klar - til både politikere og vælgere.

Hvis man er vild med likør med smag af sommer, så må man til gengæld vente lidt endnu. Lige nu brygger Westjysk Smag på en jordbærlikør, der kommer også en version med økologiske gulerødder. Men de er først klar en gang i det nye år.

Westjysk Smag har ramt de vestjyske smagsløg meget meget godt. Siden sidste år har familievirksomheden solgt 3.500 flasker, fortæller Benny Agerbo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce